BATRINII AU REFUZAT VENTILATOARELE PENTRU RESPIRAT IN FAVOAREA CELOR TINERI

Ultimul gest, de supremă bunăvoință, al preotului italian Giuseppe Berardelli din regiunea Bergamo, în vîrstă de 72 de ani, care s-a sacrificat cedînd voluntar ventilatorul mecanic unui pacient mai tînăr pe care nu-l cunoștea, nu este singular. Același lucru l-a făcut și o femeie în vîrstă de 90 de ani, din Belgia.

Nonagenara, Suzanne Hoylaerts din Binkom, Belgia, a fost internată în spital pe 20 martie, cînd starea ei s-a deteriorat rapid după ce a contractat COVID-19.

Suzanne a solicitat îngrijiri medicale după ce a suferit din cauza lipsei de apetit și a respirației deficitare. Femeia a fost internată în spital, unde a fost testată, rezultatul fiind pozitiv. Conform protocolului medical, pacienta a fost izolată, neavînd contact nici cu alți pacienți și nici cu  membri ai familiei care și-ar fi dorit în alte condiții să o viziteze.

Înainte ca starea ei de sănătate să se deterioreze dramatic, bătrîna doamnă le-a făcut cunoscută medicilor dorința ei. Care s-a dovedit a fi ultima. „Nu vreau să folosesc aparatul de respirație artificială. Păstrați-l pentru pacienții tineri și salvați-i pe ei. Eu am avut deja o viață bună', le-ar fi spus acestora femeia. Două zile mai tîrziu Suzanne a murit, salvînd cu siguranță o altă viață…

Judith, fiica bătrînei doamne, a declarat jurnaliștilor ziarului olandez Het Laatste Nieuws, că o doare cumplit de tare faptul că nu a avut ocazia să își ia rămas bun de la mama ei și nici nu i-a fost permis să participe la înmormîntarea acesteia. De altfel, cu această traumă se confruntă toți aparținătorii victimelor virusului ucigaș. Judith și-a mai exprimat și consternarea cu privire la modul în care mama ei ar fi putut contacta virusul, susținînd că bătrîna nu a părăsit domiciliul pentru că, oricum, era în imposibilitatea de a se deplasa. Mai mult, în locuință fuseseră luate absolut toate măsurile de igienă recomandate, tocmai pentru a o proteja de eventuala îmbolnăvire.

Micul stat al Uniunii Europene, Belgia, care are o populație de doar 11,4 milioane de locuitori, se confruntă cu același deficit de aparate de ventilație mecanică existent la nivel global. Ventilatoarele mecanice sînt echipamente cheie în lupta împotriva bolilor respiratorii, nu doar a afectării determinate de infecția cu coronavirus.

Sursa: avantaje.ro, foto: Shutterstock