BNM EXPLICA OSCILATIILE DE CURS VALUTAR DIN ULTIMELE LUNI

Deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni, în general, se explică prin aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale. Totodată, se observă și o tendință de stabilizare a acestui trend în ultima perioadă. Cursul de schimb al leului moldovenesc față de euro oscilează reflectînd cererea și oferta pe piața valutară internă, dar și modificarea ratei de schimb pe piețele valutare internaționale.

„Banca Națională intervine în caz de necesitate pe piața valutară în scopul diminuării fluctuațiilor valutare excesive prin procurări sau vînzări de valută, avînd în arsenalul său un spectru larg de instrumente de intervenție. Voi reitera că BNM nu prognozează și nu țintește cursul de schimb, obiectivul său fundamental fiind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor”, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, într-un interviu pentru presă.

Potrivit guvernatorului, BNM analizează evoluțiile cursului leului moldovenesc în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova în baza cursului de schimb nominal efectiv și a celui real efectiv. Aceștia sînt indicatorii cel mai des utilizați în analiza competitivității externe.

„Cursul de schimb nominal efectiv se calculează ca o medie ponderată a cursurilor bilaterale ale leului moldovenesc în raport cu valutele străine, iar cursul real efectiv ia în calcul și inflația. În funcție de ponderea țărilor în comerțul extern al Republicii Moldova (atît import, cît și export) au fost selectate valutele a 17 țări, principalele fiind România, Rusia, Ucraina și unele țări din zona euro”, explică Octavian Armașu.

Analizînd dinamica indicelui cursului real efectiv din ultimii ani, Banca Națională remarcă o tendință de apreciere începînd cu a doua jumătate a anului 2019 și pînă în trimestrul III 2020, după care a urmat o evoluție descendentă, de corecție.

În anul 2020, în valori medii, leul moldovenesc s-a apreciat în termeni reali cu 5,9%, în condițiile în care valutele mai multor țări cu economii emergente au pierdut poziții față de dolarul SUA.

Sursa: IPN