REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (13 Aprilie 2023)
ONU estimează că de la începutul invaziei ruse în Ucrainei au fost uciși aproximativ 8.500 de civili
Aproximativ 8.500 de civili au fost uciși de cînd Rusia a lansat invazia în Ucraina, au declarat reprezentanții Organizației Națiunilor Unite, informează mediafax.
În mod oficial, ONU a verificat 8.490 de decese și 14.244 de răniri din Februarie 2022 pînă în prezent. Totuși, organismul ONU susține că există încă multe mii de cazuri care nu pot fi verificate în Ucraina.
Majoritatea deceselor au fost înregistrate în teritoriile controlate de Guvernul ucrainean în urma atacurilor forțelor ruse. De exemplu, 3.927 de persoane au murit în regiunile Donețk și Luhansk.
„ONU consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea de informații de la unele locuri în care au avut loc ostilități intense a fost amînată și multe informații sunt încă în curs de confirmare”, se arată într-un comunicat.
Un organism de anchetă mandatat de ONU a constatat, luna trecută, că rușii au efectuat atacuri „nediscriminatorii și disproporționate” asupra Ucrainei.
Donald Trump spune că Macron ”îl pupă în fund” pe Preşedintele chinez
Donald Trump l-a acuzat pe Preşedintele francez Emmanuel Macron că îl linguşeşte pe omologul său chinez Xi Jinping după vizita lui la Beijing, informează AFP, potrivit agerpres.
Emmanuel Macron este sub focul criticilor după afirmaţiile sale prin care a îndemnat UE să nu se implice în conflictul dintre China şi Taiwan, şi să nu devină „un vasal” între SUA şi China, afirmaţii făcute după vizita sa oficială la Beijing.
„Avem această lume nebună, care explodează, iar SUA nu au absolut nimic de spus. Macron, care îmi este prieten, este acum cu China şi îl pupă în fund. Ok, în China! Franţa merge acum în China!”, a afirmat fostul Preşedinte american în timpul unui interviu pentru canalul Fox News, cu referire la liderul chinez.
Emmanuel Macron a declarat, Luni, pentru cotidianul Les Echos, că „cel mai rău lucru ar fi să se creadă că noi, europenii, ar trebui să urmăm poziţiile altora în acest subiect şi să ne adaptăm ritmului american şi unei suprareacţii chineze”. ”De ce ar trebui noi să mergem în ritmul ales de alţii? La un moment dat, noi trebuie să punem problema interesului nostru”, a declarat Macron.
Tot mai mulţi unguri își părăsesc țara
Numai anul trecut, 26.500 de cetăţeni ungari au decis să emigreze în străinătate. Acest număr nu a mai fost atît de mare din 2017 și depășește cu aproape cinci mii datele din 2021, scrie Portfolio.hu, pe baza datelor preliminare ale Institutului Central de Statistică al Ungariei (KSH). Astfel s-au inversat datele din 2021, care au arătat o oarecare îmbunătăţire, cînd mai mulți oameni s-au întors în Ungaria decît au plecat. Anul trecut, 21.900 de cetăţeni ungari s-au întors acasă, ceea ce înseamnă cu aproximativ 4.600 mai puțin în comparaţie cu numărul celor care au emigrat, scrie NÉPSZAVA, potrivit RADOR.
Însă, soldul global al migrației internaționale a cetățenilor ungari nu s-a deteriorat foarte mult, după excedentul de 9.672 în 2021, acest număr a fost de 9.450 persoane. Acest lucru s-ar fi putut întîmpla în condiţiile în care 14.000 de maghiari născuți în străinătate s-au mutat în țară (desigur, nu este clar cîți dintre ei sunt maghiari care au venit din țările fostei alianţe cunoscute şi sub numele Mica Antantă, precum şi de dincolo de graniţele Ungariei).
Portfolio.hu menţionează, totodată, că din cauza lipsei de statistici fiabile cu privire la emigrare este dificil să se furnizeze date exacte, deoarece migrația în interiorul UE este, practic, imposibil de măsurat cu exactitate, iar KSH ia în calcul doar pe cei care își anunță oficial plecarea lor în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, dar conform planurilor lor pentru cel puțin un an. Datele privind migrația în Ungaria a cetățenilor maghiari născuți în străinătate au crescut spectaculos din 2012, adică aproape independent de stabilirea în Ungaria a unui număr mare de persoane cu dublă cetăţenie de dincolo de graniţele ţării.
În majoritatea cazurilor, emigranții merg în Marea Britanie și Germania, numărul lor putînd fi estimat la aproximativ 170-190 de mii. O altă ţară preferată de unguri este Austria, unde au emigrat aproximativ 100.000 de persoane.
Un român și-a cîstigat în instanță dreptul de a avea un drum reabilitat în comuna sa
Sătul să locuiască pe o stradă plină de noroi, un bărbat din județul Bacău a cerut judecătorilor să oblige Primăria să reabiliteze drumul și a cîștigat procesul.
Cristinel Tănase, din comuna Cleja, s-a întors acasă după ce a muncit 15 ani în Italia. Și-a construit și o casă pe strada Grădinarilor, o stradă pe care nu s-a făcut nimic de 40 de ani, doar puțină piatră de rîu a fost împrăștiată în anul 2016, relatează Ziarul de Bacău.
„Drumul, pe timp de ploaie este impracticabil. Pe acest drum nu intră mașina de gunoi, pompieri, salvare dacă plouă. Noi, locuitorii, avem nevoie de mașini de teren să putem circula pe acest drum. Am fost de nenumărate ori la dl. primar să-i spun de situație și i-am cerut să găsească o rezolvare, dar m-a trimis înapoi în Italia, unde am lucrat o perioadă, dacă nu-mi convine drumul”, a spus Cristinel Tănase, conform sursei citate.
Deși primarul ar fi încercat să-l intimideze, bărbatul a recurs în cele din urmă la instanțe, dînd în judecată Consiliul Local Cleja pentru a i se respecta drepturile și a beneficia de o stradă reabilitată.
Iranul s-a folosit de zborurile cu ajutoare după cutremur pentru a trimite arme în Siria
Iranul s-a folosit de zborurile cu ajutoare după cutremur pentru a transporta arme şi echipamente medicale în Siria, aliatul său strategic, relevă nouă surse siriene, iraniene, israeliene şi occidentale, potrivit unei exclusivităţi a Reuters, transmite şi agerpres.
Sursele au declarat agenţiei de presă citate că scopul este de a sprijini apărarea Iranului împotriva Israelului în Siria şi de a întări poziţia Preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
După cutremurul de la 6 Februarie din Nordul Siriei şi Turcia, sute de zboruri din Iran au început să aterizeze pe aeroporturile din Alep, Damasc şi Latakia în Siria, aducînd ajutoare, iar acest lucru s-a întîmplat timp de şapte săptămîni, au spus sursele.
Printre ajutoare s-au numărat echipamente de comunicaţii moderne şi baterii de radar şi piese de schimb necesare pentru o actualizare programată a sistemului de apărare antiaeriană folosit de Siria în războiul civil şi oferit de Iran, au declarat sursele – două surse regionale şi o sursă din serviciile de informaţii occidentale.
În redactarea articolului, Reuters a vorbit despre aceste zboruri cu oficiali din serviciile secrete occidentale, surse apropiate de conducerile din Iran şi Israel, precum şi o persoană fugită din Armata siriană şi un ofiţer sirian în activitate.
Întrebată dacă Iranul s-a folosit de avioanele cu ajutoare umanitare după cutremur pentru a transporta echipamente militare în Siria cu scopul de a-şi întări reţeaua în această ţară şi de a-l ajuta pe Al-Assad, misiunea Iranului la ONU de la New York a transmis că „nu este adevărat”.
Chinezii îl laudă pe Macron pentru ”ideile lui foarte bune”
Contrar criticilor provocate în Occident, chinezii nu precupeţesc elogiile pentru „ideile foarte bune” ale Preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a îndemnat UE să nu se alinieze după SUA în problema Taiwanului, informează AFP, potrivit agerpres.
În timpul vizitei sale oficiale în China, Preşedintele francez a declarat pentru site-ul american Politico şi cotidianul economic Les Echos că Europa nu ar trebui să se alinieze după SUA sau China în cazul unui conflict cu privire la Taiwan, afirmaţii publicate după revenirea lui la Paris.
Aceste comentarii sunt „în mod clar rodul unei observări şi reflecţii îndelungate”, apreciază Global Times, un cotidian apropiat puterii chineze, care nu ezită să califice, într-un articol, afirmaţiile lui Macron drept „cuvinte adevărate”.
„Unii vor să construiască o falsă Europă în opinia publică şi să mascheze vocile şi interesele adevărate ale europenilor”, critică publicaţia, cu editoriale adesea acerbe.
Această luare de poziţie a Preşedintelui francez „se va dovedi a fi o decizie strălucită”, pentru că ea oglindeşte „o opoziţie faţă de un nou Război Rece”, salută, la rîndul, său jurnalistul Chen Weihua, corespondentul la Bruxelles al China Daily, cotidian oficial de limbă engleză.
„Ideile lui Macron sunt foarte bune”, apreciază un internaut pe reţeaua socială Weibo, la unison cu numeroase alte comentarii. „Aroganţa Europei şi inacţiunea ei timp de mulţi ani au dus la o pasivitate strategică extremă în faţa SUA”, adaugă internautul.
Cu toate acestea, este „nerealist” să se creadă că Franţa se va ralia Chinei în cazul unui conflict cu SUA, avertizează influentul Hu Xijin, fost redactor-şef al Global Times şi promotor al naţionalismului chinez.
Europa şi SUA „au valori comune şi sunt legate prin NATO”, a scris el pentru urmăritorii săi pe reţeaua socială Weibo.
Georgia Meloni reacționează față de actele de vandalism care au revoltat întreaga țară
Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a postat, pe rețelele de socializare, un colaj video cu acte de vandalism ale activiștilor de mediu împotriva monumentelor și operelor de artă, în care sunt rezumate sancțiunile prevăzute în proiectul de lege.
"A fost aprobat în Consiliul de Miniștri un proiect de lege care să contracareze fenomenele tot mai frecvente de vandalism care afectează patrimoniul nostru cultural și peisagistic, adăugînd sancțiunile administrative la cele penale. Cei care aduc atingere patrimoniului nostru artistic nu pot și nu trebuie să scape nepedepsiți. Cei care ne vandalizează arta își asumă responsabilitatea și trebuie să plătească din propriul buzunar".
Italia este zguduită de la începutul anului 2021 de o serie de acte de vandalism care au drept țintă monumentele istorice și operele de artă din Roma. Cel mai des vizate au fost celebra ”Fontana di Trevi” și Colloseum-ul, dar de furia vandalilor nu au scăpat nici ”Treptele Spaniole” sau ”Panteonul”.
Pentru ca să afle traseul convoaielor ucrainene, hackerii ruși au spart camerele de luat vederi din cafenele
Hackeri care lucrează pentru statul rus sparg camerele de securitate din cafenelele ucrainene pentru a urmări cu ajutorul lor deplasarea convoaielor, a declarat un purtător de cuvînt al Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA).
Potrivit Reuters, directorul pentru securitate cibernetică al NSA, Rob Joyce, care a vorbit la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice din Washington, a declarat că camerele de luat vederi din cafenelele de pe marginea drumurilor au devenit una dintre țintele obișnuite ale hackerilor ruși.
"Aceștia acționează în mod creativ. Vedem cum hackerii ruși se conectează la camerele web care arată spațiul public pentru a urmări convoaiele și trenurile care livrează ajutoare [...] și, în loc să folosească camerele din piețele orașelor, ei pun la bătaie camerele de securitate din cafenele pentru a vedea drumul pe care îl doresc", a declarat Rob Joyce.
Pe lîngă camerele de luat vederi, hackerii ruși, potrivit purtătorului de cuvînt al NSA, continuă să încerce să pătrundă în sistemele ucrainene, precum și să încerce în mod constant să se infiltreze în computerele companiilor militare americane și ale companiilor de transport pentru a afla ceva despre transporturile de arme către Ucraina.
Autoritățile japoneze nu mai au loc să îngroape păsările infectate în epidemia de gripă aviară
Japonia se confruntă de cîteva luni cu o epidemie violentă de gripă aviară, din cauza căreia a fost nevoită să sacrifice peste 17 milioane de păsări. 16 dintre cele 26 de Prefecturi nipone au transmis că nu au suficient spațiu pentru a îngropa păsările sacrificate. Îngroparea păsărilor infectate este cerută de protocolul de combatere a epidemiei, pentru a împiedica transmiterea virusului.
În afară de Japonia, alt focar important de gripă aviară înregistrat recent a fost observat în SUA, unde 58 de milioane de păsări au fost sacrificate. Criza s-a reflectat în prețul internațional al ouălor, care a atins un nivel fără precedent anul acesta.
De Joi pînă Sîmbătă, șefa diplomaţiei germane se află în China
Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, efectuează săptămîna aceasta, prima vizită în China, iar principalul subiect de pe agendă va fi probabil războiul din Ucraina, transmite dpa.
Wang Wenbin, purtător de cuvînt al Ministerului de Externe de la Beijing, a declarat că Baerbock va participa la cea de-a şasea rundă de dialog strategic între China şi Germania, alături de omologul său chinez, noul ministru de Externe Qin Gang.
De Joi pînă Sîmbătă, reprezentanta Berlinului va avea în atenţie relaţiile bilaterale, legăturile dintre China şi UE, probleme internaţionale şi regionale. Se aşteaptă însă ca în centrul dialogului să se afle invazia rusă din Ucraina, agresiune pe care partea chineză nu a condamnat-o pînă acum.