REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (22 aprilie 2021)

Gheorghe Cavcaliuc, bănuit în dosarul ”verde de briliant”

Președintele partidului PACE Gheorghe Cavcaliuc s-a prezentat, astăzi, însoțit de avocații săi, în fața procurorilor Procuraturii raionului Sîngerei unde a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: ”huliganism comis de două sau mai multe persoane” și ”chemarea la săvîrșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Acțiunile procesuale au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie, cînd mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul avînd nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite. Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de pînă la 5 ani.

 

China ne va acorda 150 de mii de doze de vaccin anti-COVID

Printr-o scrisoare adresată președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină, Li Zhanshu, a confirmat decizia Chinei de a acorda Moldovei 150 mii de doze de vaccin anti-COVID în calitate de ajutor umanitar. În scrisoarea semnată de înaltul oficial chinez se arată că partea chineză este dispusă să acorde Moldovei susținere și ajutor, în limitele capacităților sale, și a decis să ofere Moldovei 150 mii de doze de vaccin anti-COVID în calitate de asistență umanitară.

 

Fostul şef-adjunct al Procuraturii Anticorupție este bănuit de corupere pasivă

Un fost șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție a fost recunoscut și audiat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) în calitate de bănuit de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari. Potrivit materialelor, cazul a avut loc în anul 2018, cînd bănuitul, activînd în calitate de procuror, ar fi pretins de la un condamnat 50 de mii de euro. În schimbul acestei sume, procurorul urma să-i recalifice acțiunile și să-și retragă acuzațiile în dosarul aflat atunci pe rol la Curtea de Apel Chișinău, în care acesta fusese condamnat la 12 ani închisoare pentru tentativă de delapidare a averii străine și spălare de bani, ambele săvîrșite în proporții deosebit de mari.

 

O moldoveancă s-a calificat în finala CM de box pentru tineret

Pugilista Daria Kozorez a reușit o performanță frumoasă pentru țara noastră. Tînăra sportivă s-a calificat la finala Campionatului Mondial de box pentru tineret, după ce în semifinala de la Kielce, Polonia, a învins-o pe Yeldana Talipova din Kazahstan. Originară din Tiraspol, sportiva Daria Kozorez este prima femeie din Moldova care a reușit calificarea în finala Campionatului Mondial de box printre tineret. Pugilista a învins reprezentanta Kazahstanului în limitele categoriei de greutate +81 kg.

 

Statul ar putea achita protezarea și reabilitarea pacienților cu tumori maligne

Statul și-ar putea asuma cheltuielile pentru protezele individuale și consumabilele necesare pentru reabilitarea chirurgicală și protetică a pacienților cu tumori maligne ale capului, gîtului și ale aparatului locomotor și a pacienților cu anoftalmie indiferent de etiologie. Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii ocrotirii sănătății. Cheltuielile ar urma să fie acoperite din Bugetul asigurărilor obligatorii de asistentă medicală gestionat de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Conform datelor statistice prezentate în nota informativă a proiectului, anual se realizează o sută de proteze, dintre care 70% sînt contra cost (2900 lei per caz).

 

Salariile în sănătate vor crește cu 40 la sută

Salariile angajaților din sistemul de sănătate vor crește de la 01 iulie cu 40 la sută. Deputații PSRM au înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă care prevede alocarea surselor financiare necesare pentru acoperirea acestor majorări din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Astfel, se propune alocarea a aproape 841 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor necesare creșterilor salariale cu 40% pentru angajații din cadrul instituțiilor medico – sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începînd cu 01 iulie 2021.

 

Zece troleibuze noi vor circula pe străzile capitalei

Zece troleibuze, noi, cu autonomie se află în proces de asamblare. Unitățile de transport sînt de ultimă generație, noi, fabricate la uzina din Minsk. Troleibuzele sînt tip AKSM și sînt asamblate la Atelierul de asamblare și reparații mecanice al Î.M. „Regia transport electric”. Troleibuzele dispun de sistem de aer condiționat, de sistem de supraveghere video în interior și exterior, de zece prize USB destinate călătorilor, pentru încărcarea dispozitivelor electronice, de blocuri optice pe bază de LED, de oglinzi cu reglaj electric și de podea joasă, cu platformă retractabilă, pentru accesul utilizatorilor de scaun rulant, informează primarul Capitalei, Ion Ceban.

 

A fost anulată ora marțială

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit astăzi, 22 aprilie, în ședință. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că ora marțială în R. Moldova se anulează, respectiv, va fi permisă circulația în afara casei după ora 22.00. Decizia va intra în vigoare începînd cu ziua de 26 aprilie. Din 1 aprilie, conform unei decizii a autorităților, circulația în afara caselor în intervalul 23.00-5.0 era interzisă.

 

Din 25 aprilie slujbele religioase vor fi desfășurate în aer liber

Slujbele religioase vor fi desfășurate în aer liber, în perioada 25 – 11 aprilie curent. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale. „Începînd cu 25 aprilie pînă pe 11 mai curent, activitatea cultelor religioase, ce ține de întrunirile cu caracter religios, oficierea slujbelor, se vor desfășura în afara lăcașelor de cult, în aer liber. Evident, cu menținerea distanței fizice de 1,5 metri și respectare măsurilor de prevenire a infecției cu COVID-19”, a declarat premierul Aureliu Ciocoi.

 

ANSA recomandă consumatorilor să cumpere produse pentru Paști din spații autorizate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a recomandat consumatorilor să procure pentru masa de Sfintele Sărbători de Paşti produse alimentare sigure, doar din unități și spații comerciale autorizate sanitar-veterinar. „Achiziționați carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare etc. Apreciaţi calitatea după consistenţa cărnii, care trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal pînă la roşu închis, în secţiune trebuie să fie compactă, elastică, gropiţa formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă miros de rîncezire (alterare)”, atenționează specialiştii ANSA.