REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (26 iulie 2019)

Magistrații au emis mandat de arest pe numele lui Ilan Șor

Magistrații au emis mandat de arest pe numele deputatului Ilan Șor. Decizia a fost pronunțată joi, 25 iulie, de Curtea de Apel Cahul. Informația a fost confirmată de procurorul pe caz, Andrei Băieșu. Potrivit procurorului, instanța a decis schimbarea măsurii preventive din control judiciar în arest preventiv. Totodată, Ilan Șor a fost anunțat în căutare.

 

Șeful statului a îndemnat Parlamentul să identifice un candidat la funcția de procuror general interimar

Șeful statului, Igor Dodon a îndemnat parlamentul să lanseze neîntîrziat procedurile pentru identificarea unei candidaturi la funcția de procuror general interimar. Declarația a fost făcută după ce ședința de vineri, 26 iulie a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), la care urma a fi propus un candidat la această funcție, a eșuat din lipsă de cvorum. Igor Dodon a solicitat legislativului stabilirea datei limită de 31 iulie curent, pentru propunerea și desemnarea candidaturii la funcția de procuror general interimar, astfel încît decretul privind numirea acestuia să poată fi semnat nu mai tîrziu de 1 august.

 

Parlamentarii se duc în concediul anual de odihnă de la 1 august

Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a semnat dispoziţia privind acordarea concediului deputaţilor, începînd cu 1 august. Din data de 2 septembrie parlamentarii urmează să-şi reia activitatea în organele de lucru ale Parlamentului. Acordarea concediului anual deputaţilor este prevăzut de Regulamentul Parlamentului. Potrivit prevederilor legislaţiei, Sesiunea de primăvară nu poate depăşi sfîrşitul lunii iulie.

 

Euro și dolarul se vor scumpi

Moneda unică europeană și dolarul american se vor scumpi la sfîrșitul acestei săptămîni, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa 17 lei și 57 de bani, cu patru bani mai mult decît astăzi, iar euro se va scumpi cu trei bani, pînă la prețul de 19 lei și 58 de bani. Mai scumpă va fi și hrivna ucraineană la sfîrșitul acestei săptămîni. Aceasta va adăuga un ban și va costa 69 de bani. Rubla rusească își va păstra în continuare prețul de 27 de bani.

 

ANSA va monitoriza producţia de pepene verde şi galben pusă în comerţ

Specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) vor verifica producţia de pepene verde şi galben, destinată comercializării, pentru a identifica conţinutul de nitraţi şi reziduuri de pesticide. Pînă în prezent au fost prelevate 32 de probe, în total în anul 2019 urmînd să fie supuse analizei 272 de probe de legume şi fructe proaspete.

 

Expoziția „Republica Moldova Prezintă” va fi organizată în orașele Iași și Baia Mare din România

Orașele Iași și Baia Mare din România vor găzdui, în toamna acestui an, expoziția „Republica Moldova Prezintă”. Anunțul a fost făcut joi, 25 iulie, de președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea, care a invitat agenții economici din țara noastră să participe la eveniment. Astfel, expoziția „Republica Moldova Prezintă” va fi organizată la Iași în perioada 20-22 septembrie 2019 și la Baia Mare în perioada 27-29 septembrie 2019. Evenimentele vor întruni circa 150 de antreprenori din țara noastră.

 

Meteorologii prognozează un sfîrşit de săptămînă canicular

Un sfîrşit de săptămînă canicular şi senin a prognozat Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Căldurile revin, meteorologii anunţînd pentru următoarele zile valori termice ce vor depăşi 30 de grade Celsius ziua şi 20 de grade noaptea. Cel mai cald se arată să fie duminică şi luni, 28 şi 29 iulie, cînd pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă 32-34 grade Celsius. De marţi, 30 iulie, sînt posibile ploi cu descărcări electrice, preponderent în regiunile de centru şi nord.

 

Un tînăr din Telenești a fost împușcat în propria casă

Un tînăr de 28 de ani din satul Negureni, raionul Teleneşti a fost împuşcat în propria casă de un consătean de aceiași vîrstă, cu care avea un conflict de mai mult timp. Incidentul a avut loc în seara zilei de ieri. Totodată ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Teleneşti, Irina Burdujan, a spus că suspectul a tras dintr-o armă de vînătoare, afectîndu-i victimei mai multe organe interne. Acesta fost transporta la spital, dar medicii nu i-au putut salva viaţa.

 

Parlamentul a acceptat demisia a cinci deputați

Parlamentul a acceptat vineri, 26 iulie, cererile de demisie a cinci deputați. Aceștia sînt Maia Sandu, Andrei Năstase, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Otilia Drăguțanu și Viorel Melnic. Mandatele au fost declarate vacante. Maia Sandu, Andrei Năstase și Liliana Nicolaescu-Onofrei și-au depus mandatele de deputat din cauza incompatibilității de funcții. Viorel Melnic a anunțat că-și dă demisia din funcția de deputat la 17 iulie curent, fiind urmat la o distanță de cîteva zile de Otilia Drăguțanu.

 

Ședința CSP a eșuat din lipsă de cvorum

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor, programată pentru ziua de vineri, 26 iulie, la care urma a fi selectat un candidat pentru funcția de procuror general interimar, a fost amînată din lipsă de cvorum. La aceasta s-au prezentat doar patru membri din cei 12. Potrivit legislației, ședința CSP este deliberativă dacă la ea participă cel puțin 2/3 dintre membri. Preşedintele CSP, Angela Motuzoc, a declarat că la CSP și-au depus candidaturile pentru funcția de procuror general interimar trei persoane. Acestea sînt avocatul Anatol Istrati, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari și procurorul Viorel Radețchi.

 

Directorul Centrului de achiziții publice centralizate în sănătate a fost demis

Directorul Centrului de achiziții publice centralizate în sănătate, Ivan Antoci, a fost demis din funcție vineri, 26 iulie. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Muncii și protecției Sociale, Ala Nemerenco. Anunțul a fost făcut după ce în dimineața zilei de astăzi, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la Centrul de achiziții publice în sănătate, în „dosarul insulinei”.