REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (8 mai 2019)

A fost anunțau un nou Cod Galben de vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis atenționarea de Cod Galben de vînt puternic pentru ziua de miercuri, 8 mai, , pe întreg teritoriul țării. Vîntul nord-estic va sufla cu o viteză de la 15 pînă la 18 m/s, potrivit meteorologilor. În acest context, locuitorii țării sînt atenționați despre faptul că ar putea să fie întreruperi de curent electric și să fie doborîți arbori uscați.

 

Artişti din 13 ţări participă la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest”

Artişti din 13 țării (R. Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Germania, Italia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Polonia, România, Rusia, Ucraina și Uzbekistan) participă la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru și Film „ClassFest”, care se desfăşoară la Chişinău în perioada 7-12 mai. Directorul festivalului, Svetlana Tîrţău, decanul Facultăţii Teatru, Film şi Dans a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a menţionat că evenimentul artistic promovează tinerii cineaşti, încurajează schimbul de experienţă şi relaţiile profesionale.

 

Cererea pentru creditele noi a crescut cu peste o treime

Volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru al anului curent s-a majorat cu 32,4 la sută față de aceeași perioadă a anului precedent. Este cel mai mare spor din ultimii trei ani. Ritmul de creștere a creditelor noi este de șase ori mai mare comparativ cu cel din trimestrul întîi 2018, cînd s-a înregistrat o scădere a cererii cu 5,4 la sută, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei. Datele BNM relevă că soldul portofoliului de credite brut a constituit 44,0 la sută din totalul activelor sau 36,5 miliarde lei, majorîndu-se pe parcursul lunilor ianuarie-martie ale acestui an cu 2,9 la sută.

 

Ziua Europei va fi marcată în R. Moldova pe 11 și 12 mai

Ziua Europei şi cei 10 ani ai Parteneriatului Estic vor fi celebraţi în R. Moldova pe 11 şi 12 mai în Orăşelul European. Evenimentele vor fi organizate în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi în scuarul Catedralei din Chişinău. Activităţile din cadrul Oraşului European, care vor avea loc sîmbătă, 11 mai, ţin de cultura şi gastronomia ţărilor UE. La eveniment va fi deschisă şcoala limbilor europene, Zona Urban Vibes, zona copiilor.

 

Un ex-ministru transnistrean a fost dat jos din avion cu targa

Așa-numitul ex-ministru de externe a regimului separatist de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak, a fost scos cu targa din Aeroportul Internațional Chișinău. Acesta a fost dat jos de pe cursa aeriană, fiind într-o stare avansată de ebrietate. Iastrebciak a fost evacuat de pe cursa aeriană a companiei germane Lufthansa. El a fost transportat la Spitalul de Urgență. Iastrebciak a deținut funcția de „ministru” în perioada anilor 2008-2012.