Un produs alimentar de bază a devenit unul de lux pentru americani, după războiul tarifelor impuse de Trump

Gigantul mondial al alimentelor sănătoase trage un semnal de alarmă: noile taxe vamale anunțate de președintele american amenință să lovească direct consumatorii, scumpind și limitînd accesul la un produs de bază, recunoscut pentru beneficiile sale vitale asupra sănătății. Cu aproape tot stocul din SUA importat din Europa, această măsură riscă să provoace un adevărat șoc pe piață, afectînd milioane de familii.
Deoleo, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, avertizează că ameninţarea preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife de 30% asupra importurilor din Uniunea Europeană ar putea avea un impact dublu pentru consumatorii americani, creșteri de preţ şi acces redus la un aliment de bază recunoscut pentru beneficiile sale asupra sănătății, transmite CNBC.
Trump a anunţat posibilitatea unei majorări a taxelor vamale pentru bunurile europene începînd cu 1 August, de la nivelul actual de 10% la un tarif general de 30%, dacă nu se ajunge la un acord comercial cu UE. Deşi un acord-cadru recent între SUA şi Japonia a oferit o rază de speranţă, negocierile dintre Bruxelles şi Washington rămîn incerte.
Deoleo, compania spaniolă care deţine branduri cunoscute precum Bertolli şi Carbonell, a declarat, pentru CNBC, că o astfel de măsură ar afecta serios piaţa americană, mai ales că SUA depind aproape în totalitate de importuri.
”Aproximativ 95% din uleiul de măsline consumat în SUA este importat. Politicile tarifare afectează, în cele din urmă, consumatorii americani,” a declarat CEO-ul Deoleo, Cristóbal Valdés, potrivit news.ro.
Compania spaniolă realizează peste un sfert din veniturile sale în SUA, o piaţă considerată strategică. Spre comparaţie, SUA cultivă doar aproximativ 16.000 de hectare de măslini pentru producţia de ulei, în timp ce UE are peste 4 milioane de hectare, cele mai mari suprafețe fiind în Spania, Italia şi Grecia, care sunt lideri mondiali în producţie şi export.
În faţa riscului de tarife mai mari, Deoleo îşi intensifică eforturile de comunicare şi educare a publicului american privind beneficiile consumului de ulei de măsline.
”Dincolo de dialogul instituţional, ne consolidăm angajamentul faţă de consumatorii din SUA prin campanii de informare şi susţinerea brandurilor noastre, în special Bertolli, care înseamnă încredere şi consecvenţă,” a spus Valdés.
Deoleo analizează şi alte opţiuni strategice, lucrînd la îmbunătăţirea logisticii şi a lanţului de aprovizionare, pentru a putea face faţă oricărui scenariu comercial.
Totuşi, CEO-ul companiei a subliniat că prioritatea este clară: ”Accesul americanilor la un aliment esenţial pentru sănătate trebuie protejat. Uleiul de măsline nu ar trebui penalizat, ci promovat”.
Analiza publicată de firma de date Expana arată că orice reducere a importurilor americane de ulei de măsline ar putea afecta serios piaţa globală, ducînd la un excedent în UE, scăderi de preţ şi o competiţie mai dură între producători.
Deoleo nu este singura companie îngrijorată: producătorii de whisky irlandez, brînzeturi italiene şi vinuri franţuzeşti şi-au exprimat, la rîndul lor, temerile privind impactul tarifelor propuse de Trump.











