CUM EXPLICA SPECIALISTII CAZURILE CONFIRMATE DE COVID-19 DUPA IMUNIZARE

Toate vaccinurile administrate pentru a preveni COVID-19 nu conţin în sine virusul SARS-CoV-2. Vaccinurile anti-COVID nu induc, nu provoacă și nici nu declanşează boala, a explicat profesorul universitar Ninel Revenco, coordonator al Grupului național de comunicare privind vaccinarea. „Vaccinurile sînt sigure şi eficiente. Odată ce pacientul a fost vaccinat, în perioada post-vaccinală, trebuie respectate măsurile de protecţie pentru a nu se infecta. Noi, după prima injectare, nu sîntem protejaţi de această maladie, sîntem doar în proces de a forma anticorpi. Chiar şi după al doilea rapel, cînd deja sîntem vaccinaţi, tot vom respecta aceste reguli de aur precum distanţa socială, spălatul mîinilor şi purtatul măştii”, a menționat Ninel Revenco, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Epidemiologul ANSP, Laura Ţurcan, a precizat că în Republica Moldova, din 2 martie, cînd a început campania de imunizare, pînă astăzi, 16 martie, au fost înregistrate patru cazuri confirmate cu COVID-19 după imunizare. Persoanele au fost vaccinate în perioada de incubaţie, cînd nu ştia că sînt infectate. Această perioadă poate varia între 2 şi 10 zile, explică Laura Ţurcan.

La întrebarea: „Cîţi medici au refuzat să se vaccineze contra COVID-19”, medicul epidemiolog Alexei Ceban, din Secția supraveghere epidemiologică a bolilor prevenibile prin vaccinări a ANSP, a răspuns ca nu este vorba de refuz, ci poate ezitare la vaccinare. „Sînt milioane de doze administrate şi s-a demonstrat că au impact în diminuarea morbidităţii, în special pentru formele grave şi decese”, a spus epidemiologul. Cu referire la faptul că Ministerul Sănătăţii nu confirmă prezenţa tulpinii britanice pe teritoriul Republicii Moldova, Alexei Ceban, a menţionat că ministerul dispune, la momentul actual, doar de răspunsul primit pentru probele trimise în Germania în luna decembrie. Ulterior, au fost transmise şi alte probe, rezultatele pentru care încă nu au venit.

Sursa: IPN