REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 aprilie 2018)

La Chișinău vor fi deschise 306 secții de votare

În municipiul Chișinău, pentru alegerile locale noi din 20 mai vor fi deschise 306 secții de votare. Vitalie Miron, secretarul Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, a spus că va fi deschisă cu o secție de votare mai puțin ca la referendumul din noiembrie 2017. Secția de votare din satul Văduleni a fost arondată secției de votare din Vadul Nou, din cauza reducerii numărului de alegători. Miron a mai spus că în sectorul Centru au fost schimbate adresele a cîteva secții de votare. Alegătorii din zonă vor fi informați despre acest lucru inclusiv prin invitațiile la alegeri pe care le vor primi în cutiile poștale. În municipiul Bălți vor fi deschise 58 de secții de votare.

 

Vinurile moldovenești au fost decorate la o expoziție internațională

Vinurile de Purcari au fost decorate cu două medalii de aur și una de argint la „Black Sea Region Wines & Spirit Contest 2018”, competiție internațională la Chișinău. În cadrul concursului, vinurile Merlot de Purcari și Sauvignon Blanc de Purcari din Colecția 1827 au primit medalia de aur, iar Vinohora Fetească Albă & Chardonnay din Colecția Ediție Limitată a fost apreciată cu medalia de argint. Produsele Purcari au concurat alături de peste 420 de vinuri din R. Moldova, România, Georgia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria și Rusia. Black Sea Region Wines & Spirits Contest este un concurs de prestigiu, care reunește experţi și degustători, inclusiv Master of Wine, Master Sommelier, bloggeri și jurnaliști.

 

La Misiunea OSCE a avut loc o nouă întrunire

O nouă ședință a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului a avut loc ieri la sediul din orașul Tiraspol al Misiunii OSCE. Potrivit Biroului politici de reintegrare, părțile au asigurat o continuitate a discuțiilor inițiate pe marginea determinării unui mecanism funcțional și viabil de admitere în circuitul rutier internațional a mijloacelor de transport din stînga Nistrului, cu abordarea procedurilor ce urmează a fi parcurse la etapa de plasare a acestor autovehicule sub regimul vamal de import.

 

FMI prognozează o creștere cu 3,5 % a economiei R. Moldova

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în scădere estimarea de creştere a economiei moldovenești în anul 2018 la 3,5 la sută, față de 3,7 la sută cît prognoza în octombrie anul trecut. Economia R. Moldova va înregistra o creștere de 3,5 la sută în anul 2018 și de 3,8 la sută în 2019, prognozează FMI în ediția din luna aprilie a raportului „World Economic Outlook”. Previziunile sînt peste media pe comunitatea statelor independente. Fondul Monetar anticipează pentru țările CSI o creștere economică în medie de 2,2 la sută în anul 2018 și de 2,1 la sută în 2019. R. Moldova este plasată pe locul doi printre țările membre ale Parteneriatului Estic după Georgia, economia căreia va crește, potrivit FMI, cu 4,5 la sută 2018 și cu 4,8 la sută în 2019. Experții se așteaptă ca economia Ucrainei să crească respectiv cu 3,2 și 3,3 la sută.

 

Au început licitațiile în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

S-a dat startul procesului de selectare a operatorilor economici care vor repara drumurile în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Ministerul Economiei și Infrastructurii anunță că au fost deschise ofertele depuse la patru licitații din cele 35 planificate. Douăsprezece oferte au fost depuse pentru executarea lucrărilor de renovare a drumurilor în raioanele Briceni, Basarabeasca, Dondușeni și Drochia. Ofertele agenților economici au fost deschise sub monitorizarea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD). Programul „Drumuri bune pentru Moldova” prevede organizarea unei singure proceduri de licitație pentru fiecare raion, care va cuprinde toate sectoarele de drum din unitatea administrativ-teritorială și toate sursele de finanțare. Programul „Drumuri bune pentru Moldova” prevede reabilitarea a circa 1200 kilometri de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități.

 

În pădurile din R. Moldova au loc lucrări de combatere aeriană a dăunătorilor

În a doua jumătate a lunii aprilie în fondul forestier naţional sînt desfăşurate lucrări de combatere aeriană a dăunătorilor defoliatori. Conform datelor cercetărilor silvopatologice, suprafaţa arboretelor afectate de dăunători defoliatori constituie 69653 ha, dintre care 34456 ha reprezintă focare ce necesită măsuri de protecţie. Anul acesta întreprinderea silvică Telenești va executa lucrări de combatere aeriană împotriva trombarului frunzelor de frasin, pe o suprafață de 502 ha, iar entitatea “Hîncești-Silva” va efectua combaterea terestră în arborete, prin metoda petrolizării pontelor de omidă păroasă a stejarului, pe o suprafață de 30 ha. Toate activităţile sînt stipulate într-un ordin al Agenţiei “Moldsilva” cu privire la măsurile de protecţie a pădurilor în anul 2018.

 

Împuternicirile autorităților locale vor fi lărgite

Administrația publică locală va avea dreptul de constatare și sancționare pentru încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în sate și orașe. Comisia drepturile omului și relații interetnice a avizat, miercuri, 18 aprilie, inițiativa legislativă a unui grup de deputați, care propun modificarea și completarea Codului contravențional al R. Moldova. Potrivit proiectului, agenți constatatori ai contravențiilor respective vor fi polițiștii, inspectorii pentru protecția mediului și reprezentanții autorităților administrației publice locale. Prin urmare, vor fi în drept să constate contravenții şi să încheie procese-verbale primarul, viceprimarul, arhitectul-şef, şefii și șefii adjuncți ai subdiviziunilor specializate din cadrul administrației publice locale, specialiştii principali şi specialiștii coordonatori din cadrul acestora desemnați de către primar.