REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 februarie 2019)

Sectorul vinicol din Moldova va beneficia de un sistem eficient de trasabilitate

Sectorul vinicol din Moldova va beneficia de un sistem mai eficient de trasabilitate a produselor cu Indicație Geografică Protejată și Denumire de Origine Protejată (IGP/DOP). Pentru asta, țara noastră va obține suportul mai multor experți din Uniunea Europeană care vor studia necesitățile din domeniu, oferind soluții și recomandări adaptate situației locale. Bartolomeo Filadelfia, inspector în cadrul Ministerului Agriculturii din Italia, a comunicat că în orice țară, aplicarea IGP/DOP are o conexiune directă și contribuie la dezvoltarea comunităților rurale.

 

Pentru secțiile de votare din străinătate vor fi tipărite circa 2 mln de buletine

Circa două milioane de buletine de vot vor fi tipărite pentru secțiile de votare din străinătate în cadrul alegerilor parlamentare și referendumului consultativ din 24 februarie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), din numărul total de buletine, 1 617 800 de exemplare vor fi în limba română şi 363 400 de exemplare în limba rusă. Buletinele de vot vor fi distribuite consiliilor electorale de circumscripție uninominale, iar ulterior acestea vor fi expediate birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în afara țării.

 

Punctul Palanca este deschis pentru toate categoriile de transport

De astăzi, toate categoriile de vehicule pot traversa punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca, unica condiție este ca acestea să nu transporte produse alcoolice, din tutun și mărfuri supuse controlului veterinar și fito-sanitar. Pînă acum, circulația era permisă doar pentru vehiculele cu masa de pînă la 3,5 tone și o capacitate de pînă la 22 de locuri.

 

R. Moldova a urcat opt poziții în clasamentul mondial al libertăţii economice

R. Moldova a fost plasată pe locul 97 din 180 de țări incluse în clasamentul elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, în funcție de indicele libertății economice, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale. Cu un scor de 59,1 de puncte dintr-un total de 100, R. Moldova a urcat opt poziții în clasamentul mondial și se află într-un grup de 63 de țări cu economii „în cea mai mare parte lipsite de libertate" și se apropie tot mai mult de țările a căror economii sînt apreciate ”moderat libere”.

 

Un Centru de informare şi servicii publice a fost deschis la Ceadîr-Lunga

Un Centru de informare şi prestări servicii, care va activa după modelul „ghişeului unic”, a fost deschis în municipiul Ceadîr-Lunga. Proiectul a fost realizat de Centrul „Pro-Europa” la Comrat, cu susţinerea Agenției Slovace de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare şi programului „Comunitatea mea”, finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională. Potrivit primarului de Ceadîr-Lunga, Anatoli Topal, odată cu inaugurarea Centrului, populaţia municipiului va putea fi deservită centralizat, iar cetăţenii vor obţine mai operativ certificatele, adeverinţele, autorizaţiile şi alte acte necesare.

 

Moldovenii din străinătate au trimis acasă circa 1,2 miliarde de dolari

În 2018, volumul total al transferurilor bancare din străinătate în favoarea persoanelor fizice din R. Moldova a constituit circa 1,2 miliarde de dolari SUA. Valoarea în USD a transferurilor totale din anul 2018 s-a majorat cu 5,6 la sută comparativ cu anul 2017. Potrivit BNM, transferurile din CSI s-au micșorat cu 14,5% comparativ cu anul 2017, revenindu-le o pondere de 28,3 la sută.

 

Municipiul Ungheni şi-a actualizat strategia de dezvoltare cu susţinerea USAID

Planul de acţiuni pentru Strategia de dezvoltare socio-economică a oraşului Ungheni (2014-2020) a fost actualizat în cadrul Programului „Comunitatea mea”, lansat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Pentru aceasta, la Ungheni, s-a desfăşurat un atelier ce avut drept scop stabilirea priorităților de dezvoltare ale municipiului, pe termen scurt și mediu. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, forurilor legislative locale, ai sectorului privat, societăţii civile ş.a.

 

“Moldsilva” înăspreşte supravegherea fondului forestier naţional

Agenţia “Moldsilva” va intensifica supravegherea şi protecţia fondului forestier şi cinegetic în întreprinderile silvice, rezervaţiile naturale şi ştiinţifice subordonate statului. Potrivit unui ordin semnat de conducerea instituţiei, intrat în vigoare din luna curentă, în pădurile din fondul silvic naţional va fi intensificată paza, precum şi alte măsuri pentru contracararea acţiunilor ilicite. Totodată, vor fi organizate raiduri şi patrulări permanente, în vederea depistării persoanelor care au cauzat prejudiciu fondului forestier şi cinegetic sau intenţionează s-o facă.