REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (12 aprilie 2021)

Lumina sfîntă va ajunge în Moldova

În acest an, în ajun de Înviere, Lumina Sfîntă de la Ierusalim va ajunge și în țara noastră. Despre aceasta a anunțat Mitropolia Moldovei, într-un comunicat de presă. Ulterior, focul divin va ajunge în toate episcopiile, de unde vor putea lua lumină toți preoții din țară. În comunicatul Mitropoliei nu se precizează însă cum se va desfășura sfînta liturghie din noaptea de Paște și dacă enoriașii vor avea sau nu acces în lăcașurile de cult. În acest an, Paștele ortodox va fi marcat pe 2 mai.

 

Două spitale revin la profilele de bază și nu vor mai interna pacienți cu COVID-19

Spitalul de Ftiziopneumologie și spitalul Gheorghe Paladi din Chișinău vor fi scoase în timpul apropiat din circuitul COVID-19 și vor reveni la profilele lor de bază. Anunțul a fost făcut astăzi de către edilul capitalei, Ion Ceban. Potrivit surse citate, în săptămîna curentă vor fi închise secțiile cu circa 150 de paturi de la Spitalul de Ftiziopneumologie și cele cu 110 paturi din blocul vechi al spitalului municipal Gheorghe Paladi. Treptat, vor reveni la activitatea lor de bază și alte instituții spitalicești din capitală. Primarul susține că deși numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut, rămîne ridicat numărul pacienților internați la ATI. El a adăugat că în caz de un nou val de infectări, secțiile COVID ar putea fi reactivate.

 

Moldovagaz va returna consumatorilor noncasnici 282 de milioane de lei

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis să oblige repetat compania moldo-rusă Moldovagaz să efectueze recalculările ce se impun pentru consumatorii noncasnici, în valoare totală de 282,29 milioane lei. Autoritatea susține că a examinat executarea Hotărîrii Consiliului de Administrație al ANRE privind rezultatele controlului planificat realizat la Moldovagaz, în partea ce vizează efectuarea de către furnizor a recalculării (prin diminuare) a valorii gazelor livrate în perioada 1 ianuarie – 16 martie 2018, pentru consumatorii noncasnici. „Membrii Consiliului de Administrație al ANRE au obligat repetat furnizorul Moldovagaz să efectueze recalculările ce se impun pentru consumatorii noncasnici, în valoare totală de 282,29 milioane lei. Termenul limită stabilit pentru executarea obligației de către furnizor este 31 august 2021”, se arată în comunicatul autorităţii de reglementare.

 

Moldoveanul Oleg Reabciuk a devenit campion al Greciei

La vîrsta de 23 de ani, moldoveanul Oleg Reabciuk a devenit campion al Greciei cu echipa Olympiacos. Formația elenă și-a adjudecat al 46-lea titlu de campioană din istorie cu șapte etape pînă la finalul campionatului. În seara de 11 aprilie, alb-roșii au trecut de Panathinaikos, scor 3-1. Reabciuk și-a făcut apariția în teren în ultimul minut de joc. Jucătorul moldovean s-a transferat la Olympiacos la începutul acestui an. În campionatul Greciei, acesta a jucat 14 meciuri, în 11 dintre ele fiind titular.

 

30% din profesorii din capitală, vaccinați

Într-o săptămînă, 30% din cadrele didactice din capitală au fost vaccinate cu prima doză de vaccin împotriva Covid-19. Despre aceasta a anunțat primarul general, Ion Ceban. Potrivit primarului, în rîndul medicilor sînt peste 90% vaccinați. „La Centrul municipal de la inaugurare, avem 2500 cadre didactice vaccinate sau aproximativ, din 9 mii mai mult de o pătrime. Într-o săptămînă, din total avem 30%”, a spus primarul.

 

Patru persoane vor fi cercetate penal pentru punerea în circulație a drogurilor

Oamenii legii din centrul țării au deconspirat o rețea de punere în circulație a drogurilor în proporții mari. Patru persoane, cu vîrste cuprinse între 38 și 51 de ani, sînt cercetate penal. Potrivit poliției, în urma perchezițiilor efectuate la doi suspecți, domiciliați în raionul Cimișlia, polițiștii au depistat și ridicat mai multe fiole utilizate și nefolosite de substanță psihotropă și rețete de prescriere a medicamentelor cu semne vădite de falsificare. În context, doi suspecți sînt reținuți pentru 72 ore, o persoană a fost plasată în arest la domiciliu, iar alta în arest preventiv în termen de 30 zile. Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

 

Staţia de pompieri din Chiriet-Lunga va fi renovată

În localitatea Chiriet-Lunga, UTA Gagauz-Yeri, au început lucrările de reparaţie capitală a Staţiei de pompieri, care se afla în stare deplorabilă. Potrivit autorităţilor, mulţi ani clădirea nu a fost reparată şi necesită să fie adusă în ordine pentru a fi sigură pentru angajaţi. „Planificăm să renovăm acoperişul care este şubred şi curge în caz de ploaie. De asemenea, vom repara capital secţia operativă unde sînt dislocaţi pompierii şi vom amenaja teritoriul adiacent sediului”, a explicat primarul satului, Valentina Caicî.

 

Carabinierii au aplicat 142 de amenzi pentru nerespectare regulilor COVID

Peste 2.400 de carabinieri au activat la menținerea și asigurarea ordinii publice în perioada stării de urgență. Astfel, în perioada 05-11 aprilie, forțele de ordine au intervenit în mai multe localități din țară, fiind acoperite 814 itinerare, dintre care 177 patrule mixte și 637 patrule independente. În perioada vizată au fost desfășurate 5 misiuni de asigurare a ordinii publice și înregistrate 95 misiuni de intervenție la apeluri de urgență 112. În urma misiunilor desfășurate, au fost applicate sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice în 142 de cazuri.

 

64 de infractori dați în urmărire au fost reținuți într-o săptămînă

Zeci de persoane aflate în urmărire penală au fost reținute de Poliția capitalei, pe parcursul săptămînii trecute. Potrivit informațiilor, în perioada 5-11 aprilie, oamenii legii au reușit să identifice și să rețină 64 de persoane ce se aflau în urmărire penală. Astfel, din numărul total, 33 de persoane au fost reținute pentru comiterea infracțiunilor grave, excepțional de grave, precum și pentru comiterea infracțiunilor de furt, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism, jafuri, iar 31 persoane ca debitori de stat.

 

Deputați moldoveni au participat la monitorizarea referendumului din Kîrgîzstan

Deputații Gaik Vartanean, secretarul Comisiei politică externă și integrare europeană, șeful delegației, și Nichita Țurcan, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, au participat la monitorizarea referendumului din Kîrgîzstan privind noul proiect al Constituției. Cei doi parlamentari din R. Moldova au făcut parte din Misiunea de observatori a Adunării Interparlamentare a CSI (AIP CSI). Referendumul pe marginea proiectului de Lege privind Constituția Republicii Kîrgîze s-a desfășurat, duminică, 11 aprilie. În procesul de monitorizare au participat și reprezentanți din alte state, precum Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan, Ucraina, Uzbekistan.