DEPUTAȚII AU APROBAT ALOCAREA A 137 MILIOANE DE LEI PENTRU A PROCURA VACCINURI

Alocarea a celor 137 de milioane de lei, resurse din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru procurarea vaccinului anti-coronavirus de către țara noastră, cu derogarea de la legislație, a fost susținută astăzi de deputați, în plenul Parlamentului.

Subiectul a stîrnit dezbateri aprinse în plenul Parlamentului, întrucît opoziția parlamentară avea multe întrebări față de procedura de achiziționare a vaccinurilor, pe cînd majoritatea parlamentară a propus aplicarea articolului din Regulamentul Parlamentului, care pune capăt dezbaterilor asupra unui subiect.

Deputații PAS și cei ai Platformei DA s-au arătat nemulțumiți de faptul că acest proiect de lege nu prevede o formulă clară cum va fi procurat vaccinul, fie fără licitație publică anunțată fie direct de la producător, fie prin intermediari – astfel încît costul vaccinurilor ar fi exagerat de mari.

Totodată, deputații din opoziție spun că, potrivit proiectului de lege vaccinul care urmează a fi procurat la un preț de doar 10 dolari doza, din start oferă posibilitatea de a procura vaccinuri doar de la doi producători AstraZeneca și Sputnik V, excluzîndu-i din star pe ceilalți producători Moderna, Pfizer și Johnson & Johnson, producători, care au fost înregistrați oficial de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pînă în prezent.

Precizăm că, pînă în prezent Sputnik V încă nu a fost aprobat de OMS.

Proiectul de lege a fost votat în ambele lecturi cu votul a 68 de deputați din cei 91, înregistrați la ședința de astăzi a Parlamentului.

Sursa: sinteza.org