CARBURANTI MAI SCUMPI

După aproximativ trei săptămîni, carburanții se scumpesc din nou. La mai multe stații PECO, prețurile la benzină, motorină și gaz s-au majorat cu 55-75 de bani.

Odată cu afișarea prețurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 18,60 lei, în comparație cu 18,05 lei. Un litru de motorină costă 16,20 lei, comparativ cu 15,45 lei. Prețul gazului lichefiat constituie 11,32 lei, în comparație cu 10,62 lei.

Scumpirile la carburanți au începutul la mijlocul lunii decembrie și au continuat în ianuarie. În februarie, stațiile PECO, de cel puțin trei ori, au afișat prețuri majorare.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Subiectul majorării prețurilor la carburanți a fost discutat la penultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate. Președintele Maia Sandu a precizat că soluția pentru scumpirile consecutive, care se presupune că sînt acțiuni concertate, ar fi revenirea la prețurile plafon pentru combustibil. Ulterior, în Parlament au fost înregistrate modificări legislative în acest sens, dar care încă nu au fost examinate.

Sursa: IPN