REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 iulie 2021)

Micii vinificatori sînt interesați să producă vinuri organice

Vinificatorii din R. Moldova pot valorifica nișa vinurilor organice pe piața Uniunii Europenii, care, în ultimii şapte ani, atestă o tendință de creștere în mediu de 11 la sută în fiecare an. Pentru aceasta, Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM) a organizat pentru micile vinării o vizită de studiu despre producerea vinurilor organice.

 

ANSA atenționează asupra creșterii sporite a ambroziei

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a atenţionat asupra faptului că ploile frecvente și căldură de peste 30 de grade favorizează dezvoltarea sporită a ambroziei, care poate fi găsită pe întreg teritoriul ţării, atît pe terenuri neîngrijite, pe marginea drumurilor, cît şi în păduri, în grădini și parcuri. ANSA a solicitat tuturor deținătorilor de terenuri afectate să se ocupe de distrugerea plantei. Potrivit instituţiei, pînă la începutul toamnei, polenul ambroziei, purtat de vînt, poate provoca polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului).

 

Joe Biden a numit un nou ambasador pentru R. Moldova

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a nominalizat mai mulți ambasadori noi în mai multe state ale lumii. În R. Moldova, funcția de ambasador o va îndeplini Kent Doyle Logsdon. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Casei Albe printr-un comunicat de presă. Kent Doyle Logsdon, membru de carieră al Serviciului Superior de Externe cu rangul de consilier ministerial, este șef de birou la subsecretariatul pentru creștere economică, energie și mediu.

 

Familiile cu copii mici își pot ridica îndemnizațiile

Casa Națională de Asigurări Sociale a anunțat astăzi că au fost transferate mijloace bănești pentru plata îndemnizațiilor. Potrivit sursei citate, 28.3 mln de lei au fost transferați pentru indemnizațiile unice la nașterea copilului; 29.8 mln de lei – indemnizații pentru creșterea copiilor pînă la vîrsta de 2 ani persoanelor neasigurate; 121.9 mln de lei – indemnizații pentru creșterea copiilor persoanelor asigurate; 1.2 mln de lei – indemnizații pentru creșterea copiilor gemeni și 2.1 mln de lei pentru indemnizațiile paternale.

 

Un bărbat a murit strivit de propriul tractor

Cazul a avut loc în data de 14 iulie, în jurul orei 17.35 pe un drum de țară care leagă satele Cioreşti din Nisporeni și Căbăieşti din raionul Călăraşi. Potrivit ofițerului de presă de la IP Nisporeni, Cristina Vicol, la fața locului, polițiștii au stabilit că bărbatul, conducînd un mini tractor de model neidentificat fără numere de înmatriculare, în timp ce se deplasa spre domiciliu, a scăpat controlul volanului și s-a inversat într-un şanţ, fiind prins și strivit de fiarele tractorului. Din nefericire, ca rezultat al traumatismelor primite, acesta a decedat pînă la sosirea ambulanței.

 

Angajații care au fost în concediu medical pot verifica on-line statutul documentului la CNAS

Beneficiarii de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă pot verifica on-line statutul certificatului medical. Serviciul poate fi accesat prin intermediul site-ului www.cnas.md de la butonul "Statutul certificatului medical" prin introducerea în cîmpul respectiv a seriei şi numărului certificatului. Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale /CNAS/, acest serviciu permite persoanelor să verifice statutul certificatului de concediu medical, şi anume: dacă datele din certificat au fost transmise de către instituțiile medicale; dacă aceste date au fost examinate de către casa teritorială de asigurări sociale şi indemnizația a fost stabilită și dacă mijloacele financiare au fost transferate.

 

R. Moldova a fost reprezentată la ședința Consiliului Euro-Asiatic pentru Standardizare al CSI

Secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Lilia Palii, a participat la cea de-a 59-a ședință a Consiliului Euro-Asiatic pentru Standardizare (EASC) al CSI, desfășurată în regim de videoconferință. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților de reglementare și ai organismelor naționale de standardizare, metrologie, certificare și acreditare din țările membre CSI, care au abordat aspecte esențiale ale cooperării interstatale în domeniu.

 

Tiraspolul a contramandat o întrevedere cu Chișinăul

Reprezentanții Tiraspolului au renunțat la întrevederea cu autoritățile de la Chișinău, în cadrul căreia urmau să fie discutate mai multe subiecte privind respectarea drepturilor omului. Ultima reuniune a experților de profil a avut loc pe 22 mai 2020. Într-un comunicat al Guvernului se spune că pe parcursul ultimelor luni, reprezentanții instituțiilor naționale de profil din componența grupului de lucru pentru drepturile omului din partea Chișinăului au întreprins măsuri active pentru revigorarea acestei importante platforme de dialog care se află într-o pauză de mai bine de un an.

 

Un expert american a recomandat fermierilor utilizarea îngrășămintelor verzi

Un expert american a recomandat fermierilor din R. Moldova să folosească îngrășăminte verzi pentru a contribui cu investiții minime la conservarea şi sporirea materiei organice din sol, reducerea costurilor de producere sau creșterea toleranței culturilor agricole la secetă. Profesorul horticultor din SUA, Bruce Wiliams, a constatat că ţara noastră dispune de “unele dintre cele mai productive soluri din lume, dar care sînt supuse unui proces constant de pierdere a materiei organice”. În opinia sa, lista beneficiilor de la aplicarea îngrășămintelor verzi include şi controlul eroziunii, reducerea gradului de poluare a apei şi creșterea capacității de infiltrare a acesteia în sol.

 

Obligațiunile emise de municipalitatea Chișinău vor fi plasate de către o bancă comercială

Primăria municipiului Chișinău și Moldova-Agroindbank au semnat un contract de prestare a serviciilor de intermediere la subscrierea/plasarea emisiunii de obligațiuni municipal. Banca comercială a cîștigat concursul demarat de Primăria municipiului Chișinău privind intermedierea emiterii de obligațiuni municipale pentru finanțarea alternativă a proiectelor municipalității. Astfel, instituția bancară va asigura suportul necesar pentru dezvoltarea mecanismului de finanțare prin emisiunea de valori mobiliare, care va oferi posibilitatea atragerii investitorilor prin intermediul pieței de capital.

 

Reabilitarea drumului ce duce la vama Giurgiulești va fi finalizată în 2022

Lucrările de reabilitare a drumului național, care duce la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești, înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de peste 76% pe primul lot și peste 35% pe al doilea, urmînd să fie finalizate la începutul anului 2022. Detaliile proiectului au fost examinate astăzi de către reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) cu reprezentanții antreprenorului. Proiectul este divizat în două sectoare și prevede reabilitarea sistemului rutier a 54,4 km ai primei secțiuni, ce traversează ieșirea din municipiul Comrat, satele Chirsova, Congaz și Svetlîi din UTA Găgăuzia, Balabanu, Aluatu și Chirilovca din raionul Taraclia, și construcția a 31,1 km de drum nou din secțiunea doi, ce trece prin localitățile Ciumai din raionul Taraclia, Burlăceni din raionul Cahul și orașul Vulcănești din UTA Găgăuzia.

 

Bazele de date publice ale Curții de Conturi au fost distruse în urma unui atac cibernetic

Curtea de Conturi a R. Moldova a anunțat că pagina electronică oficială a instituției www.ccrm.md a fost ținta unui atac cibernetic, fiind distruse toate bazele de date publice. “Este pentru prima oară cînd instituția supremă de audit se confruntă cu o asemenea situație. Distrugerea paginii publice a avut loc în contextul unor audituri de rezonanță și cu impact în societate, la etapa raportării și mediatizării celor mai importante misiuni de audit planificate în activitatea instituției”, indică Curtea de Conturi.

 

Șoferul care intenționat a trecut cu mașina peste trei persoane a fost condamnat la 17 ani de închisoare

Șoferul care în august 2020 a trecut intenționat de cîteva ori cu mașina peste trei persoane aflate la pămînt, a fost recunoscut vinovat și condamnat la 17 ani de închisoare. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul a fost cercetat pe trei capete de acuzare, iar complicele lui pe două componențe de infracțiune. Totuși, magistrații au considerat că complicele nu a contribuit la săvîrșirea ”tentativei de omor”, achitîndu-l pe acest capăt de acuzare, recunoscîndu-l vinovat doar de comiterea ”huliganismului”, pentru care i-au aplicat o pedeapsă de 5 ani închisoare, cu suspendare.