REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 octombrie 2020)

A demarat procesul de restabilire a colecției de documente a bibliotecii Filarmonicii Naționale

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, însoțit de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a întreprins o vizită la Biblioteca Națională, unde este depozitată pentru moment colecția de documente a Bibliotecii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” salvată urmare a incendiului devastator din data de 24 septembrie. Directorul Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol a menționat că a luat legătura cu colegii din România, care și-au manifestat deschiderea de a oferi copia partiturilor muzicale pe care le dețin în cadrul bibliotecilor lor.

 

Drumul Vinului Moldovei a fost premiat de un for european de specialitate

Drumul Vinului Moldovei, primul itinerar turistic din R. Moldova certificat ca rută cultural-europeană de Consiliul Europei, a fost desemnat finalist și premiat în categoria „Destinație Turistică Culturală Durabilă în 2020”, în cadrul concursului organizat de Rețeaua Europeană de Turism Cultural (ECTN). În competiție au fost depuse 43 de dosare pentru titlul “Destinație Turistică Culturală Durabilă 2020”, dintre care 15 candidați la categoria „Turism vitivinicol”, în cadrul traseului cultural-european „Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne”, certificat de Consiliul Europei.

 

Pandemia de Covid-19 a scos în evidență noi realități în reglementarea conflictului transnistrean

În 9 luni ale anului curent, Grupurile de lucru sectoriale s-au întrunit în 25 de ședințe, mai mult decît pe parcursul întregului an 2019, cînd au fost organizate 21 de întruniri. Dinamica pozitivă a fost înregistrată în ciuda situației excepționale și restricțiilor sanitar-epidemiologice impuse de pandemia de COVID-19. Cele mai active Grupuri de lucru au fost cele pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor – 4 ședințe, și cele pentru educație; ocrotirea sănătății – cîte 3 ședințe. Grupurile de lucru pentru drepturile omului; probleme vamale; transport feroviar și telecomunicații au avut cîte două ședințe.

 

Premierul Ion Chicu a participat la Ziua Națională a Vinului

Prim-ministrul Ion Chicu a participat la deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Zilei Naționale a Vinului cu genericul „Eu deVIN sărbătoare". Premierul a remarcat importanța ramurii vitivinicole pentru dezvoltarea economiei naționale și a adresat un mesaj de felicitare tuturor vinificatorilor. „Ziua Națională a Vinului a devenit deja o tradiție frumoasă și un omagiu adus muncii asidue a viticultorilor și vinificatorilor. Voi sînteți adevărații patrioți pentru că promovați buna imagine a R. Moldova în întreaga lume", a menționat premierul Chicu.

 

IGSU a primit un lot de echipament pentru prevenirea și controlul răspîndirii COVID-19 din partea Estoniei

Estonia a oferit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) echipament în valoare de 50.000 de euro, necesar pentru prevenirea și controlul răspîndirii noului coronavirus. Potrivit Serviciului de presă al IGSU, lotul conține patru corturi de tip tunel cu o capacitate de 15 locuri fiecare, patru aeroterme și cinci toalete ecologice. Acestea vor fi utilizate pentru amenajarea unor centre mobile de carantină, pre-triaj sau triaj epidemiologic, în preajma unităților spitalicești sau ale altor instituții publice.

 

Universitatea de Stat „B.P. Haşdeu” din Cahul are un nou rector

În funcţia de rector al Universităţii de Stat „B.P. Haşdeu” din Cahul a fost ales Sergiu Cornea, care a fost desemnat în urma unui concurs desfăşurat în două tururi. Anterior, începînd din anul 2006, Sergiu Cornea a activat în Universitatea din Cahul în calitate de prorector responsabil de cercetare şi relaţii internaţionale.

 

Ucraina revine în forţă pe piaţa energetică din R. Moldova

De la 1 octombrie 2020, corporaţia ucraineană Energoatom a început în premieră să exporte şi pe piaţa R. Moldova, energie electrică produsă la centralele nucleare din Ucraina. Astfel în urma unei licitaţii la Bursa de energie din Ucraina, firma Energoatom-Trading a vîndut 14,9 milioane de kWh de energie electrică la un preţ mediu ponderat de 1.017 hrivne ucrainene pentru un MWh (fără TVA), anunţă corporaţia ucraineană. Acesta este un preţ cu 26% mai mic decît energia de la Cuciurgan.

 

Sînt anunțate temperaturi deosebit de ridicate, iar apoi ploi torențiale

A doua săptămînă din luna octombrie începe cu temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă, care se vor apropia și de 30 de grade Celsius în regiunile de sud ale R. Moldova. Luni temperaturile maxime vor fi cuprinse între 24 și 29 de grade Celsius. La fel de cald va fi și marți, în timp ce minimele nocturne nu vor coborî sub 14 grade. Temperaturile vor scădea începînd de miercuri, atunci cînd va începe să plouă pe tot teritoriul țării. Izolat vom avea parte de ploi torențiale, în special în zona de centru a țării.

 

Aproape 100 000 de persoane au traversat frontiera R. Moldova în ultima săptămînă

În perioada 28 septembrie – 4 octombrie 2020, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere polițiștii de frontieră au fost notificate 706 evenimente cu documentarea a 717 persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a R. Moldova. În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 98 828 traversări, mai multe treceri fiind pe sensul de ieșire din țară – 52 766 traversări. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 30 984 traversări. Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 54% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română.