REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 iulie 2021)

USM este prima în clasamentul universităţilor

Universitatea de Stat din Moldova (USM) și-a reconfirmat poziția de lider printre universităţile din țara noastră, potrivit ediției din iulie curent a clasamentului mondial Ranking Web of Universities (Webometrics), un top realizat de Consiliul Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din cadrul Ministerului Ştiinţei şi Inovării al Spaniei. Conform datelor Ranking Web of Universities, Universitatea de Stat din Moldova conduce clasamentul instituțiilor de învățămînt superior din țară, situîndu-se pe locul 247 în Europa Centrală și de Est, 1 055 în Europa și 3 148 în lume.

 

Capitala iarăși este sub Cod galben de COVID

Comisia Extraordinară de sănătate publică a mun. Chișinău s-a întrunit în ședință marți, 27 iulie. Pentru că în țară a fost confirmată oficial existența tulpinii Delta, iar în Capitală numărul îmbolnăvirilor de COVD a crescut pe parcursul ultimei săptămîni cu 41,5 %, iar cel al deceselor asociate bolii, cu aproape 6 %, membrii Comisiei au decis să instituie, din nou, gradul de alertă „Cod galben” de coronavirus. Comisia de sănătate publică din Chișinău menționează că rămîne obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în orice tip de transport public, în stațiile de așteptare, dar și la evenimentele publice din spații deschise, unde participp un număr mare de oameni.

 

Ofițerii CNA au descins la Consiliul raional Criuleni

Mai multe percheziții s-au desfășurat astăzi la Consiliul raional Criuleni, în care sînt vizate persoane publice, dar și administratorul unei întreprinderi private. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvînt al CNA, Angela Starinschi. Potrivit surse citate, perchezițiile au loc într-o cauză ce vizează prejudicierea bugetului public, prin intermediul unor companii private de proiectare, folosite în detrimentul întreprinderii municipale de avizare a proiectelor urbanistice. La această etapă se desfășoară acțiuni de urmărire penală pentru întărirea probelor acumulate în cadrul anchetei.

 

Un milion de cetățeni au fost imunizați anti-COVID

Un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate din 2 martie, cînd a început campania de imunizare, și pînă astăzi în R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Ministerul sănătății. Potrivit surse citate, persoana care a atins pragul de 1.000.000 este Axenia Ungureanu, în vîrstă de 48 de ani. care s-a vaccinat în cadrul Oficiului Medicilor de Familie Bozieni, Hîncești. “E o cifră care aduce speranță, un viitor fără COVID-19, fără restricții şi un mediu mai sănătos”, susține Ministerul.

 

Rusia reia zborurile regulate cu Moldova

Federaţia Rusă reia zborurile regulate în R. Moldova, din 9 august 2021, pe ruta Moscova – Chişinău – Moscova, cu o frecvenţă de trei zboruri pe săptămînă. Anunţul a fost făcut de Ambasada Federaţiei Ruse la Chișinău. Trecerea frontierei de stat a Rusiei are loc, în continuare, conform condiţiilor stabilite prin ordinul Guvernului Federaţiei Ruse din 16 martie 2020, pentru cetăţeni ruşi, cetăţeni străini şi apatrizi. Toţi cetăţenii R. Moldova, din 1 septembrie, vor putea intra în Federaţia Rusă la prezentarea unui test PCR negativ la COVID-19, făcut nu mai devreme decît cu trei zile calendaristice înainte de intrarea în ţară.

 

Organele electorale au fost dizolvate

Comisia Electorală Centrală a dizolvat organele electorale constituite pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie current. În ședința de astăzi a autorității electorale centrale a fost decisă dizolvarea consiliilor electorale constituite și a birourilor electorale ale secțiilor de votare. În informația prezentată în cadrul ședinței CEC s-a menționat că pentru organizarea şi desfășurarea scrutinului legislativ anticipat au fost constituite 37 de consilii electorale ale circumscripțiilor electorale de nivelul doi și 2 150 de birouri electorale ale secțiilor de votare.

 

Aproape 1 500 de moldoveni au fost diagnosticați cu hepatite

În R. Moldova, în anul trecut s-au înregistrat în total 1 422 cazuri de hepatite, cu aproape 50 la sută mai puțin decît în 2019 cînd au fost diagnosticate 2 957 persoane. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), în contextul marcării Zilei Mondiale de luptă împotriva hepatitei. Potrivit surse citate, din totalul cazurilor de hepatite virale înregistrate, 917 (64,5%) sînt hepatite B, C și D și 483 (34,0%) - cazuri de hepatită A.

 

Tineri antreprenori participă la un seminar de educare financiară

Ministerul finanțelor a organizat astăzi un seminar de educaţie financiară a tinerilor antreprenori. În cadrul acestuia vor fi abordate subiecte ce țin de activitatea financiar-contabilă a agenților economici. Seminarul are loc în cadrul proiectului Clubului antreprenorilor onești, fiind parte a campaniei naționale de educare financiară “Bugetul public este bugetul tău”. Evenimentul este un efort comun al Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Centrului de Tehnologii Informaţionale în Finanţe, American Chamber of Commerce in Moldova, JCI Moldova și FINedu.

 

A fost lansată o platformă privind procedura de achitare a subvențiilor pentru stimularea agricultorilor

Potențiale soluții în procedura de achitare a subvențiilor pentru stimularea creditării producătorilor agricoli au fost examinate la Ministerul agriculturii, care a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții băncilor comerciale și organizațiilor de creditare nebancară. „Băncile comerciale sînt entitățile ce acordă susținere substanțială producătorilor agricoli în activitatea lor zilnică. Prin politicile elaborate în domeniului agroindustrial, MADRM susține producătorii agricoli, inclusiv și pe segmentul stimulării creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale şi organizații de creditare nebancară, prin acordarea subvențiilor”, a declarat ministrul de resort Ion Perju.

 

În capitală va apărea un nou cartier de locuințe

Consiliul Municipal Chișinău a votat Planul Urbanistic Zonal pentru 19 hectare din sectorul Ciocana, unde vor fi construite mai multe blocuri de locuințe. După mai multe dezbateri, consilierii municipali au aprobat planul urbanistic respectiv, care oferă posibilitate dezvoltatorilor imobiliari să înalțe un nou cartier de locuit dîn sectorul Ciocana, zona Bucovina. În viitorul cartier se planifică construirea unor blocuri de locuințe cu înălțime mai ridicată care vor fi amplasate de-a lungul bulevardului Mircea cel Bătrîn, iar în interior vor fi înălțate blocuri conform codului R7 (3-9 nivele). Complexele de locuit din cartier vor avea o suprafață cuprinsă între 1.44 ha-3 ha.

 

Drumul din Larga Nouă a fost iluminat cu sprijinul UE

Drumul spre instituţiile publice din satul Larga Nouă, raionul Cahul a fost reabilitat datorită proiectului „Sat iluminat – sat modernizat”, implementat de Grupul de acţiune locală (GAL) „Valea Halmagei”, din fondurile Uniunii Europene. În urma acestuia, sătenii beneficiază de o alee de peste un kilometru, pavată şi iluminată. „Proiectul dat este o oportunitate de a avea o viață mai bună pentru toți locuitorii satului Larga Nouă. Aceasta leagă toate instituțiile publice din sat, grădinița și gimnaziul și totodată face posibilă alimentarea cu energie electrică a stației de epurare care este în construcție”, a declarat primarul localităţii Tatiana Maidan.

 

Două Unități de pompieri și salvatori vor fi construite cu suportul SUA

Două Unități de pompieri și salvatori vor fi construite la Ștefan Vodă și Anenii Noi cu suportul Programului pentru Asistență Tehnică al Departamentului de Stat SUA. Ieri, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu și șeful Oficiului Afacerilor Bilaterale al Statelor Unite, Sean Daily au întreprins o vizită de monitorizare a celor două obiective. În cadrul noului edificiu urmează să activeze 25 de salvatori și pompieri, iar peste 67 mii de oameni, locuitori ai raionului Ștefan Vodă vor beneficia de siguranță și securitate în caz de situații de risc. Un alt proiect vizitat de cei doi oficiali a fost Unitatea de salvatori și pompieri din raionul Anenii Noi. Aici a fost inspectat edificiul, care este gata pentru exploatare în proporție de 95%.