REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (9 Martie 2023)
Zelenski crede că Putin va fi ucis de cineva din anturajul lui de la Kremlin
Există și o amenințare îngropată în birouri, mai precis în cele ale Kremlinului. Cel puțin așa susține Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a asigurat că omologul său rus, Vladimir Putin, va ajunge să fie asasinat de cercul său apropiat, scrie EL PERIODICO, potrivit RADOR.
„Cu siguranță va fi o perioadă în care fragilitatea regimului lui Putin se va simți în interiorul statului”, explică Zelenski într-un documentar despre primul an al conflictului, potrivit „The Mirror”.
„Carnivorii îl vor mînca pe carnivor. Este foarte important și vor avea nevoie de un motiv pentru a-şi justifica fapta. (…) Vor găsi un motiv pentru a-l ucide pe criminal. O să funcţioneze? Da. Cînd? Nu știu”, susţine Președintele ucrainean.
Declarațiile lui Zelenski vin în același timp cu rapoartele care vorbesc despre tensiuni între Putin și Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner. Prigojin i-a acuzat pe ofițerii militari ruși de „înaltă trădare”, deoarece i-au interzis accesul la mai multe muniții.
Pregătirile Chinei pentru război sunt tot mai evidente
Premierul Li Keqiang, care să pregăteşte să părăsească această funcţie, a participat la recentul Congres Popular Naţional, ocazie cu care a menţionat că ameninţările militare s-au intensificat şi a lansat un apel Armatei la „intensificarea instrucţiilor”. În discursul său, Kiqiang a oferit informaţii despre activitatea Guvernului şi a menţionat că anul acesta bugetul alocat cheltuielilor militare a înregistrat o creştere de 7.2%, ajungînd la 225 miliarde de dolari. Faţă de cheltuielile militare ale Chinei, bugetul Armatei SUA este de 800 miliarde de dolari, scrie HÜRRIYET, potrivit RADOR.
În discursul rostit, premierul Li s-a referit şi la problema Taiwanului, susţinînd că insula este teritoriul lor şi subliniind că vor continua să acţioneze în mod hotărît pentru a se opune independenţei Taiwanului, lansînd un apel pentru o „reunificare pacifistă”. Anterior, China care nu acceptă în nici un chip independenţa Taiwanului declarase că va încerca unificarea „chiar şi folosind forţa, dacă va fi nevoie”.
Urmează o săptămînă importantă pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO
Ceea ce urma să rămînă în istorie drept cea mai rapidă extindere a NATO a devenit o cursă cu obstacole fără nici un obiectiv încă în perspectivă privind aderarea Suediei și Finlandei, scrie LA RAZON, potrivit RADOR.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a văzut în această situaţie oportunitatea de a amenința cu veto asupra intrării Suediei și Finlandei pentru a obține contrapartide interne. Erdogan spune că Suedia că este un „sanctuar terorist” și amenință să dea voie doar candidaturii Finlandei.
Între timp, de la Stockholm, Guvernul conservator va prezenta „Riksdag-ului” (Parlamentul) şi o lege care face ca apartenența la o organizație teroristă să devină infracțiune. Textul încearcă să-i arate Ankarei că Stockholm ia foarte în serios lupta împotriva terorismului kurd și a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), bestia neagră a lui Erdogan și considerată organizație teroristă şi de către Uniunea Europeană și Statele Unite.
Cu toate acestea, nimeni nu se așteaptă ca autoritățile turce să-și relaxeze poziția pînă la alegerile prezidențiale din Turcia, care vor avea loc pe 14 Mai.
Spionaj și contraspionaj între pereții Kremlinului
Un fost agent KGB al URSS și al Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Zhirnov, a dezvăluit informații despre posibili ofițeri de informații ucraineni din Administrația prezidențială a Rusiei.
Într-un interviu acordat postului FREEDOM TV, fostul ofițer de informații a spus că percepe ca trolling cuvintele lui Budanov sau ale șefului CIA că ar putea exista o „cîrtiță” la Kremlin, pentru că dacă există o astfel de persoană, ea ar trebui protejată.
Potrivit lui Jirnov, în anturajul lui Putin a existat o „cîrtiță”, dar acesta a dispărut în 2018 sau 2019. Mai tîrziu, urmele ei a apărut în SUA. Dacă o astfel de persoană mai funcționează în Administrația lui Putin, atunci este bine ascuns.
Mai mult, orice agent nu va putea lucra mai mult de un an, deoarece mai devreme sau mai tîrziu agenții de contrainformații îl vor descoperi.
Este posibil ca o astfel de „cîrtiță” să poată fi folosită punctual atunci cînd Putin are o întîlnire importantă.
Nu cu mult timp în urmă, șeful Direcției Principale de Informații din Ministerul ucrainean al Apărării, Budanov, declara că în anturajul lui Putin sunt oameni care lucrează pentru binele Kievului.
Kremlinul vînează de ani de zile agenți ucraineni, ceea ce a dus la o serie de arestări. Între timp, la Odesa și Kherson, au fost prinși spioni ruși care erau interesați de obiecte de importanță militară.
Proiect de lege pentru interzicerea TikTok în SUA
America a făcut un pas semnificativ spre o interzicere a extrem de popularei aplicaţii TikTok prin intermediul unui proiect de lege susţinut de Casa Albă, pe fondul neîncrederii tot mai mari a Occidentului faţă de reţeaua socială chineză, notează AFP, potrivit agerpres.
”Acest proiect ar permite statului american să împiedice anumite state străine să exploateze servicii tehnologice (…) într-un mod care ameninţă datele confidenţiale ale americanilor şi securitatea noastră naţională”, a comunicat un consilier de la Casa Albă.
Numeroşi aleşi americani consideră platforma de videoclipuri scurte şi virale, care aparţine grupului chinez ByteDance, ca fiind o ameninţare pentru securitatea naţională.
Aceştia se tem, asemeni unui număr tot mai mare de Guverne occidentale, că Beijingul ar putea accesa datele utilizatorilor din întreaga lume prin intermediul acestei aplicaţii, lucru pe care TikTok îl neagă de ani de zile.
În Noiembrie 2024, patru astronauţi americani vor ajunge pe o orbită în jurul Lunii
Misiunea spaţială Artemis 2, care urmează să trimită un echipaj de astronauţi spre Lună pentru prima dată după anul 1972, a fost programată să se desfăşoare în Noiembrie 2024, a anunţat NASA, informează AFP, potrivit agerpres.
Acest calendar a devenit posibil după succesul înregistrat de misiunea Artemis 1, care s-a încheiat în Decembrie 2022 după 25 de zile petrecute în spaţiu. Capsula Orion, care nu a avut nici un astronaut la bordul său cu ocazia acelui prim zbor de testare, a fost propulsată de noua rachetă SLS – cea mai puternică din lume – şi s-a plasat cu succes pe o orbită în jurul Lunii, înainte de a reveni pe Terra.
NASA urmează să anunţe, în acest an, numele celor patru astronauţi care vor alcătui echipajul misiunii Artemis 2. Cei patru astronauţi vor efectua un ocol în jurul Lunii, fără să asolizeze, în cadrul unei misiuni ce va avea o durată de aproximativ 10 zile.
Va urma misiunea Artemis 3, în cadrul căreia astronauţii americani vor coborî pe suprafaţa Lunii. Această misiune este în continuare programată pentru 2025, deşi calendarul său este destul de incert.
Obiectivul NASA constă în stabilirea unei prezenţe durabile a oamenilor pe Lună, prin construirea unei baze pe suprafaţa selenară şi a unei staţii spaţiale pe orbita sa.
Stoltenberg crede că oraşul Bahmut ar putea să cadă în zilele următoare
„Nu putem exclude ca în cele din urmă Bahmut să cadă în zilele următoare”, a declarat la Stockholm secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. O eventuală cădere a acestui oraş în mîinile trupelor ruse le-ar deschide acestora „cale liberă” în Estul Ucrainei, a avertizat anterior Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Stoltenberg a atras atenţia că războiul din Ucraina „a devenit un război de uzură, care este o bătălie logistică”, iar diferenţa actuală între cantitatea de muniţii folosită de Armata ucraineană şi producţia statelor NATO care oferă muniţii Ucrainei „nu este sustenabilă, aşadar trebuie mărită cadenţa producţiei”.
Pentru a face Constituţia mai puţin sexistă, Irlanda va desfășura un referendum
Irlandezii se vor pronunţa în Noiembrie prin referendum asupra retragerii din Constituţie a unor articole pe care premierul Leo Varadkar le consideră "depăşite" cu privire la rolul social al femeilor, întrucît sugerează că femeile trebuie să se ocupe "de casă", a anunţat Guvernul de la Dublin, transmite AFP.
Articolul 41.2 al Constituţiei irlandeze din anul 1937, într-o perioadă cînd Irlanda se afla sub influenţa unei ramuri foarte puritane a Bisericii catolice, menţionează că "o femeie, prin viaţa sa casnică, aduce Statului un sprijin fără de care binele comun nu ar putea fi obţinut". Potrivit aceluiaşi text constituţional, "mamele nu ar trebui să fie constrînse de nevoile economice să muncească în detrimentul treburilor casnice".
Modificarea Constituţiei va permite stabilirea prin lege a egalităţii sexelor şi suprimarea referirii depăşite la femeile casnice. Considerată mult timp o ţară foarte conservatoare, Irlanda a adoptat în ultimii ani prin referendumuri legislaţii favorabile avortului şi căsătoriei între persoanele de acelaşi sex. Premierul Leo Varadkar este un politician care şi-a recunoscut homosexualitatea. (AGERPRES)
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA a refuzat invitaţia lui Zelenski de a vizita Ucraina
Volodimir Zelenski l-a invitat pe Kevin McCarthy în Ucraina, pentru a vedea situaţia la faţa locului, în contextul în care în Partidul Republican există disensiuni privind susţinerea în continuare a Ucrainei în război împotriva Rusiei.
”Domnul McCarthy trebuie să vină aici să vadă ce facem, ce se întîmplă aici, ce ne-a făcut războiul, ce oameni luptă acum, cine luptă acum. Iar după aceea să-şi dea cu părerea”, i-a spus Zelenski într-un interviu lui Wolf Blitzer de la CNN.
McCarthy a declarat cînd a aflat despre invitaţie că nu intenţionează să viziteze Ucraina. Însă el l-a criticat pe Preşedintele american Joe Biden că nu a ajutat destul de rapid Ucraina. Reprezentantul republican din California a subliniat în trecut că susţine Ucraina, dar nu şi un ”cec în alb”.
Kevin McCarthy, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor este nevoit să ţină cont de părerile opuse din interiorul partidului său cu privire la trimiterea unor ajutoare suplimentare Ucrainei.
Ucraina se bucură de o amplă susţinere în Congres, atît a republicanilor., cît şi a democraţilor, însă unii reprezentanţi republicani cer ca Statele Unite să nu mai furnizeze nici un ajutor suplimentar Kievului.
Ministerul Apărării din Belarus a primit ordin să elaboreze o nouă doctrină militară
Ministerul Apărării din Belarus a fost însărcinat să dezvolte o nouă doctrină militară care să răspundă „escaladării tensiunilor politice globale”, au informat agenţiile de presă ruse, transmite Reuters, potrivit agerpres.
Deşi nu s-a implicat direct în invazia rusă în Ucraina, Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a permis Moscovei să folosească teritoriul ţării sale pentru a declanşa războiul şi a trimite trupe ruse în Ucraina.
Agenţiile ruse de presă, care au citat o rezoluţie a Consiliului de Securitate din Belarus prin care se dispune elaborarea unei noi doctrine, nu au oferit detalii despre ce ar putea implica noul ghid militar.
Documentul dispune, ”în contextul escaladării tensiunilor geopolitice globale”, implementarea unor măsuri „ce vizează protejarea de ameninţări externe şi interne a independenţei, integrităţii teritoriale, suveranităţii şi ordinii constituţionale”, a transmis agenţia TASS.
Consiliul de Securitate din Belarus a însărcinat, de asemenea, Ministerul Apărării să finalizeze proiectul de lege privind formarea unei noi apărări teritoriale voluntare în termen de o lună.
În luna Februarie, preşedintele Lukaşenko a ordonat formarea unei grupări de 100.000-150.000 de voluntari.