REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (14 iunie 2021)

Ion Dosca a devenit campion al Moldovei pentru a 19-a oară

Ion Dosca a cîștigat campionatul R. Moldova la jocul de dame, pentru a 19-a oară fără nici o înfrîngere ori egalitate. Pentru a doua oară în istoria campionatului național, Ion Dosca a încheiat competiția cu full scor, fără a înregistra vreo înfrîngere sau remiză. El a acumulat 14 puncte, din cele 14 posibile. Ion Dosca este cel mai bun jucător de dame din R. Moldova. El a cucerit Cupa URSS la jocul de dame (1980 și 1990), a fost campion al Uniunii Sovietice (1991), varianta rusă, premiant al Campionatelor Mondiale, varianta universală, campion mondial (1999), varianta universală, campion al SUA, varianta pool-checkers (2000).

 

Spiridon Vangheli a împlinit onorabila vîrstă de 89 de ani

Cunoscut ca tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli, prozator, poet, traducător și editor, laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare. Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, astăzi raionul Rîşcani. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de maestru al artei şi cu cel de scriitor al poporului.

 

Comratul a stabilit data alegerilor în Adunarea Populară din Găgăuzia

Alegerile în Adunarea Populară din Găgăuzia urmează să aibă loc pe data de 19 septembrie. O hotărîre în acest sens a fost adoptată de către deputații de la Comrat. Deputații din Adunarea Populară din Găgăuzia au examinat două propuneri pentru data scrutinului – 15 august și 19 septembrie. Într-un final, a doua propunere a adunat majoritatea voturilor. Stabilirea datei alegerilor în Adunarea Populară din Găgăuzia vine după ce data de 16 mai a fost anulată în contextul instituirii stării de urgență în țară.

 

Procesul de reabilitare a 85,5 km ai drumului național M3 – monitorizat de ASD

În cadrul unei vizite în teritoriu, reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor au monitorizat lucrările de reabilitare a 85,5 km ai drumului național M3 Chișinău-Giurgiulești. Proiectul de reabilitare a drumului național, care duce la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești, este divizat în 2 secțiuni și înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de peste 73% pe primul lot și peste 30% pe al doilea. Prima secțiune are o lungime de 54,4 km și traversează ieșirea din municipiul Comrat, satele Chirsova, Congaz și Svetlîi din UTA Găgăuzia, Balabanu, Aluatu și Chirilovca din raionul Taraclia. Secțiunea a doua prevede construcția a 31,1 km de drum nou, ce trece prin localitățile Ciumai din raionul Taraclia, Burlăceni din raionul Cahul și orașul Vulcănești din UTA Găgăuzia.

 

Angajații municipalității nu trebuie să fie implicați în campania electorală

Primarul de Chișinău, Ion Ceban a solicitat conducerii instituțiilor municipale, a departamentelor și direcțiilor, să nu se implice în dezbateri electorale. Edilul capitalei a declarat astăzi că șefii de direcții, departamente ori întreprinderi municipale nu trebuie să se implice în campania electorală pentru apropiatele alegeri parlamentare. De asemenea, Ceban a interzis desfășurarea întîlnirilor electorale în timpul programului. „Primăria Chișinău nu este angajată în campanie. Solicit concurenților electorali să organizeze întîlnirile electorale doar în afara orelor de program, în timpul liber”, a spus Ceban.

 

45 de șoferi, prinși în stare de ebrietate la volan, în zilele de odihnă

Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, în zilele de odihnă, circa 50% din numărul de încălcări rutiere depistate au fost comise de conducătorii care au depășit limita de viteză. În aceste zile au avut loc zece accidente rutiere, în urma cărora 11 persoane au avut de suferit. În zilele de weekend 45 de șoferi băuți au fost înlăturați de la volanul mașinii. Astfel, 34 se aflau în stare de ebrietate avansată, șase aveau un grad minim de alcool, iar cinci au refuzat testarea alcoolscopică. Totodată, inspectorii au depistat peste 2.100 de încălcări rutiere și au fost solicitați să intervină la peste 100 de chemări parvenite la numărul 112.

 

Autoritățile capitalei solicită locuitorilor să se vaccineze

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a îndemnat locuitorii municipiului să se vaccineze împotriva infecției cu noul coronavirus. În ședința de astăzi a serviciilor municipale, edilul a solicitat locuitorilor capitalei să se vaccineze. “Chiar dacă am relaxat măsurile de prevenție anti-Covid, pandemia de coronavirus nu a luat sfîrșit. E adevărat, numărul de îmbolnăviri este în scădere dar Chișinăul are încă o incidență ridicată – 20 de cazuri la o sută de mii de persoane. Doar vaccinarea va face posibilă stoparea pandemiei”, a declarat Ceban. Potrivit lui, datorită incidenței ridicate, municipiul Chișinău se află la limită între zona galbenă și cea verde.

 

30 iunie 2021 este termenul limită de prezentare a dărilor de seamă financiare

Serviciul Fiscal de Stat informează că, la data de 30 iunie 2021 este termenul limită de calculare și achitare a defalcărilor și dividendelor la bugetul de stat pentru anul 2020 de către întreprinderile de stat, întreprinderile municipale și societățile pe acțiuni cu cotă de participare a statului. Astfel, contribuabilii nominalizați au obligația de a prezenta darea de seamă privind calculul defalcării din profitul net al acestora sau darea de seamă privind calculul defalcării din profitul net al acestora, după caz.

 

Bunuri de circa 5 milioane de lei au fost sechestrate de ARBI

Terenuri, capitaluri sociale, conturi bancare, mijloace de transport, încăperi locative şi nelocative sînt bunurile sechestrate de Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale din cadrul CNA, pe parcursul unei săptămîni. Acestea împreună au fost estimate la circa 5 milioane de lei, ca răspuns la delegaţiile procurorilor pe cazurile de corupţie instrumentate. Astfel, sub sechestru au ajuns şase automobile, evaluate la peste 1,5 milioane de lei. Pe parcursul săptămînii precedente, Agenţia a elaborat 7 note analitice pe 31 de persoane, a întocmit 44 de avize consultative privind evaluarea unor bunuri mobile şi imobile.

 

În Chișinău va fi organizat un nou maraton de vaccinare

Primăria Chișinău va organiza la 20 iunie încă un maraton de vaccinare, de această dată va fi efectuat rapelul (doza II) pentru persoanele care au fost imunizate la Palatul Republicii pe 28-30 mai. Primarul Ion Ceban a declarat astăzi, că la 20 iunie, de Ziua lucrătorului medical și a farmacistului, începînd cu ora 07:00, se va desfășura Maratonul de vaccinare la care va fi efectuat rapelul. În municipiu sînt organizate 70 Puncte de vaccinare, un Centru municipal de vaccinare și două puncte mobile de vaccinare. De asemenea, în cadrul Centrelor Medicilor de Familie activează echipe mobile de vaccinare care se deplasează la domiciliul persoanelor în dificultate.