REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 decembrie 2019)

Ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu Secretarul de Stat al MAI din Germania

În cadrul vizitei de lucru la Berlin, Aureliu Ciocoi, ministrul de externe a avut o întrevedere cu Helmut Teichmann, Secretar de Stat al Ministerului de Interne al Republicii Federale Germania. Potrivit serviciului de presă al MAEIE, în cursul întîlnirii au fost abordate mai multe subiecte de interes reciproc, în particular cele care vizează buna cooperare dintre ministerele de interne și structurile de securitate din ambele state. Au fost discutate și probleme precum creșterea numărului solicitanților de azil originari din R. Moldova și intensificarea interacțiunii poliției de frontieră din cele două țări.

 

În UTA Gagauz-Yeri a fost interzisă adunarea banilor pentru matineele de Revelion

Autorităţile UTA Gagauz-Yeri au interzis instituţiilor de învăţămînt atît preşcolar, cît şi preuniversitar, să adune bani de la părinţi pentru pregătirea activităţilor prilejuite de sărbătorile de iarnă. „Am emis pentru managerii instituţiilor de învăţămînt din autonomie o dispoziţie cu privire la organizarea matineelor de sărbătoare. Documentul include un punct special care interzice acumularea banilor de la elevi şi părinţi pentru desfăşurarea acestor acţiuni”, a declarat Anna Russu, adjunctul şefului Direcţiei pentru educaţie din UTA Gagauz-Yeri.

 

25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de acreditare

Un număr de 25 de ghizi de turism din R. Moldova au primit certificate internaționale de participare la cursurile acreditate de Federația Mondială a Asociațiilor Ghizilor de Turism (WFTGA) – unul dintre cele mai importante acte ce atestă standardele înalte de calitate. Lecțiile, care s-au desfășurat timp de două săptămîni, au avut ca scop consolidarea profesiei de ghid de turism pentru a îmbunătăți serviciile oferite agențiilor și operatorilor de turism, vinăriilor și vizitatorilor R. Moldova. În R. Moldova activează aproximativ 150 ghizi de turism.

 

Euro și dolarul se vor ieftini

Moneda unică europeană și dolarul american se vor ieftini marți, 17 decembrie, în raport cu leul moldovenesc. Ratele oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM) arată că euro va costa 19 lei și 25 de bani, în scădere cu nouă bani față de astăzi. Și dolarul american se va ieftini. Acesta va pierde doi bani și se va opri la nivelul de 17 lei și 28 de bani. Leul românesc de asemenea va pierde doi bani, cursul stabilit fiind de 4 lei și 02 bani. Hrivna ucraineană va costa în continuare 73 de bani. Rubla rusească va avea o cotație de 27 de bani.

 

Prim-ministrul Chicu a discutat cu Președintele Comisiei de la Veneția

Prim-ministrul Ion Chicu s-a întîlnit la Strasbourg cu Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept. Subiectul central al discuțiilor a vizat implementarea reformei justiției în R. Moldova. În context, prim-ministrul a confirmat că aceasta este prioritatea numărul unu a Guvernului. Premierul l-a informat că executivul a luat act de Opinia Comună Interimară a Comisiei de la Veneția și Directoratului General Drepturile Omului și Statul de Drept al CoE pe marginea Legii privind reforma Curții Supreme de Justiție și Procuraturii. Premierul a menționat că Proiectul de lege ajustat va fi prezentat în scurt timp pentru adoptarea Opiniei finale în cadrul sesiunii Comisiei de la Veneția din martie 2020.

 

90 de gherete care vindeau țigări au fost evacuate de pe străzile capitalei

În ultima săptămînă, de pe străzile capitalei au fost evacuate 90 de gherete care comercializau țigări și care erau amplasate ilegal. Datele au fost prezentate de pretorii de sector. Unitățile de comerț evacuate aveau actele de amplasare expirate sau erau situate în preajma instituțiilor educaționale și medicale, ceea ce contravine legislației. Cele mai multe gherete, cîte 20 la număr, au fost evacuate din sectoarele Rîșcani, Botanica și Ciocana.

 

CEC a dizolvat consiliile electorale de circumscripție

Comisia Electorală Centrală (CEC) a dizolvat consiliile electorale de circumscripție, care au fost constituite pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale generale și cele parlamentare noi din 20 octombrie curent. Pentru alegerile locale generale au fost constituite 35 consilii electorale în circumscripțiile electorale de nivelul doi, 896 consilii electorale în circumscripțiile electorale de nivelul întîi şi 1969 birouri electorale ale secţiilor de votare.