REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 aprilie 2018)

Peste 5000 de persoane au apelat la medici de Paștele Blajinilor

Peste 5000 de persoane au solicitat intervenția serviciului de asistență medicală urgentă de Paștele Blajinilor, 15 și 16 aprilie, iar circa 75% din apeluri au fost de gravitate mare și medie. Specialistul principal în Departamentul Relații Publice a Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Galina Boboc, a specificat că, din numărul total de solicitări, 25 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza intoxicațiilor. „Au prevalat intoxicațiile cu alcool, care s-au înregistrat și în rîndul copiilor. De Paștele Blajinilor, echipele din municipiul Chișinău au fost solicitate pentru a acorda asistență medicală urgentă, pe diverse motive, la 36 de persoane, care se aflau în cimitirul Sfîntul Lazăr”, a spus Galina Boboc.

 

Elveția va sprijini R. Moldova în baza noii strategii de cooperare

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu secretarul adjunct de stat din Departamentul Federal de Externe al Confederației Elvețiene, Krystyna Marty Lang. Oficialul elvețian se află la Chișinău cu ocazia lansării, miercuri, 18 aprilie, a Strategiei de Cooperare cu R. Moldova pentru perioada 2018-2021. În baza acesteia, Elveția va oferi Chișinăului asistenţă tehnică în valoare de 50,9 de milioane de franci elveţieni în domenii precum reforma administrativ-teritorială, migrație și dezvoltare, infrastructura locală, dezvoltarea economică și învățămîntul vocațional. „Vom avea grijă ca toți banii care vin pe cale de asistență tehnică, ajutoare sau împrumuturi să fie cheltuiți cu multă prudență și eficiență”, a menționat șeful Cabinetului de miniștri. Elveția este al patrulea cel mai mare donator către țara noastră. Începînd cu anul 2010, Republica Moldova a beneficiat de asistență în valoare de circa 85 milioane de franci elveţieni.

 

Programul „Grupurile de Excelență ale Diasporei” a ajuns la final

Biroul relații cu diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova (OIM), a organizat conferința finală a programului ”Grupurile de Excelență ale Diasporei”. În cadrul evenimentului au fost prezentate propunerile de politici publice elaborate de către experții din Grupurile de Excelență ale Diasporei (GED) în domeniile economie, medicină, justiție, mediu și relații cu diaspora. Olga Coptu, șeful BRD, a menționat că Programul GED a fost creat cu scopul dezvoltării mecanismului funcțional de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și experții înalt calificați din diasporă în domenii strategice de dezvoltare a R. Moldova. Potrivit sursei citate, în baza Programului au fost create cinci Grupuri de Excelență, conduse de experți din diasporă. Grupurile de Excelență ale Diasporei au lucrat asupra unor propuneri de politici publice sau asupra anumitor proiecte stabilite de comun acord cu reprezentanții Guvernului R. Moldova și au sarcina de a oferi consultanță instituțiilor guvernamentale în procesele de elaborare sau de implementare a politicilor publice.

 

R. Moldova s-a clasat pe locul 11 ca oportunități economice pentru femei

În urma unui studiu, realizat de către Forumul Economic Mondial în 144 de state, R. Moldova se clasează pe locul 11 în ce privește oportunitățile economice digitale pentru femei. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul reuniunii ministeriale "Promovarea oportunităților digitale pentru femei", care se desfășoară la Geneva. În context, ministrul Ulianovschi a prezentat experiența R. Moldova în promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor în toate domeniile de activitate, inclusiv în contextul dezvoltării sectorului tehnologiilor informaționale. Șeful diplomației moldovenești a reiterate necesitatea creșterii numărului de femei în toate sferele de activitate, cu precădere în domeniul politic și economic, subliniind importanța implementării politicilor de gen și de consolidare a domeniului ICT.

 

Șeful statului va pleca la Sankt Petersburg

Președintele R. Moldova Igor Dodon va efectua o vizită în Rusia, în perioada 27-28 aprilie. Șeful statului va merge în Sankt Petersburg, unde va avea mai multe întrevederi cu reprezentanți ai diasporei moldovenești. „În cadrul vizitei, pe data de 28 aprilie, planific o întrevedere cu conducătorii diasporei moldovenești din toate regiunile Federației Ruse. De asemenea, separat, va avea loc o întrevedere cu tineretul nostru din capitala de nord a Rusiei”, a menționat președintele Dodon. Marți, 17 aprilie, la Chișinău, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Gheorghe Para, președintele diasporei moldovenești din Sankt Petersburg. În Rusia, potrivit Președinției RM, se află oficial circa 600 de mii de cetăţeni moldoveni, care, anual, transferă în Moldova peste 1 miliard de dolari.