ZHANG YINGHONG: PERSPECTIVELE COOPERARII INTRE CHINA SI MOLDOVA SINT PROMITATOARE

„În prezent Guvernul Moldovei a lansat proiectul de a consolida construcția infrastructurii, iar China dispune de multiple avantaje, cum ar fi capital, echipamente, tehnologie și talente și este dispusă să lucreze cu Moldova în cadrul inițiativei „O Centură, Un Drum” pentru a dezvolta în mod activ cooperarea pragmatică în diverse domenii și pentru a ajuta Moldova în realizarea dezvoltării”. Declarația a fost făcută de către ambasadorul Chinei Zhang Yinghong, la recepția cu reprezentanții mass-media și ai sectorului asociativ, prilejuită de sărbătorile de iarnă.

Ambasadorul crede că perspectivele cooperării între China și Moldova sînt foarte luminoase și promițătoare. „Există o zicală chineză: „dacă vrei să fii bogat, construiește mai întîi drumul”. Astfel că, după 40 de ani de reformă și deschidere, China a construit cea mai mare rețea de autostrăzi din lume cu un kilometraj feroviar de peste 120 de mii de kilometri, dintre care 20 de mii de kilometri sînt căi ferate de mare viteză, ceea ce reprezintă 60% din totalul lumii. Șapte dintre cele mai mari porturi din lume se găsesc în China”, a precizat șeful misiuni diplomatice chineze la Chișinău.

Zhang Yinghong a mai spus că „de-a lungul anilor, ambasada Chinei a menținut relații bune cu mass-media și cu think tank-urile din Moldova, a colaborat împreună pentru a promova înțelegerea reciprocă și prietenia dintre poporul chinez și moldav”. „În fiecare an invităm reprezentanții mass-mediei moldovenești să viziteze China, care au publicat un număr mare de articole despre dezvoltarea și schimbările Chinei, care au fost foarte bine primite de poporul moldav”, a spus ambasadorul.

Diplomatul a transmis mulțumiri tuturor jurnaliștilor, și-a exprimat speranța că aceștia vor continua să joace un rol de punte și de legătură pentru schimburile prietenoase chino-moldave, dar și să aducă cît mai multe contribuții la dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

Zhang Yinghong a mai spus că sînt 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze, iar pe parcursul acestor ani China a devenit a doua cea mai mare economie din lume și cel mai mare comerciant de bunuri, contribuind cu peste 30% din creșterea economică mondială, a îndeplinit prima etapă în instituirea celui mai mare sistem de educație, securitate socială, asistență medicală și democrație.

Zhang Yinghong afirmă că, pentru prima dată în 2020, China va scăpa complet de sărăcie și va realiza o societate moderat prosperă în toate aspectele.

Sursa: IPN