CINCI INITIATIVE ALE SEFULUI STATULUI

Dezvoltarea industriei, investiții masive în infrastructură, micșorarea poverii fiscale şi reducerea numărului controalelor la agenții economici. Acestea sînt printre principale obiective trasate de președintele țării, Igor Dodon, pentru asigurarea creșterii economice, crearea locurilor de muncă şi sporirea bunăstării populaţiei în următorii ani. Şeful statului a anunțat că, în curînd, va prezenta o serie de proiecte de lege privind implementarea acestor măsuri. Declarația a fost făcută în cadrul forumului de afaceri ”Dialog Pro-Business”, care se dăsfăşoară astăzi la Chișinău. Evenimentul întruneşte reprezentanţi ai mediului de afaceri, dar şi ai principalelor instituţii ale statului.

Președintele Igor Dodon a menționat că politicile statului în direcția dezvoltării mediului de afaceri şi creșterii economice trebuie să fie elaborate în concordanță cu cinci puncte.

"Prima. Noi vrem să venim cu o inițiativă de micșorare a presiunii asupra mediului de afaceri și excluderea dreptului de raiduri și controale din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Eu consider că Ministerul de Interne și Poliția nu trebuie să se ocupe de controlul activității economice. Trebuie de exclus poliția economică de la Ministerul de Interne.

Doi. Susținerea producătorului autohton. Noi importăm foarte multe din produsele care putem să le producem aici, pe loc. De ce să nu creăm condiții suplimentare măcar pentru consumul din piața internă, pe care să-l asigurăm cu produse autohtone?

Trei. De ce noi, pe parcursul ultimilor ani, nu am găsit surse interne, externe să investim cîte 300-400 de milioane de dolari anual în infrastructură? Nouă ne permit caracteristicile și indicatorii economici ne permit. Eu o să vă dau cîteva cifre simple. Datoria externă a Guvernului în PIB este mai jos de 18 sau 19 la sută. Dacă nu aveți surse interne, haideți să luăm externe și să investim în infrastructură.

Patru. Crearea platformelor industriale la nivelul fiecărui raion. Guvernul, Președinția, Parlamentul, trebuie să găsim posibilitatea în fiecare raion să creăm această platformă internațională. Mai departe, ținînd cont de relațiile noastre bilaterale, trebuie să găsim un investitor, doi, trei și să le spunem să meargă în raioane, nu în Chișinău.

Și a cincea ține de resursele pe care statul trebuie să le investească în infrastructură și în susținerea businessului. Este vorba de micșorarea poverii puse pe umerii bugetului și cetățenilor de așa-numita lege a miliardului. Cunoașteți că suma de bază este de 13 miliarde de lei. Cinci procente anual, pe 25 de ani, suma totală pe care bugetul, pe care noi cu toții trebuie să o plătim, este de 20 de miliarde de lei. Vreau să vă spun că, preventiv, am discutat cu colegii de la Ministerul Finanțelor, de la Banca Națională, sînt aici și, în următoarele săptămîni, luni, după anul nou, voi ieși cu inițiativa prezidențială de a scoate parțial această povară de peste buget", a declarat șeful statului.

Igor Dodon a dat asigurări că guvernarea este deschisă pentru stabilirea unui parteneriat strategic şi durabil cu mediul de afaceri, în vederea atingerii obiectivului comun - dezvoltarea ţării.

Sursa: NTV Moldova