REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (5 Iunie 2023)

Protestele maraton din Israel împotriva reformei Justiţiei continuă

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat Sîmbătă seara la Tel Aviv şi în alte oraşe israeliene, pentru a 22-a săptămînă consecutiv, pentru a protesta împotriva controversatului proiect de lege privind reformă Justiţiei al Guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu, informează AFP, potrivit agerpres.

Premierul a anunţat, pe 27 Martie, o pauză pentru acest proiect pentru a da o „şansă […] dialogului”, dar mobilizarea împotriva reformei rămîne puternică, asemenea criticilor la adresa premierului Netanyahu, inculpat pentru corupţie într-o serie de dosare

Potrivit presei israeliene, aproximativ 100.000 de protestatari s-au adunat la Tel Aviv, o cifră semnificativă pentru cele peste nouă milioane de locuitori ai ţării. Demonstranţii, fluturînd steaguri israeliene, au blocat autostrada Ayalon în ambele direcţii.

Vineri seara, cîteva sute de israelieni s-au adunat în faţa reşedinţei private a premierului Netanyahu din Cezareea, la Nord de Tel Aviv. Manifestaţia, descrisă ca fiind „neautorizată” de către Poliţie, a fost marcată de incidente violente cu Poliţia şi de cel puţin 17 arestări.

Guvernul consideră că reforma sistemului judiciar urmăreşte, printre altele, reechilibrarea puterilor în stat prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care Executivul o consideră politizată, în favoarea Parlamentului. Criticii săi însă cred că această reformă riscă să deschidă calea spre o derivă autoritară.

SUA denunţă acţiunile din ce în ce mai riscante ale Chinei în Asia

Ministerul american al Apărării a denunţat Duminică acţiuni „din ce în ce mai riscante” ale Armatei chineze în Asia, după două incidente între forţele celor două ţări în ultimele zile, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Continuăm să fim îngrijoraţi în legătură cu activităţile din ce în ce mai riscante şi mai coercitive ale Armatei Populare de Eliberare în regiune, inclusiv în ultimele zile”, a declarat un purtător de cuvînt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, care îl însoţeşte pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la o conferinţă de securitate în Singapore.

Aceste declaraţii intervin după două incidente implicînd forţele armate americană şi chineză în strîmtoarea Taiwan şi în Marea Chinei de Sud în ultimele zece zile.

Marina americană a acuzat, Sîmbătă, o navă chineză de a se fi deplasat în zig-zag într-un mod „periculos” în jurul unuia dintre distrugătoarele sale care naviga în strîmtoarea Taiwan împreună cu o navă canadiană.

China nu a menţionat acest incident, dar a acuzat SUA şi Canada de a provoca „în mod intenţionat probleme în strîmtoarea Taiwan”, a cărei suveranitate o pretinde.

Washingtonul a acuzat, de asemenea, pilotul unui avion de vînătoare chinez că a efectuat o „manevră agresivă nejustificată” în apropierea unui avion de recunoaştere american care survola Marea Chinei de Sud în 26 Mai. Beijingul a acuzat avionul american de „pătrunderea deliberată” într-o zonă de antrenament a Chinei „pentru a efectua operaţiuni de recunoaştere”, potrivit AFP.

După o misiune la bordul staţiei spaţiale a Chinei, trei astronauţi s-au întors pe Pămînt

Trei astronauţi chinezi s-au întors în siguranţă pe Pămînt după o misiune la bordul staţiei spaţiale a Chinei, calificată drept o „reuşită totală”, a anunţat Duminică presa oficială de la Beijing, potrivit AFP, scrie agerpres.

Capsula de culoarea aramei a navei spaţiale Shenzhou-15 a aterizat în Nordul ţării, în Mongolia interioară, potrivit agenţiei China Nouă.

Fei Junlong, Fei Junlong, Deng Qingming şi Zhang Lu au ieşit din aparat „în condiţii fizice bune”, afirmă agenţia de presă citată, calificînd misiunea drept o „reuşită totală”.

Imaginile difuzate de mass-media de stat au arătat medici îmbrăcaţi în salopete albe care îi înfăşurau pe astronauţi în pături albastre.

Cei trei au petrecut şase luni la bordul staţiei spaţiale Tiangong, efectuînd ieşiri în spaţiu şi diverse experimente.

Săptămîna trecută, China a trimis alţi trei noi astronauţi – inclusiv primul civil chinez pe orbită – spre staţie, în cadrul misiunii Shenzhou-16.

Beijingul a injectat miliarde de dolari în programele sale spaţiale cu obiectivul de a ajunge din urmă SUA şi Rusia.

China speră să trimită o misiune cu echipaj uman pe Lună pînă în 2030 şi are ambiţia de a construi o bază acolo, potrivit AFP.

Secretarul general al NATO îi cere din nou lui Erdogan să ridice vetoul privind aderarea Suediei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Duminică Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, "care şi-a îndeplinit obligaţiile", şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă "cît mai curînd posibil", transmite AFP.

Stoltenberg, care a salutat "o reuniune productivă", s-a adresat presei la finalul unei întrevederi de două ore la Palatul Dolmabahce din Istanbul cu Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a fost reînvestit cu o zi înainte pentru un nou mandat de cinci ani la şefia statului.

Turcia blochează de treisprezece luni intrarea Suediei în Alianţa Atlantică, reproşîndu-i indulgenţa faţă de militanţii kurzi pe care îi găzduieşte pe teritoriul său. Pentru Stoltenberg, "este timpul" ca această aderare să fie confirmată înainte de summitul Alianţei de la Vilnius din 11 şi 12 Iulie. În acest scop, el a anunţat crearea unui "mecanism permanent" între NATO şi Turcia, următoarea reuniune fiind programată pentru "săptămîna 12 Iunie", fără a preciza unde va avea loc.

"Aderarea Suediei la NATO va consolida securitatea sa, dar va face şi Turcia mai puternică", a spus Stoltenberg.

Turcia rămîne singurul dintre cele 31 de state membre ale NATO, alături de Ungaria, care nu a ratificat încă această extindere după unda verde dată Finlandei.

Belgia vrea explicații din partea Ucrainei după ce armele donate au ajuns în mîinile rebelilor ruși anti-Putin

Autoritățile belgiene intenționează să ceară explicații Kievului cu privire la utilizarea armelor de fabricație belgiană de către "milițiile anti-Putin" din regiunea Belgorod, relatează ziarul Le Soir.

Potrivit ziarului, acest lucru este dovedit de fotografii, iar, potrivit Washington Post, această informație este confirmată și de serviciile speciale americane.

 Se susține că este vorba de puști de asalt SCAR de fabricație belgiană, folosite de membrii Legiunii ruse a libertății și ai Corpului voluntarilor ruși, două miliții anti-Putin, în rîndurile cărora se află și neonaziști, scrie LeSoir.

Ministrul Apărării Ludivine Dedonder și omologul său de la Afaceri Externe, Hajja Lahbib, vor contacta de urgență autoritățile ucrainene pentru a cere clarificări. Solicitarea de clarificări a fost confirmată de o sursă de încredere, a precizat ziarul.

"Aceste livrări sunt destinate Forțele Armate Ucrainene pentru ca acestea să-și protejeze teritoriul și populația de invazia rusă. Acest lucru este menționat în mod explicit în documentele care însoțesc fiecare livrare. (...) Astfel, aceste arme nu sunt autorizate pentru a fi utilizate de grupuri individuale cu o agendă internă rusă", a declarat sursa citată de LeSoir belgian.

În Polonia, a avut loc cel mai mare protest de la căderea comunismului

Protest fără precedent în Polonia! Jumătate de milion de polonezi au ieşit în stradă, Duminică, la Varșovia, pentru a manifesta împotriva Guvernului naţionalist populist aflat la putere, cu cîteva luni înainte de alegerile legislative, au anunţat organizatorii, potrivit AFP.

„Participarea este estimată în acest moment la 500.000 de oameni”, a declarat Jan Grabiec, purtător de cuvînt ala organizatorilor marelui marş, cel mai amplu din ţară de la căderea comunismului în 1989.

 În toată Polonia, manifestanţi purtînd culorile Poloniei au răspuns apelului liderului principalului partid de opoziţie centrist (Platforma Civică), fostul şef al Consiliului European, Donald Tusk. El le-a cerut polonezilor să protesteze faţă de “viaţa scumpă, escrocherie şi minciună” şi să îşi arate susţinerea pentru democraţie, alegerii libere şi Uniunea Europeană.

Conducătorii majorităţii partidelor de opoziţie i-au încurajat pe susţinătorii lor să se alăture marelui marş împotriva partidului naţionalist la putere, Lege şi Justiţie (PiS).

“Ajunge!”, “Nu vrem o Polonie autoritară”, “PiS înseamnă viaţă scumpă”, sunt mesajele afişate de manifestanţi.

Berna, Capitala Elveției, vrea să testeze vînzarea controlată de cocaină

Cu 43 de voturi pentru și 18 împotrivă, Consiliul orașului a aprobat o moțiune din partea Stîngii Alternative pentru a extinde testele cu canabis la viitoarea vînzare legală de cocaină.

 În ciuda faptului că recunosc faptul că cocaina este un drog dăunător, politicienii din Berna consideră că vînzările supravegheate ar putea duce la un control mai bun al narcoticului, a relatat SRF.

Moțiunea a întîmpinat opoziție în principal din partea partidelor de centru și de dreapta din Elveția, precum Partidul Popular Elvețian, Partidul Radical-Liberal, Partidul Evanghelic. Acestea au susținut că o astfel de decizie ar trebui lăsată la latitudinea Guvernului federal.

Cu toate acestea, Franziska Teuscher, directorul pentru educație, afaceri sociale și sport din Berna, a subliniat că: "Guvernul a fost de acord cu proiectele pilot privind canabisul doar la presiunea orașelor".

Votul din Berna este menit să trimită un semnal Guvernului și altor orașe pentru a lua în considerare această idee.

Această propunere de vînzare de cocaină a fost respinsă la limită de Consiliul din Berna în 2019, dar o a doua versiune care conținea mai multe restricții a adunat suficient sprijin suplimentar din partea Partidului Social-Democrat de stînga pentru a forța adoptarea moțiunii.

Proiecte pilot de vînzare de canabis sunt deja în curs de desfășurare în Basel, Zurich și Lusanne. Se așteaptă ca Berna să le urmeze exemplul în Toamna anului 2023, iar Biel cîteva luni mai tîrziu.

Kremlinul vrea să meargă pînă la capăt în Ucraina

Rusia trebuie să-și cunoască politica și să o urmeze pînă la capăt, nu există alternativă la asta. Această poziție a fost exprimată de secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, în emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin" de la postul de televiziune "Rossia-1", vorbind despre situația din jurul Ucrainei, scrie TASS, relatează Rador.

Reprezentantul Kremlinului a acordat un interviu jurnalistului Pavel Zarubin şi a comentat tăcerea Occidentului privind atacurile asupra regiunii Belgorod de către Forțele Armate ale Ucrainei. Peskov a atras atenția asupra faptului că aceleași țări, "timp de mulți ani, nu au observat atacurile asupra Donbasului", "cînd nu exista încă o operațiune militară specială". Potrivit afirmaţiilor lui Peskov, acum, pur și simplu, își continuă "politica de gutapercă". "Trebuie să ne cunoaștem problema, să ne facem treaba și să ne terminăm operaţiunea pînă la capăt. Nu avem altă alternativă", a adăugat secretarul de presă al Președintelui rus. Ca răspuns la întrebarea cum ar putea Rusia să facă acest lucru pe fondul implicării întregii Alianţe NATO în conflict și al livrărilor tot mai mari de arme către Kiev, Peskov a confirmat:

"Într-adevăr, nivelul caracteristicilor tehnico-tactice ale acelor arme care sunt livrate în Ucraina este în continuă creștere". El a subliniat că deja se porneşte o discuție "cu privire la furnizarea, de exemplu, din Franța, Germania de rachete cu o rază de acțiune de 500 de kilometri și mai mult". "Aceasta este o armă complet diferită din punct de vedere calitativ, care, să zicem, va duce deja la o altă întorsătură în spirala aţîţării tensiunilor. Aceasta ne obligă, încă o dată, probabil, să fim mai concentraţi, mai puternici, mai mobilizați. Pentru a continua activitatea pe care am început-o", a adăugat reprezentantul Kremlinului.

AstraZeneca a produs un medicament care reduce riscul de deces la unii pacienţi cu cancer pulmonar operat

Tagrisso, un medicament folosit în tratamentul cancerului de plămîni şi produs de AstraZeneca, a redus riscul de deces cu peste jumătate la pacienţii cu o anumită formă de cancer şi care au fost diagnosticaţi suficient de devreme pentru a le fi extirpată chirurgical tumora, potrivit datelor unui studiu clinic, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Tagrisso este deja unul dintre cele mai bine vîndute medicamente din portofoliul producătorului de medicamente anglo-suedez, aducînd venituri de 5,4 miliarde de dolari anul trecut.

Medicamentul este autorizat în mai multe regiuni de pe glob pentru pacienţii cu cancer pulmonar altul decît cu celule mici (NSCLC) şi care prezintă o mutaţie a genei EGFR.

Potrivit celor mai noi date, prezentate la întîlnirea Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO), Tagrisso se află la temelia tratamentului pentru cancerul cu mutaţia EGFR, a spus Susan Galbraith, vicepreşedinta executivă a Departamentului de oncologie AstraZeneca într-un comunicat.

În cadrul unui studiu clinic denumit ADAURA, la care au participat 682 de pacienţi, Tagrisso a fost evaluat în comparaţie cu un placebo la pacienţi cu NSCLC şi mutaţia EGFR în stadii timpurii şi care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii primare.

În astfel de cazuri, majoritatea pacienţilor se confruntă cu revenirea cancerului în ciuda operaţiei şi a chimioterapiei ulterioare.

În cadrul studiului, Tagrisso sau un placebo au fost administrate pacienţilor pentru a evaluat dacă tratamentul AstraZeneca poate ţine cancerul sub control.

Potrivit datelor, Tagrisso a redus riscul de deces cu 51% în comparaţie cu soluţia placebo.

Circa 88% dintre pacienţii care au primit Tagrisso erau în viaţă după cinci ani în comparaţie cu 78% dintre cei care au primit placebo, potrivit datelor studiului clinic.

În afara chimioterapiei, nu există alte medicamente cu excepţia Tagrisso care să-şi fi dovedit eficienţa în prelungirea duratei de viaţă în cazul pacienţilor cu cancer de plămîni cu mutaţia EGFR, a subliniat Fredrickson, adăugînd că probabil unei treimi din pacienţii eligibili nu le este prescris Tagrisso.

Un student român a inventat pantofii care pot încărca telefonul mobil în timpul mersului

Un student din Cluj-Napoca a inventat pantofii cu ajutorul cărora se poate încărca un telefon mobil în timpul mersului, scrie Rador.

Tînărul a reușit să integreze într-o talpă de pantofi un mecanism ce produce curent electric la fiecare pas. Invenția a fost prezentată zilele trecute la Cluj-Napoca, la o competiție studențească de profil. 25 de echipe de tineri de la Universitatea Tehnică au ajuns în finala întrecerii cu dispozitive la care au lucrat în ultimele luni. Un alt dispozitiv premiat a fost unul care poate hrăni pisicile automat.

Invenția funcționează pe baza unui senzor care detectează atunci cînd animalul se apropie de bolul cu mîncare și eliberează hrană. Procesul se repetă, însă doar de maximum trei ori. Locul întîi a fost ocupat de o echipă care a inventat un dispozitiv ce poate monitoriza și măsura calitatea aerului dintr-un spațiu închis, dar și din exterior, folosind algoritmi avansați.