REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 aprilie 2021)

A crescut numărul copiilor infectați cu Covid-19

În R. Moldova a crescut numărul copiilor infectați cu noul tip de coronavirus, după identificarea tulpinii britanice pe teritoriul țării, transmite Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. „Este o situație alarmantă în ceea ce privește afectarea copiilor de către virusul Sars-Cov-2. În prezent, sînt 12 528 de copii infectați, lucru care anterior nu se întîmpla pînă a importa tulpina britanică. Dinte aceștia, 53% au vîrsta cuprinsă între 11 și 17 ani. Grav este și cifra mare de gravide care suferă de Covid, la ziua de azi fiind înregistrate 973 de persoane", a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

 

Divizia Națională la fotbal a revenit după o pauză de aproape o lună

Divizia Națională la fotbal a revenit după o pauză de aproape o lună. În primele trei partide ale etapei a 27-a favoritele au obținut victorii. Liderul Sheriff Tiraspol a dispus de Dacia-Buiucani cu scorul de 4-0, într-un meci disputat la Vadul lui Vodă. Sfîntul Gheorghe Suruceni a surclasat-o pe Speranța Nisporeni cu scorul de 3-0. Dinamo-Auto Tiraspol a obținut o victorie mai dificilă cu ultima clasată Codru Lozova. Echipa antrenată de Igor Dobrovolski s-a impus la limită cu scorul de 1-0.

 

O expoziție în memoria victimelor accidentului de la Smolensk a fost vernisată la Chișinău

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă expoziția cu genericul „Doliul național al polonezilor după catastrofa de la Smolensk”. Directorul adjunct al instituției, Mariana Vasilache, a menționat că expoziția cuprinde 32 de planșe cu imagini și texte, care reflectă tragedia de la Smolensk din aprilie 2010. În discursul său, Ambasadorul Bartłomiej Zdaniuk a amintit că avionul special TU-154M, la bordul căruia se aflau președintele Republicii Polone, Lech Kaczyński și soția acestuia Maria Kaczyńska, precum și alte 94 de persoane, pe 10 aprilie 2010 a decolat din Varșovia spre Smolensk, în Rusia. Delegația poloneză urma să participe la Cimitirul Militar Polonez de la Katyń la comemorarea a 70 de ani de la masacrul comis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Avionul însă s-a prăbușit la aterizare.

 

Peste 130 de operații de transplant au fost finanțate anul trecut de CNAM

Instituțiile medico-sanitare contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) au realizat anul trecut 131 de operații de transplant, cu 35 mai mult faţă de anul precedent. Potrivit datelor CNAM, în ultimul an, numărul transplanturilor hepatice şi renale s-a redus, iar cele de cornee au fost în creştere. Din numărul total, două au fost transplanturi de ficat, trei de rinichi, și 126 transplanturi de cornee. Pentru aceste intervenții, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste 5 milioane 137 mii de lei.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 331 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2255 de teste, fiind confirmate 331 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care un caz de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 241 217 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 6 sînt lucrători medicali: medici - 2, asistenți medicali - 2, personal auxiliar - 2. În cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3475 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 307 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7800 de persoane, iar 18 722 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Ambasadorii Cehiei și Italiei au prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Dumitru Socolan, i-a primit în audiență pe ambasadorii agreați ai Republicii Cehe și Republicii Italiene, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare. Pe durata dialogului cu ambasadorii agreați, a fost efectuat un schimb de opinii cu privire la cooperarea bilaterală, evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, agenda de reforme a R. Moldova. Dumitru Socolan a exprimat aprecierea părții moldovenești pentru deschiderea constantă față de aspirațiile europene ale Moldovei și sprijinul necondiționat oferit în implementarea reformelor.

 

În Centrele de informare privind COVID-19 va fi extinsă testarea rapidă a populației

Ministerul sănătăţii va organiza detașarea a cîte un lucrător medical în cele 15 Centre de informare privind COVID-19 din ţară, care se vor ocupa de testarea rapidă a populației. Despre aceasta a declarat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. „Aceste 15 Centre de informare privind COVID-19 au demonstrat că sînt un lucru foarte benefic. Or, pe lîngă activitatea în cadrul acestora a angajaților Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații Excepționale, va fi binevenită şi participarea unui specialist medical, fapt ce ar permite extinderea numărului de cetăţeni care ar putea să-şi facă testul rapid pentru identificarea noului coronavirus”, a spus premierul în exercițiu.

 

R. Moldova ar putea procura 400 mii doze de vaccin anti-COVID din China

Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 urmează să inițieze procedura de achiziție a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de compania Sinovac din China. Anunțul a fost făcut de Ministerul sănătății. Vaccinul CoronaVac este aprobat în 17 țări, inclusiv în Ucraina. Vaccinul se administrează intramuscular, în două doze, la un interval de 28 de zile. Acesta se păstrează la temperatura de 2-8 grade Celsius.

 

Alte opt locuri pentru gherete au fost adjudecate de la Primăria Chișinău

Primăria municipiului Chișinău a anunțat că la licitația deschisă pentru obținerea dreptului de a încheia un contract pentru amplasarea unității de comerț ambulant stradal pe teritoriul capitalei, au fost adjudecate opt locuri, în valoare totală de 16,6 milioane de lei. Potrivit surse citate, la licitația curentă au fost expuse locurile rămase din cele precedente, după ce agenții economici desemnați drept cîștigători nu au achitat costurile pentru amplasamentele adjudecate. Cel mai scump loc de comerț din cadrul licitației a fost oferit la prețul de 4,63 milioane de lei, pentru o gheretă amplasată în sectorul Rîșcani.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a mai cîștigat de la dolarul american mai mult de 3 bani, iar de la moneda unică europeană – 0,1 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 12 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9247 lei pentru un dolar (-3,32 bani) și 21,3153 lei pentru un euro (-0,1 bani), în timp ce în perioada 9-11 aprilie acesta a fost egal cu 17,9679 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3163 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 12 aprilie, constituie: 0,6426 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3312 lei pentru 1 leu românesc și 0,2323 lei pentru 1 rublă rusească.