CARE VACCIN ESTE MAI EFICIENT: SPUTNIK V SAU ASTRAZENECA

Mai mulți medici din Republica Moldova au refuzat să fie vaccinați cu AstraZeneca, motivînd ineficacitatea acestuia. Ce cred specialiștii moldoveni despre eficiența acestui vaccin, dar și a Sputnik V.

Vaccinurile Sputnik V și AstraZeneca ar fi produse după aceași tehnologie. Cel puțin asta precizează experții moldoveni întrebați care dintre cele două vaccinuri este mai eficient. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentantul Grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19, Angela Paraschiv, a declarat că unica diferență între Sputnik V și AstraZeneca este că cel din urmă are un singur adenovirus, de cimpanzeu, iar Sputnik V are doi adenoviruși.

„Informație despre eficacitatea vaccinurior poate fi prezentată doar de cei care cunosc. Astfel doar persoanele care nu cunosc pot spune că Sputnik V este mai bun decît AstraZeneca. Eficacitatea acestui vaccin, la fel ca și Sputnik V contribuie la protecție împotriva coronavirusului. AstraZeneca este un vaccin foarte bun care s-a dovedit că poate ajunge la eficacitatea de 94% atunci cînd mărim intervalul dintre prima și a doua administrare”, a precizat Paraschiv. 

Aceasta mai spune că rezultatele vor putea fi comparate doar după ce în țara noastră va apărea vaccinul rusesc Sputnik V. Paraschiv a menționat că indiferent de vaccin este necesar să se facă imunizarea pentru a ne putea proteja fie de infectare fie de dezvoltare a formelor grave.

Amintim, ieri, 2 martie a fost dat startul Programului național de imunizare. La peste 750 de persoane, personal medical le-a fost administrată prima doză de vaccin. "Sputnik V", vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, a fost autorizat în Republica Moldova pe 26 februarie. Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea. Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".

Autor: Rodica Gherciu

Sursa: sputnik.md