REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (7 mai 2018)

Au fost decernate premiile Festivalului Internaţional de poezie

La Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut loc ceremonia de decernare a premiilor celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Primăvara Europeană a Poeţilor”. Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că şi în acest an festivalul a fost destul de productiv, în cadrul lui fiind organizate mai multe simpozioane, colocvii şi întîlniri cu cititorii. Premiul pentru poezie a fost obținut de Petre Popa și Moni Stănilă, iar premiul pentru traduceri a fost acordat scriitorului Vsevolod Ciornei. În posesia Marelui Premiu și a trofeului festivalului a intrat poetul Lucian Vasiliu din Iași, România. La cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional ”Primăvara Europeană a Poeților” au participat scriitori din R. Moldova, România, Azerbaidjan, Belgia, Cehia, Germania, Polonia, Rusia, Slovacia și Turcia.

 

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza ratei inflației

Banca Națională a Moldovei (BNM) a revizuit în scădere prognoza ratei inflației pentru anul 2018 la o medie anuală de 3,3 la sută, față de 3,7 la sută cît anticipa în raportul asupra inflației lansat în luna februarie anul 2018. Este a patra oară în ultimele zece luni cînd banca centrală reduce previziunile privind rata inflației pentru acest an. BNM se așteaptă la o rată medie a inflației în 2019 de 4,9 la sută, față de nivelul de 4,7 la sută anticipat anterior. Presiunile dezinflaționiste vor persista în cea mai mare parte a anului curent pe fundalul unei creșteri economice de peste 3 la sută. ”Astfel, cererea agregată, conform prognozei curente, va rămîne dezinflaționistă în următorii doi ani, ca urmare, în mare parte, a condițiilor monetare, ciclului economic, precum și a factorilor interni și externi”, mai apreciază banca centrală.

 

Air Moldova a semnat un acord cu Compania aeriană Emirates

Compania Air Moldova a semnat un Acord de colaborare (Special Prorate Agreement) cu Compania aeriană Emirates, ce prevede preț special spre mai multe destinații. Documentul va oferi posibilitatea pasagerilor din R. Moldova să beneficieze de tariful special pentru zborurile pe care le operează Air Moldova spre reţeaua curselor aeriene ale companiei Emirates, conexiuni avantajoase în unul dintre cele mai importante şi luxoase aeroporturi internaţionale – Aeroportul Internaţional Dubai. Astfel, pasagerii Air Moldova se vor bucura de preţul special la zborurile spre Bahrain, Bangkok, Colombo, Cape Town, Male şi Singapore prin intermediul Aeroportului Internaţional Dubai. Cursele Air Moldova spre Dubai au loc de două ori pe săptămînă, în zilele de luni şi joi.

 

Peste 160 de IMM-uri din R. Moldova şi-au redus facturile la energie

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a ajutat peste 160 de întreprinderi mici și mijlocii din R. Moldova (ÎMM) să devină mai eficiente din punct de vedere energetic. Un program specializat, lansat în 2009, susținut financiar de Guvernul Suediei și administrat de BERD, a oferit cele mai inovative şi eficiente idei, din punct de vedere energetic, întreprinderilor autohtone din domeniul businessul-ui agricol, construcții, transport și turism. Un comunicat emis de BERD precizează că proiecte de consultanţă, în valoare de 2,2 milioane de euro, au fost implementate cu succes pe întreg teritoriul ţării, cu preponderenţă în zonele rurale. Acestea au contribuit semnificativ la realizarea principalelor obiective ale programului: sprijinirea dezvoltării IMM-urilor din Moldova, creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic și promovarea utilizării eficiente a resurselor energetice. Companiile locale participante și-au aliniat astfel procesele de producție la standardele UE.

 

18 militari ai Armatei Naţionale au obţinut permise europene

Armata Naţională va avea, în premieră, şoferi certificaţi internaţional care vor transporta mărfuri periculoase, inclusiv muniţii. Anunţul a fost făcut de conducerea Ministerului Apărării după ce 18 militari moldoveni au obţinut certificate internaţionale în cadrul unui curs organizat cu suportul Comandamentului Logistic al Ministerului Apărării al Germaniei. Cei 18 militari şi-au primit certificatele de absolvire şi permisele de conducere la Ministerul Apărării, în prezenţa Secretarului de Stat în domeniul politicii de apărare şi cooperării internaţionale, Dumitru Mînzărari, şi a ambasadoarei Germaniei în Republica Moldova, Iulia Monar. Activitatea de instruire a militarilor moldoveni face parte dintr-un proiect finanţat de Republica Federală Germană. Proiectul prevede şi o donaţie de cinci camioane noi cu remorcă, în valoare de 1,5 mil. euro.