REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (25 octombrie 2019)

R. Moldova ocupă locul șase în lume după volumul exporturilor de nuci

Piața Globală a exporturilor de nuci este de circa 2,5 miliarde de dolari SUA anual, iar R. Moldova deține 4,3% din această piață, exportînd anual nuci în volum de 100-120 milioane de dolari, scrie pe o rețea de socializare economistul Veaceslav Ioniță. Potrivit economistului, nucile joacă un rol important în exporturile producției agricole din R. Moldova. Astfel, exportul lor este mai mare decît exportul tuturor fructelor și sîmburoaselor luate împreună. Potrivit datelor oficiale ale Biroului Național de Statistică, în anul 2017, suprafața totală a plantațiilor de nuci din țară era de 24 mii de hectare.

 

R. Moldova s-a clasat pe locul 48 în clasamentul mediului de afaceri

R. Moldova a coborît o poziție, pînă pe locul 48 din 190 de țări, incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, după ce în anul 2017 a fost plasată pe locul 44. Mediul de afaceri a fost apreciat cu un punctaj de 74,4, față de 73,54, în anul precedent, însă evoluția mai rapidă a altor țări, a diminuat locul ocupat. În clasamentul Băncii Mondiale, R. Moldova se situează imediat după Slovacia, Belgia și Armenia și devansează ţări ca Belarus, Muntenegru, Croația.

 

Guvernul a lansat concursul pentru funcția de membru al CSP din rîndul societății civile

Guvernul a lansat concursul pentru selectarea și numirea unui membru în Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) din rîndul societății civile. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 31 octombrie 2019, ora 14.00. Potrivit prevederilor legale, candidatul trebuie să aibă studii superioare juridice, să dețină experiență în domeniul dreptului de cel puțin trei ani și să se bucure de o reputație ireproșabilă.

 

O șoferiță a fost prinsă în stare de ebrietate pe o stradă din capitală

O șoferiță a rămas fără permis după ce a fost depistată de polițiștii de patrulare în timp ce conducea prin Chișinău în stare de ebrietate avansată și cu doi copii în mașină. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, şoferiţa a fost stopată noaptea trecută în jurul orei 02.30, pe șoseaua Muncești din sectorul Botanica al capitalei. Femeia, în vîrstă de 31 de ani, a refuzat iniţial să oprească autoturismul la solicitarea poliţiei şi a făcut-o abia după ce echipajul de patrulare a pornit pe urmele ei. Şoferița a fost înlăturată de la volan şi a rămas fără permisul de conducere, iar autovehiculul a fost dus la parcarea specială.

 

Euro și dolarul se vor scumpi

La sfîrșitul acestei săptămîni, euro și dolarul se vor scumpi în raport cu leul moldovenesc, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, moneda unică europeană se va scumpi cu șapte bani, de la 19 lei și 31 de bani, la 19 lei și 38 de bani. Cu trei bani se va aprecia dolarul american, care va ajunge să coste, în următoarele trei zile, 17 lei și 41 de bani. Leul românesc va fi mai scump cu doi bani. Prețul oficial stabilit de BNM pentru acesta este de 4 lei și 07 bani. Hrivna ucraineană va rămîne la nivelul de 69 de bani, iar rubla rusească - 27 de bani.

 

Orașul Tomi din Japonia va dărui R. Moldova 100 de pomi sakura

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a efectuat o vizită de lucru în orașul Tomi din prefectura Nagano a Japoniei, unul din orașele gazdă a echipei olimpice naționale pentru Jocurile Olimpice și Paraolimpice din vara anului 2020. În cadrul întrevederii președintelui R. Moldova cu primarul de Tomi, Toshio Hanaoka, s-a discutat despre perspectivele de colaborare. Șeful statului a salutat intenția Primăriei de a oferi o donație de 100 de pomi sakura țării noastre în primăvara anului viitor pentru a marca numărătoarea inversă de 100 de zile pînă la începerea Olimpiadei, acest gest simbolizînd un pod de legătură culturală între popoarele noastre.

 

Moldova apreciază înalt suportul Suediei

R. Moldova apreciază înalt relația de parteneriat cu Regatul Suediei. Țara noastră beneficiază plenar de suportul suedez în cadrul diferitelor programe, inclusiv pentru Parlamentul R. Moldova, impactul cărora este resimțit de către cetățenii țării noastre. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, la întrevederea cu omologul său suedez, Andreas Norlén. Potrivit Direcției generale comunicare a Parlamentului, speakerul moldovean și președintele Riksdagului Regatului Suediei au făcut un amplu schimb de opinii privind evoluția relațiilor de parteneriat și cooperare dintre țările noastre.

 

Două persoane au fost reținute în cazul bărbatului găsit împușcat la Hîncești

Două persoane, inclusiv un minor de 14 ani, au fost reținute în cazul bărbatului găsit împușcat la Hîncești. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Hîncești, Cristina Vicol. Sursa citată a precizat că cele două persoane au fost reținute ieri. Poliția cercetează cazul și întreprinde acțiuni pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Trupul neînsuflețit al unui bărbat în vîrstă de 43 de ani, împușcat în cap, a fost găsit miercuri, 23 octombrie, în portbagajul unui microbuz, abandonat într-un cîmp din apropierea localității Lăpușna, raionul Hîncești.

 

Bărbați care au obligat o copilă să se prostituieze au primit sentinţe mai dure

Procuratura Generală anunță că a obţinut pedepse cu închisoarea pentru patru bărbaţi din Capitală, învinuiţi de exploatarea sexuală a unui copil, timp de patru zile. Cazul a început în vara anului 2015, atunci cînd inculpaţii au recrutat copila cu vîrsta de 14 ani, profitînd de starea ei social-vulnerabilă. Aceștia i-au promis că o vor angaja în calitate de servitoare într-o saună, însă scopul real era exploatarea ei sexuală în scop comercial şi necomercial. Astfel, copilul a fost abuzat sexual atît în saună, cît și într-o locuinţă din Capitală. Curtea de Apel Chişinău a admis apelul procurorului şi i-a condamnat pe inculpați la pedepse cuprinse între 8 şi 15 ani de închisoare.