REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (17 iunie 2020)

Ministerul Economiei a prezentat Programul „Drumuri 2020”

Ministerul economiei a făcut public Programul național „Drumuri 2020”, în cadrul căruia este planificată reabilitarea a 906 km de traseu. Programul de reparație a drumurilor publice naționale și locale, elaborat de MEI, a fost aprobat de Guvern la finele lunii mai, iar pentru realizarea acestuia, Legea bugetului de stat prevede alocarea unei sume totale de circa 1,4 miliarde de lei. Activitățile planificate în cadrul acestui subprogram presupun îmbunătățirea a 906 km de drumuri din circa 900 localități din ţară.

 

PNUD și CNA au lansat o nouă platformă anticorupție

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare /PNUD/ și Centrul Național Anticorupție /CNA/ au lansat miercuri, 17 iunie, platforma „reLAWed”, prin care cetățenii vor putea semnala legi sau acte normative care pot genera corupție. Platforma poate fi accesată de pe calculator sau telefon, prin intermediul paginii web oficiale a Centrului Național Anticorupție. Aceasta oferă utilizatorilor posibilitatea de a descrie norma problematică, dar și de a propune modificări pentru actul normativ pe care l-au raportat. Toate sesizările pot fi făcute și în mod anonim.

 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o nouă avertizare Cod Galben de vreme instabilă

Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică. Între ora 12:00 și 22:00 se prevăd ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice. Izolat se așteaptă averse puternice de 15-25 l/m², însoțite de grindină și vijelie în rafale de pînă la 15-20 m/s. Potrivit datelor de pe site-ul Serviciului Hidrometeorologic de Stat va ploua și în următoarele zile. Totodată, pînă în data de 3 iulie, pe anumite sectoare din ţară, va fi valabil Codul Galben de ieşire a apei din luncă.

 

Exporturile moldovenești au scăzut considerabil

Biroul Naţional de Statistică informează că exporturile de mărfuri realizate în luna aprilie 2020 s-au cifrat la 149,8 milioane de dolari SUA, înregistrînd un declin considerabil, atît față de luna precedentă (-28,7%), cît și față de luna aprilie 2019 (-30,5%). Potrivit datelor prezentate, în ianuarie-aprilie 2020, exporturile de mărfuri au totalizat 824,8 milioane de dolari SUA, volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2019 cu 13,0%.

 

UE va susţine comunităţile rurale din Cahul şi Ungheni

Uniunea Europeană va oferi asistență financiară pentru dezvoltarea comunităților rurale din raioanele Cahul și Ungheni. Un apel de granturi adresat Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din cele două regiuni, în calitatea lor de entități care valorifică metoda LEADER de dezvoltare, a fost lansat pe 17 iunie în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat de UE şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova. Grupurile de Acțiune Locală pot beneficia de asistență financiară nerambursabilă în mărime de pînă la 50 mii de euro.

 

Poliția a reținut mai multe personae aflate în căutare

Timp de 10 zile, pe întreg teritoriul R. Moldova a fost desfășurată operațiunea specială „Căutare”. În urma măsurilor întreprinse de către angajații Inspectoratului General al Poliției, în aceste zece zile au fost stabilite și reținute 321 de persoane căutate de poliție. Din numărul total, 86 de infractori au fost încătușați pentru comiterea infracțiunilor grave, deosebit și excepțional de grave. Pentru infracțiuni cu caracter sexual au fost reținute patru persoane, pentru jafuri – nouă și pentru furt – 57.

 

Regimul special în penitenciare a fost prelungit

Regimul special instituit în penitenciarele din țară la începutul pandemiei de coronavirus, a fost prelungit pînă pe 15 iulie. Un ordin care prevede acest lucru a fost semnat de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. Potrivit ordinului, deținuții nu vor putea fi transferați în continuare la cererea personală sau a rudelor în alte instituții penitenciare. Excepție fac situațiile cînd deținuții trebuie duși la spitalul închisorii sau trebuie mutați din motive de securitate.

 

Primarul capitalei a dispus să fie curățate gurile de captare în toate zonele din capitală cu risc de inundații

Traficul în zonele cu risc de inundații din capitală va fi redirecționat pe timpul ploilor. Despre aceasta a scris primarul general al capitalei Ion Ceban pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Potrivit acestuia, în contextul în care Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis pentru zilele următoare un cod galben de inundații în unele regiuni ale țării, edilul a solicitat să fie curățate gurile de captare în toate zonele din capitală cu risc de inundații.

 

Focar de COVID-19 la substația de Asistență Medicală Urgentă din Drochia

Opt lucrători medicali de la substația de Asistență Medicală Urgentă din Drochia s-au îmbolnăvit de COVID-19. Informaţia a fost confirmată de Boris Golovin, directorul Centrului Naţional de Medicină Urgentă Pre-spitalicească. Este vorba despre 2 medici, 4 felceri, o infirmieră şi un şofer. Printre aceştia este şi şefa sub-staţiei, care este internată în stare gravă, în secţia de Reanimare a Spitalului Clinic Republican. Potrivit lui Boris Golovin, substaţia din Drochia îşi va continua activitatea, dar cu numai 3 echipe, in loc de 4.