REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 decembrie 2019)

R. Moldova și Ucraina au semnat un Memorandum privind furnizarea de gaze naturale în situații excepționale

Ministrul economiei Anatol Usatîi, și viceministrul Energiei și Protecției Mediului din Ucraina, Constantin Cijic, au semnat vineri, 13 decembrie, Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul securității alimentării cu gaze naturale. Un comunicat de la MEI precizează că documentul prevede schimbul de informații și coordonarea acțiunilor de prevenire, atenuare și gestionare a situațiilor excepționale în vederea aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor. Problema asigurării cu gaze a R. Moldova a fost discutată și la Bruxelles.

 

La Chișinău s-a desfășurat Forumul Anual al Femeilor din Moldova

Prim-ministrul Ion Chicu a participat sîmbătă la cea de-a V-a ediție a Forumului Anual al Femeilor din Moldova, organizat de Platforma Națională a Femeilor în parteneriat cu ODIMM. Evenimentul a reunit peste 350 de femei antreprenoare din țară, dar și partenerii de dezvoltare naționali și internaționali, asociații de business și membri ai societății civile. Referindu-se la genericul evenimentului „Femei pentru femei”, Chicu a precizat că toți trebuie să depună efort ca să susțină femeile în antreprenoriat, iar Planul de Acțiuni aprobat de Guvern include mai multe măsuri pentru eliminarea dificultăților în acest proces.

 

Mai mulți militari au primit distincții de stat și Diploma de Onoare

Președintele țării, Igor Dodon, a conferit înalte distincții de stat și Diploma de Onoare a Președintelui R. Moldova unui grup de militari din cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”. Militarii respectivi au obținut medalia de argint în cadrul exercițiului internațional „Cambrian Patrol 2019” care s-a desfășurat în luna octombrie în Marea Britanie. Distincțiile au fost oferite și în semn de apreciere a înaltului profesionalism, pentru îndeplinirea ireproşabilă a datoriei de serviciu și contribuţie la sporirea prestigiului Armatei Naționale.

 

Euro se va scumpi

La începutul săptămînii moneda unică europeană se va scumpi cu șase bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 34 de bani. Totodată dolarul american se va ieftini cu doi bani, pînă la valoarea de 17 lei și 30 de bani, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Leul românesc va fi mai scump cu un ban la începutul săptămînii viitoare. Pentru acestea, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 4 lei și 04 bani. Hrivna ucraineană va costa 73 de bani, cotație identică cu cea stabilită pentru ieri. Și rubla rusească își va păstra neschimbat prețul de 27 de bani.

 

R. Moldova va preveni şi va reduce poluarea atmosferică, conform MADRM

R. Moldova și-a asumat angajamentul de a preveni treptat și a reduce propriile emisii de poluanți atmosferici, în scopul combaterii poluării transfrontaliere. Declaraţia a fost făcută de Valentina Ţapiş, secretar de stat la Ministerul agriculturii la cea de-a 39-a sesiune de lucru a Organului Executiv de implementare a Convenţiei asupra poluării atmosferice transfrontaliere pe distanțe lungi, desfăşurată în perioada 9-13 decembrie, la Geneva (Elveţia).

 

Echipa națională de fotbal va juca cu selecționata Suediei

Echipa națională de fotbal va juca cu reprezentativa Suediei pe 9 ianuarie la Doha (Qatar) un meci de verificare, au anunțat vineri surse din cadrul federației de profil din țară. Engin Firat, selecționerul reprezentativei R. Moldova, a menționat că echipa se va convoca pe 5 ianuarie, la Chișinău. A doua zi va pleca spre Qatar. Pe 9 ianuarie va juca meciul amical cu Suedia, iar pe 11 ianuarie se va întoarce acasă.

 

Premierul a inspectat lucrările de reabilitare a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni

Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat sîmbătă, 14 decembrie, șantierul de construcție a drumului Chișinău-Ungheni-Sculeni pe o lungime totală de 18 km. În prezent, lucrările sînt realizate în proporție de 60% și a mai rămas de construit tronsonul din orașele Strășeni și Vatra. Premierul s-a interesat cum decurge reconstrucția drumului și dacă sînt respectate toate normele de calitate. Reprezentantul companiei constructoare l-a asigurat pe premier de calitatea lucrărilor și a menționat că drumul reabilitat va fi dat în exploatare la finele lunii august 2020.

 

Rezervele valutare au trecut un nou prag, la două săptămîni după ce au înregistrat un nou record

Activele oficiale de rezervă au depășit nivelul de 3 miliarde 64,4 milioane de dolari și astfel au atins un nou record, potrivit Băncii Naționale a Moldovei. Rezervele valutare au crescut de la începutul anului cu peste 821 milioane de dolari SUA. Precedentul record a fost înregistrat la 22 noiembrie 2019, cînd activele oficiale de rezervă se cifrau la 3 miliarde 58,7 milioane de dolari SUA. Circa 1,78 miliarde de dolari SUA din activele oficiale de rezervă sînt păstrate în valori mobiliare, alte 1,28 miliarde reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv 616 milioane în bănci cu oficiile în străinătate. 3,5 milioane din suma totală a rezervelor sînt păstrate în aur.

 

Autoritatea Aeronautică Civilă are un nou director

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) are un nou director. Funcția va fi ocupată de Eugen Coștei. Un ordin în acest sens a fost semnat de ministrul economiei Anatol Usatîi. Noul director a fost selectat în cadrul unui concurs anunțat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Eugen Coștei are o vastă experiență profesională în domeniul aviației civile, deținînd anterior funcția de director Euro Aviation Consulting Team LTD, director la „Tandem Aero” și director adjunct la MoldATSA, în perioada 2008-2009.