REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 aprilie 2021)

CEC a luat act de rapoartele financiare ale partidelor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2020. Astfel, din cele 50 de partide ce trebuiau să raporteze, doar 41 au respectat termenul de prezentare, patru formațiuni au depus rapoartele cu întîrziere, iar alte cinci nu au prezentat nimic. Potrivit datelor CEC, nu au fost prezentate rapoartele privind gestiunea financiară de către: Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale”.

 

Plățile pentru procurarea vaccinului, neimpozabile și deductibile

Serviciul Fiscal de Stat informează că, cheltuielile suportate de către angajator pentru procurarea vaccinului și serviciului de vaccinare anti-COVID-19 vor fi recunoscute spre deducere în scopuri fiscale, cu condiția că plățile respective au fost efectuate pînă la 31 mai 2021. Totodată, plățile suportate în folosul angajaților de către angajator pînă la 31 mai 2021, pentru procurarea vaccinului și serviciului de vaccinare anti-COVID-19, vor constitui surse de venituri neimpozabile pentru angajați și vor fi incluse în categoria drepturilor și veniturilor din care nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii și prime de asigurare obligatorie de asistență medicală.

 

Un pădurar și-a pierdut viața, după ce s-a împușcat din greșeală

Un bărbat din Sărata-Mereșeni, Hîncești, în vîrstă de 59 de ani sa decedat ieri seara, după ce s-a împușcat din propria armă pe care o deținea legal. Potrivit Inspectoratului de Poliție, Hîncești, la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție și o ambulanță. Poliția a stabilit că bărbatul era împreună cu doi consăteni. Ei au consumat băuturi alcoolice. La un moment dat bărbatul și-a scos arma pe care o deținea legal, un „TOZ106”, pe care le-a arătat-o comesenilor și din greșeală s-a împușcat în regiunea abdomenului. Pădurarul a decedat la scurt timp în urma rănii grave pe care a primit-o.

 

Se păstrează programul redus pentru piețe și centre comerciale

Autoritățile au decis să prelungească prevederile cu privire la prescurtarea programului de activitate pentru piețe și pentru centrele comerciale. Astfel, potrivit unei hotărîri a Comisiei pentru Situații Excepționale, piețele agroalimentare și cele nealimentare activează între orele 07.00 și 15.00, iar centrele comerciale și unitățile specializate de comerț cu amănuntul a produselor nealimentare – pînă la ora 18.00. Odată cu expirarea prevederilor anterioare, atît Piața Centrală, cît și Piața Avicolă din strada Cărbunarilor din capitală urmau să revină la programul obișnuit, de la ora 06.00 și pînă la ora 18.00. Însă, spune directorul interimar al pieței, Ion Pîntea, s-a luat act de hotărîrea Comisiei și, respectiv, administrația s-a conformat, programul fiind pînă la ora 15.00.

 

Selecționata Moldovei va juca un amical cu Turcia

Naționala Moldovei va juca un meci amical cu selecționata Turciei, una dintre participantele Campionatului European din vara acestui an. Partida este programată pentru data de 3 iunie. Locul de disputare a amicalului va fi stabilit ulterior. La începutul lunii iunie Turcia se va pregăti pentru meciurile din grupa A a turneului final al Campionatului European, în care îi va avea ca adversari pe jucătorii din Italia, Țara Galilor și Elveția. La 3 zile după amicalul cu Turcia, pe 6 iunie, Naționala noastră va disputa un alt meci de verificare în compania echipei similare a Azerbaidjanului.

 

Mai multe obiecte explozive au fost descoperite pe teritoriul țării

Echipele de geniști ale Armatei Naționale au depistat 14 obiecte explozive în mai multe localități din țară în ultimele zece zile. Potrivit ofiţerului superior Serviciului Geniu, numărul obiectelor explozive depistate în sol a crescut datorită începerii sezonului lucrărilor agricole. Specialiștii din cadrul Batalionul Geniu „Codru” au intervenit în raionul Ungheni de trei ori, în localitățile Negurenii Vechi, Pîrlița și Agronomovca, unde au depistat o bombă de aruncător de calibru 82 mm, o mină antitanc de tip german, o grenadă de mînă, trei proiectile de artilerie de calibru 76 mm și, respectiv, 105 mm.

 

Elevii claselor primare şi absolvente din Ungheni au revenit în clase

Elevii claselor primare (1-4) și cei din clasele absolvente (9 și 12) din instituțiile de învățămînt din municipiul Ungheni, începînd de astăzi, au revenit la studiile cu prezența fizică în școli. O decizie în acest sens a fost luată ieri de Comisia pentru situații excepționale (CSE) a raionului. Conform deciziei CSE Ungheni, elevii din celelalte clase vor continua, deocamdată, studiile la distanță. „În funcție de evoluția situației epidemiologice, decizia poate fi modificată o dată în 14 zile”, indică documentul. Din această săptămînă, la studii în clase au revenit şi elevii din ciclul primar, precum şi din clasele absolvente, din municipiile Chişinău şi Bălţi.

 

Un polițist va ajunge pe banca acuzaților

Un subofițer superior din cadrul Direcției patrulare Centru a INSP al IGP al MAI va compărea pe banca acuzaților pentru ”încălcarea regulilor de securitate a circulației de către persoana care conduce mijlocul de transport, soldată cu decesul unei persoane, acțiuni săvîrșite în stare de ebrietate” și ”părăsirea locului accidentului rutier”. Procuratura municipiului Chişinău a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a acestuia în judecată. Accidentul s-a produs în seara de 13 ianuarie curent, pe strada Socoleni din capitală. În prezent, acesta nu mai activează în organele afacerilor interne, fiind eliberat ca urmare a celor întîmplate, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

Bașcanul Găgăuziei a avut o întrevedere cu Ambasadorul Lituaniei

Irina Vlah, Bașcanul Găgăuziei, a avut o întrevedere online cu Excelența Sa Kestutis Kudzmanas, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Lituaniei în R. Moldova. Principalele subiecte de discuție au fost evoluția situației epidemiologice și tendințele de dezvoltare a economiei, cauzate de efectul restricțiilor sanitare. Bașcanul și Excelența Sa au discutat despre implementarea proiectelor legate de sursele de energie regenerabilă, implementate în Autonomie cu sprijinul Guvernului Lituanian. Irina Vlah a mulțumit pentru susținerea inițiativei de instalare a centralelor solare în mai multe instituții medicale și educaționale din Găgăuzia. În cadrul întîlnirii a fost discutată posibilitatea modernizării școlii profesionale din mun. Ceadîr-Lunga, care necesită echipament nou.

 

Aproape 100.000 de persoane au fost vaccinate

În ultimele 24 de ore au fost vaccinate alte 3 269 de persoane împotriva COVID-19. În total, pînă la ziua de azi au fost vaccinate 99 639 de persoane. Despre aceasta a anunțat Ministerul sănătății. În a șaptea săptămînă de la lansarea campaniei de vaccinare în R. Moldova, au fost administrate 99 639 de doze de vaccin, fiind vaccinate 88 824 de persoane cu doza I și 10 815 persoane vaccinate cu doza II. Astfel, acoperirea vaccinală este de 62 % – în rîndul lucrătorilor din domeniul medical; 28 % – în rîndul lucrătorilor din domeniul educației (eligibili pentru vaccinare); 30 % – în rîndul personalului și beneficiarilor Azilurilor și Centrelor de plasament temporar și de lungă durată. Totodată, se atestă o scădere cu 82,5 % a morbidității prin infecția COVID-19 în rîndul lucrătorilor medicali.