DRAGUTANU, DUPA CARE PLINGE PUSCARIA
Cum scuipă pe suferinţa poporului protejatul lui Plahotniuc şi Ghimpu
Autor: Aliona CIGULEA
Luni, 11 Aprilie, fostul deja guvernator al Băncii Naţionale (BN) Dorin Drăguţanu, protejatul lui Mihai Ghimpu şi Vladimir Plahotniuc şi controlat exclusiv de cel de-al doilea, i-a predat ştafeta lui Sergiu Cioclea, noul guvernator, ale cărui „rosturi” vor fi controlate doar de Plahotniuc. La ceremonia de predare-primire a postului şi de învestire a participat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care a făcut o declaraţie de-a dreptul revoltătoare, cinică, cu intenţia criminală de a minimaliza dezastrul financiar naţional produs de furtul miliardului şi pentru care, dacă RM ar fi o ţară civilizată şi democratică, nu un stat mafiot, ar fi trebuit să-şi dea demisia. În ceea ce-l priveşte pe Candu, nu este cazul, căci cei protejaţi de Plahotniuc nu doar că sînt de o nesimţire naţională diavolească, ci se şi cred imunizaţi pe viaţă de însăşi Divinitatea. Iată ce a declarat acest tomberon de gunoi politic şi propagandistic al lui Plahotniuc:
„Cineva spunea de frauda bancară că dacă într-o ţară ar exista o fraudă de 14, 15 la sută din PIB, în acea ţară, la sigur, multe rele s-ar întîmpla, troleibuzele nu ar merge, magazinele s-ar închide, dar în Republica Moldova, totuşi, lucrurile au stat altfel, şi, datorită faptului că oameni profesionişti de la BNM şi guvernatorul au avut tăria să se impună profesional de a avea cele mai bune decizii la final.”
Aşadar, ce s-a furat şi urmează, cu siguranţă, să mai fie jefuit din avuţia naţională nu va conta nici dacă va depăşi 14-15% din PIB, căci troleibuzele rablagite ale lui Chirtoacă vor continua să circule, iar magazinele şi talciocurile de vechituri nu se vor închide. Cît priveşte „tăria lui Drăguţanu de a se impune profesional şi a avea CELE MAI BUNE DECIZII LA FINAL”, vă daţi seama că este vorba despre complicitatea criminală a acestuia la furtul miliardului şi, mai ales, tăcerea lui. Orice om cu mintea întreagă ştie că miliardul n-ar fi putut fi furat niciodată fără acceptul lui Drăguţanu. Întrebaţi orice expert onest şi o să vă confirme acest adevăr elementar!
La rîndu-i, noul guvernator, Sergiu Cioclea, a declarat: „Sînt convins că voi avea un lucru greu. Promit şi lacrimi şi sînge şi sudoare, dar sînt sigur că vom avea rezultate bune şi deja la sfîrşitul acestei întîlniri începem lucrul.” Vă garantăm că, pe viitor, o să vă dovedim că „lacrimile, sîngele şi sudoarea” la care s-a referit Cioclea nu vizează „chinurile muncii lui şi a subordonaţilor”, ci pe cele ale moldovenilor care vor trebui să restituie miliardul furat cu acceptul lui Drăguţanu, dar care vor trebui să suporte şi alte furturi, de astă dată mai rafinate. Cioclea este net superior lui Drăguţanu, iar Plahotniuc a ştiut pe cine să-şi aleagă în noul post de guvernator al BN.
Drăguţanu ar putea avea „sufletul împăcat” doar la puşcărie, iar mai apoi în călugărie
La ceremonia de predare a postului de guvernator, Drăguţanu a avut impertinenţa să declare următoarele: „Cel mai important lucru este să simţiţi că ceea ce faceţi este corect şi este necesar pentru economie, chiar dacă uneori părerea altora să difere, dar într-un final istoria le va pune toate la loc. Cine are ochi, o să vadă, şi cine are urechi, o să audă, şi cine are minte, o să înţeleagă. Plec cu sufletul împăcat”.
Care istorie să le pună pe toate la un loc atîta timp cît a făcut-o contemporaneitatea? E drept că fără urmări penale meritate pentru Drăguţanu, căci este „imunizat” de Plahotniuc, dar nu şi de ceea ce el numeşte istorie, care a avut ochi să vadă şi urechi să audă! Cînd spune că pleacă din acest post „cu sufletul împăcat”, orice om se miră cînd aude că acest individ diabolica ar avea şi suflet. Ca parte complice a statului mafiot, în care nu există morală şi religie, Drăguţanu chiar că pleacă din această funcţie cu sufletul împăcat, ca un hoţ încă nedovedit. Ca să vedeţi cît a beneficiat el şi familia lui în perioada aflării în funcţia de guvernator al BN, la cîte abuzuri a recurs şi de ce spune că pleacă din post „cu sufletul împăcat”, vă reproducem dezvăluirile făcute de către o sursă independentă, Ziarul de Gardă, pe data de 24 septembrie 2015, care, printre altele, scrie:
„În Decembrie 2009, la doar o lună de la numirea în funcţie, Dorin şi Otilia Drăguţanu devin, oficial, proprietarii unei case particulare pe str. Roguleni din Chişinău. Imobilul a fost construit de cei doi pe un teren primit drept moştenire, în urma unui contract de întreţinere pe viaţă. Cu un an mai devreme, în Iunie 2008, terenul în cauză a fost pus în gaj pentru un credit de 705 mii de lei, luat de la Victoriabank, bancă deţinută atunci, oficial, de ex-deputatul şi liderul PD, Vlad Plahotniuc, cel de care, astăzi, este legat numele lui Drăguţanu. „Plahotniuc e îngerul păzitor al lui Drăguţanu”, zicea, recent, fostul premier Ion Sturza.
Un credit de 840 mii de lei obţinut chiar de la BNM, instituţie pe care Drăguţanu o conduce(a). Creditul, aşa cum declară guvernatorul, a fost obţinut la o dobîndă mai mult decît preferenţială, de doar 0,5% şi urma să fie restituit pînă în Octombrie 2016. Ce se întîmplă acum, cînd Drăguţanu pleacă de la BNM, cu acest credit? Funcţionează în continuare rata dobînzii de doar 0,5%?
În perioada în care Drăguţanu s-a aflat la conducerea BNM, de ele (creditele) nu a beneficiat doar guvernatorul, ci şi alţi 168 de angajaţi (!), potrivit unui raport de audit, efectuat de Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) asupra legalităţii şi regularităţii executării devizului de cheltuieli la BNM pe 2013-2014. Conform documentului, aprobat după mai multe amînări de plenul CCRM, suma totală a împrumuturilor oferite angajaţilor BNM a constituit, la 31 Decembrie 2014, 31,5 milioane de lei. Din acestea, 106 salariaţi au obţinut credite pentru investiţii imobiliare pe un termen de pînă la 15 ani, cu dobîndă de 0,5% anual, în sumă de 30,3 milioane de lei, iar 63 de salariaţi au luat credite în sumă totală de 1,2 milioane de lei, pe un termen de pînă la 2 ani şi cu rata dobînzii de 5,0% anual. Asta în timp ce la băncile comerciale rata dobînzii era de 12-15%.
Pe lîngă creditele foarte avantajoase de care au beneficiat în era Drăguţanu, angajaţii BNM au încasat şi salarii de zeci de mii de lei lunar. Din datele prezentate în raport reiese că, în perioada anilor 2013-2014, cheltuielile pentru remunerarea muncii angajaţilor BNM au constituit 63,9 milioane de lei în 2013 şi 72,3 milioane de lei în 2014, înregistrîndu-se o tendinţă de creştere faţă de anii precedenţi. Salariul lunar al membrilor Consiliului de Administraţie, în fruntea căruia se afla guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a constituit, în 2014, între 63,1 mii lei şi 73,8 mii lei.
Firma soţiei guvernatorului („Anodilia” SRL; n. red.) a obţinut un contract în valoare de 2,88 milioane de lei pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Festivalului „Ziua Vinului 2014”. În Noiembrie 2014, între Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care a organizat licitaţia, şi firma Otiliei Drăguţanu a fost semnat un acord adiţional de micşorare, prin care suma contractului a fost redusă cu 770 mii de lei. În Noiembrie 2014, „Anodilia” SRL a cîştigat licitaţia organizată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) pentru servicii de elaborare a concepţiei şi realizarea regiei sărbătorii Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare.
Contractul, în valoare de 183 mii de lei, a revenit firmei familiei Drăguţanu, în urma unei licitaţii la care a participat un singur agent economic, cîştigătorul. În Decembrie 2014, „Anodilia” a obţinut un alt contract, în valoare de 260 de mii de lei, pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Vernisajului Vinului în Chişinău. În Februarie 2015, „Anodilia” cîştigă licitaţia organizată tot de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Salonului de Divin din data de 18 Februarie 2015. Pentru aceste servicii, s-au plătit 276 de mii de lei. Pe 27 Aprilie 2015, SRL-ul Otiliei Drăguţanu a dat lovitura cu un contract mult mai bănos, în valoare de 3,094 milioane de lei, semnat cu Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi promovarea a Exportului din Moldova, instituţie de stat care activează în coordonare cu Ministerul Economiei (controlat de Plahotniuc; n. red.), pentru „servicii de organizare a evenimentelor”.
…Iar abuzurile nu se opresc aici! În concluzie, Drăguţanu a plecat din acest post cu „suflet împăcate de creştin” sau „cu un suflet împăcat de mafiot”?
„Cine are ochi, o să vadă, şi cine are urechi, o să audă, şi cine are minte, o să înţeleagă”, a spus Drăguţanu, dar cu ce folos pentru acest popor îngenuncheat şi adus în pragul disperării, care, chiar dacă a văzut, a auzit şi a înţeles totul, este pe cale să se sinucidă pînă nu va muri de foamea la care l-a condamnat statul mafiot din care a făcut parte şi Drăguţanu?