Ucraina ar fi vrut să atace Moscova pe 24 Februarie, dar a fost împiedicată de CIA

Șeful Serviciilor Militare de Informații ucrainene, Kirilo Budanov, plănuia o ofensivă pe pămîntul rusesc pentru marcarea unui an de la invazie, scrie LA RAZON, potrivit RADOR.

Washingtonul a fost forțat să oprească Kievul din planurile sale de a ataca pe pămînt rusesc, potrivit documentelor clasificate ale Pentagonului, scurse de rețeaua de socializare Discord.

Șeful Serviciilor Militare de Informații ucrainene, Kirilo Budanov, şi-ar fi instruit ofițerii să pregătească „atacuri masive pe 24 Februarie”, cu tot materialul la îndemîna Direcției Principale de Informații. Printre țintele detaliate în raport s-ar fi numărat și orașul Novorosiisk, de pe malul Mării Negre. O acțiune simbolică pentru a destabiliza invadatorul și a transfera războiul pe teritoriul acestuia.

Operațiunile în străinătate intră în sfera Serviciilor Militare de Informaţii ucrainene, cunoscute sub numele de HUR. Budanov, un general-maior în vîrstă de 37 de ani în Armata ucraineană, este creierul operațiunilor. Dar comunitatea de informații americane, care monitorizează îndeaproape comunicările aliaților săi ucraineni, le cunoștea intențiile și a decis să intervină la timp pentru a le împiedica să le materializeze.

Casa Albă se teme că atacurile din interiorul Rusiei ar provoca un răspuns agresiv din partea Kremlinului, legat de utilizarea armelor nucleare tactice.

Cu două zile înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, CIA a publicat un nou raport clasificat în care menționează că HUR „a acceptat, la cererea Washingtonului, să amîne atacurile” asupra Rusiei, dar nu a oferit alte detalii. Budanov, cunoscut pentru declarațiile sale zgomotoase despre Vladimir Putin sau Peninsula Crimeea, ar fi decis să dea înapoi după avertisment. Dar Serviciile de Informații ucrainene nu exclud atacuri dincolo de granițele lor.

În acest sens, documentele secrete ale Pentagonului au scos la iveală planurile HUR de a ataca contingentul Grupului Wagner desfășurat în Mali pentru combaterea insurgenței jihadiste din Sahel, ca răzbunare pentru atrocitățile comise de mercenarii ruși în Estul Ucrainei, la ordinele oligarhului Evgheni Prigojin.

De asemenea, Serviciile Militare de Informații ale Kievului au luat în considerare să efectueze atacuri sub acoperire împotriva forțelor ruse în Siria, cu asistența kurzilor, a dezvăluit „Washington Post”. Dar Volodimir Zelenski însuși a respins în cele din urmă ideea.

Este clar că Kievul intenționează să mute războiul împotriva Moscovei dincolo de propriul său teritoriu. Dar acest scenariu ar putea declanșa o serie de consecințe îngrijorătoare în cancelariile europene și la Washington, mai ales dacă Armata ucraineană folosește arme americane în acest tip de operațiuni. Din acest motiv, Statele Unite interzic Ucrainei să-și folosească armele pentru a ataca forțele ruse și îi monitorizează activitățile pe cîmpul de luptă.

La Casa Albă, se manifestă şi îngrijorarea că China ar putea considera atacurile ucrainene asupra teritoriului rus drept „o oportunitate de a prezenta NATO drept agresor” în conflict. Beijingul ar putea fi determinat atunci să furnizeze arme Moscovei în cazul în care atacurile asupra teritoriului rus ar fi „semnificative”, se poate citi în documentele la care a avut acces „Washington Post”. Un factor care ar modifica scenariul războiului.

În ciuda avertismentelor recurente din partea CIA, unele episoade au continuat să aibă loc în Rusia, în care ar putea fi implicate atît persoane private, cît și autoritățile ucrainene. Un exemplu a fost presupusul atac în care a murit Daria Dughin, fiica ultra-conservatorului filosof rus Aleksandr Dughin. Alt exemplu, bomba de la Sankt Petersburg, care a pus capăt vieții soldatului și blogger-ului naționalist, Vladlén Tatarsk. La fel și atacurile împotriva bazelor militare rusești de lîngă granița cu Ucraina.