REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (11 Mai 2023)

O puștoaică de 14 ani și-a înscenat răpirea, dar a uitat să scrie în biletul de răscumpărare cîți bani vrea

Un caz straniu, dar și în același timp comic, s-a petrecut în Sibiu, unde o copilă de 14 ani a dispărut Marți, 9 Mai a.c., de la domiciliu. Părinții au găsit în schimb un bilet de răscumpărare în poarta casei.

Potrivit înscrisului, părinții aveau la dispoziție trei ore ca să poată să-și primească înapoi fiica de 14 ani, în schimbul banilor. Doar că, în mod cu totul straniu, nu apărea și suma pe care se presupunea că trebuie să o dea așa-zișilor răpitori.Acest amănunt, precum și scrisul extrem de „rudimentar”, dar și alte detalii, cum ar fi faptul că adolescenta mai plecase o dată de acasă, fără știrea părinților, fiind găsită pe raza localității Hașag, la aproximativ 20 de kilometri depărtare, i-au pus pe gînduri pe polițiștii alertați de familie despre dispariția acesteia.  

O zi mai tîrziu a fost dezlegat întregul mister cînd, după nici 24 de ore, copila a fost găsită. Adolescenta a mărturisit că și-a înscenat răpirea „pe fondul unor neînțelegeri cu părinții”. Practic, a vrut să se răzbune pe ei, pentru că o certaseră din cauza unor note mici obținute la școală.

Bucureștean rănit grav după incendiul provocat de telefonul uitat la încărcat de fiica sa

Un bărbat din București a ajuns în stare gravă la spital după ce telefonul lăsat de fiica sa la încărcat, peste noapte, a luat foc. Experții în prevenirea incendiilor susțin că dispozitivele mobile, inclusiv smartphone-urile, prezintă un pericol major dacă sunt lăsate nesupravegheate la încărcat deoarece bateriile acestora pot exploda dintr-o multitudine de motive.

Intervenția pompierilor a durat două ore, iar incendiul a fost stins înainte să se extindă și la alte locuințe. În tot acest timp, traficul de pe Bulevardul 1 Decembrie din București a fost blocat. „Incendiul se manifesta la interiorul unui apartament la nivelul dormitorului, pe 15 mp, erau degajări masive de fum. Au fost evacuate cinci persoane, două cu ajutorul aparatului de respirat autonome și trei cu ajutorul nacelei, s-au acordat îngrijiri medicale pentru șapte persoane, una singură necesitînd îngrijiri la spital”, a declarat un pompier care a luat parte la intervenție.

Fiica celui care a ajuns la spital a încercat să-și explice cauza incendiului, conform stirileprotv.ro. „A bubuit telefonul meu. Eu eram la baie, am simțit miros de fum, am deschis ușa și am văzut că ies flăcări din camera mea, am luat copilul și am fugit pe scări, iar tata a rămas să stingă. Ulterior nu a reușit și l-au coborît jos cu scara”, a explicat femeia.

Pentru a fi identificate trupurile a 22 de femei, Interpol face un apel public

Organizaţia internaţională de cooperare a forţelor de Poliţie Interpol a anunţat lansarea unei campanii inedite care se adresează publicului larg, cu menirea de a ajuta la identificarea trupurilor a 22 de femei găsite de-a lungul mai multor decenii în Germania, Belgia şi Olanda, şi a face să avanseze anchetele asupra acestor cazuri nerezolvate („cold cases”), informează AFP, potrivit agerpres.

Descoperite, în cazul celui mai vechi, într-o parcare de pe o autostradă din Olanda în Octombrie 1976, iar cel mai recent într-un parc comunal din Belgia în 2019, aceste trupuri nu au putut fi identificate de Poliţiile naţionale, „în parte” pentru că aceste femei nu erau originare din aceste ţări, potrivit comunicatului Interpol.

„Este posibil ca aceste trupuri să fi fost depuse în locurile unde au fost găsite pentru a face mai dificilă ancheta criminală”, subliniază organizaţia internaţională de cooperare a forţelor de Poliţie în acest comunicat.

În mod concret, Interpol va publica pe site-ul său şi pe paginile sale din reţelele sociale o selecţie de informaţii rezervate pînă acum doar uzului intern, conţinute în ale sale aşa-zise „notiţe negre”, dedicate identificării resturilor umane.

Pentru fiecare dintre cele 22 de victime vor fi difuzate o fotografie realizată pe baza unor tehnologii de reconstrucţie facială şi elemente despre locul şi data descoperirii trupului, obiectele personale, hainele şi contextul.

„Unele dintre aceste femei se presupune că vin din regiuni din Europa de Est”, se mai spune în comunicat. „Poate fi vorba de femei care au decis să călătorească în scop turistic, dar şi de potenţiale victime ale traficului de fiinţe umane”, a explicat Francois-Xavier Laurent, responsabil al bazelor de date ADN la Interpol.

Germania. Proiect de lege privind autodeterminarea care va facilita schimbarea identităţii de gen

Guvernul german a publicat un proiect de lege privind autodeterminarea pentru a facilita schimbarea identităţii de gen şi a prenumelui, informează dpa, potrivit agerpres.

„Odată cu legea privind autodeterminarea, introducem o reglementare simplă şi uniformă pentru schimbarea declarării genului. În acest fel, redăm celor afectaţi o parte din demnitatea lor, care le-a fost refuzată de stat de zeci de ani”, a declarat într-un comunicat ministrul Federal al Familiei, Lisa Paus.

Paus, membră a Partidului Verzilor, a publicat proiectul de lege împreună cu ministrul Federal al Justiţiei, Marco Buschmann, din partea Partidului Liber Democrat. Ei intenţionează să prezinte o declaraţie a celor două Ministere pînă la sfîrşitul lunii Mai.

Conform proiectului de lege, fiecare cetăţean va putea să îşi determine sexul şi prenumele şi să le schimbe printr-o procedură simplă la Oficiul stării civile.

Ministerele Familiei şi Justiţiei au declarat că legea vizează persoanele transgender, intersexuale şi non-binare.

Pentru finanţarea unor investiţii, FEI acordă un miliard de euro în Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Slovacia şi Slovenia

Comisia Europeană a anunţat că Fondul European de Investiţii (FEI) va furniza grupului UniCredit două garanţii, în valoare de 370 milioane de euro, pentru majorarea investiţiilor efectuate de IMM-uri şi şapte state membre UE: Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Slovacia şi Slovenia, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, preluat de agerpres.

Aceste garanţii vor permite UniCredit să acorde împrumuturi în condiţii favorabile către 2.500 IMM-uri şi întreprinderi de dimensiune intermediară (mid-caps) din Europa şi să mobilizeze investiţii de aproximativ un miliard de euro pentru sprijinirea economiei. Resursele vor fi în principal dedicate investiţiilor care contribuie la tranziţia verde şi digitală, dar şi pentru a stimula domeniul cultural, educaţional şi social.

Tranzacţiile sunt sprijinite de programul InvestEU.

Ca parte a strategiei UniCredit de împrumuturi verzi, creditele vor fi acordate şi asociaţiilor de gestionare a locuinţelor şi persoanelor individuale pentru investiţii în eficienţa energetică şi energie regenerabilă în clădirile rezidenţiale, precum şi pentru promovarea dezvoltării mobilităţii sustenabile.

„InvestEU este un instrument cheie pentru sprijinirea IMM-urilor şi întreprinderilor de dimensiune intermediară (mid-caps) din Europa. Datorită acestui acord, afacerile din Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Slovacia şi Slovenia îşi vor putea accelera tranziţia către o economie mai verde şi mai digitală, de exemplu cu investiţii în eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiale. Suntem mîndri să acordăm sprijinul necesar afacerilor din aceste state pentru îndeplinirea obiectivelor lor şi crearea de locuri de muncă”, a declarat comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. 

Din cauza migranţilor, Primăria din Chicago a instituit stare de urgenţă

Primăriţa oraşului american Chicago, Lori Lightfoot, a declarat starea de urgenţă din cauza miilor de migranţi stabiliţi în localitate. Mulţi dintre aceştia trăiesc în condiţii grele după ce au trecut frontiera de Sud a Statelor Unite pentru a cere azil, transmite dpa, potrivit agerpres.

Şefa municipalităţii, aflată la sfîrşitul mandatului, a reacţionat astfel la perspectivele sumbre pentru cei nou-sosiţi, în condiţiile încheierii asistenţei financiare din partea autorităţilor locale.

În urmă cu nouă luni, guvernatorul statului Texas, republicanul Greg Abbott, a început să trimită refugiaţii din America de Sud şi Centrală cu autobuze la Chicago, susţinînd că „oraşele sanctuar” trebuie să suporte o parte mai mare din povara migraţiei. De atunci, în metropola din Nord, cu administraţie democrată, au sosit peste 8.000 de migranţi.

Starea de urgenţă permite municipalităţii să ocolească problema fondurilor de urgenţă şi să solicite ajutorul Gărzii Naţionale a statului Illinois. Primăriţa a afirmat că deocamdată nu este totuşi nevoie de această soluţie de ultimă instanţă.

Anul viitor, Rio de Janeiro va fi gazda summit-ului G20

Cele mai mari economii ale lumii, reunite în G20, îşi vor ţine summit-ul şefilor de stat sau de Guvern, de anul viitor, la Rio de Janeiro, a precizat guvernatorul acestui stat, Claudio Castro, citat de Reuters, potrivit agerpres

Brazilia va prelua Preşedinţia rotativă a G20 de la India, pe 1 Decembrie.

„Este oficial”, a anunţat Castro pe Twitter.

Reuniunea puterilor economice va avea loc pe 18-19 Noiembrie 2024, a relevat un oficial guvernamental brazilian. Acesta va fi cel mai mare eveniment ce se va desfăşura la Rio de cînd oraşul a găzduit Jocurile Olimpice din 2016 şi finala Cupei Mondiale la fotbal din 2014.

G20 reprezintă aproximativ 85% din PIB-ul mondial, peste 75% din comerţul global şi circa două treimi din populaţia lumii.

G20 a fost înfiinţat în urmă cu două decenii pentru a include economii emergente importante în discuţii care erau limitate la Grupul celor Şapte economii industrializate.

Grupul este format din Africa de Sud, Argentina, Arabia Saudită, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Statele Unite, Turcia şi Uniunea Europeană.

Starea precară a naturii în Uniunea Europeană

Sănătatea habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de pe teritoriul Uniunii Europene este deseori într-o stare deficitară sau precară, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu (EEA), informează DPA, potrivit agerpres

Ecosisteme degradate cum ar fi rîuri, lacuri, zone mlăştinoase şi păduri trebuie reabilitate, iar cele sănătoase rămase trebuie protejate, se spune în raportul EEA.

”Natura de pe teritoriul Europei nu este într-o stare bună şi a demonstrat puţine semne de ameliorare în ultimii ani”, a precizat EEA într-un comunicat care anunţă noul raport.

În raport, EEA, cu sediul la Copenhaga, scoate în evidenţă importanţa reabilitării naturii şi a unei mai bune administrări a ecosistemelor din Europa, inclus pentru îmbunătăţirea sănătăţii umane, a siguranţei alimentare şi protejarea împotriva efectelor schimbărilor climatice.

Este nevoie urgentă de eforturi armonizate de reabilitare, atît în cadrul ariilor protejate existente, cît şi în ariile neprotejate, cum ar fi păduri, terenuri agricole, ape marine şi arii urbane, subliniază raportul EEA.

În Uniunea Europeană, 81% din habitatele protejate, 39% din păsările protejate şi 63% din alte specii protejate sunt într-o stare deficitară sau precară, potrivit EEA. Numeroşi factori cum ar fi folosirea terenurilor în activităţile umane, poluarea şi criza climatică contribuie la pierderea biodiversităţii.

Potrivit EEA, 75% din zona de uscat şi 66% din suprafaţa oceanelor suferă modificări majore în urma activităţilor umane.

Zonele protejate reprezintă în prezent 26% din suprafaţa de uscat a Uniunii Europene şi 12% din suprafaţa marină. Aceste zone protejate nu sunt însă suficiente pentru a inversa degradarea naturii, a avertizat EEA.

Potrivit Agenţiei, cel puţin 259.000 de kilometri pătraţi de arii protejate au nevoie de reabilitare, o suprafaţă echivalentă cu 70% din teritoriul Germaniei.

Erdogan ar putea fi ”salvat” de votul turcilor din străinătate

Peste 1,7 milioane de turci care locuiesc în străinătate au votat în cadrul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare cruciale de Duminica aceasta, scrutin care, potrivit sondajelor, ar putea pune capăt la mai mult de două decenii de putere a actualului şef al statului, islamistul Recep Tayyip Erdogan, scrie EFE, potrivit agerpres

Deşi doar jumătate dintre turcii din diaspora au participat la alegeri, numărul alegătorilor din străinătate a crescut cu aproape 30% faţă de alegerile generale şi prezidenţiale din 2018.

Atunci, aproape 60% dintre votanţii de peste hotare au optat pentru Erdogan, procent superior celui de 53% cît a înregistrat în total.

Un număr de 64 de milioane de turci sunt chemaţi la urne în cadrul actualului scrutin.

Unii analişti consideră că situaţia economică mai bună a multor turci care trăiesc în străinătate, de exemplu în ţări bogate precum Austria sau Germania, şi faptul că, în respectivele state, turcii nu se confruntă cu autoritarismul în creştere al lui Erdogan explică sprijinul mai mare pentru Preşedinte.

Situaţia economică precară, cu o inflaţie galopantă, rate ridicate ale şomajului şi o liră foarte devalorizată vor reprezenta, potrivit experţilor, temele principale care vor ghida votul.

Opoziţia, la rîndul său, promite să restabilească principiile democratice pe care consideră că Erdogan le-a fisurat în ultimele două decenii.

În condiţiile în care sondajele prevăd un rezultat foarte strîns între Erdogan, care a ocupat funcţia de prim-ministru sau de Preşedinte din 2003, şi candidatul principalului bloc de opoziţie, social-democratul Kemal Kilicdaroglu, votul din străinătate ar putea fi decisiv, notează EFE.

Deşi sondajele îi dau un uşor avans contracandidatului, rezultatul este foarte incert şi este posibil ca nici acesta, nici Erdogan să nu obţină Duminică majoritatea absolută care ar împiedica un al doilea tur de scrutin două săptămîni mai tîrziu.

UE a fost avertizată că Beijingul va riposta la eventualele sancţiuni împotriva companiilor sale

China va riposta la eventualele sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva companiilor chineze pentru presupusele lor schimburi comerciale cu Rusia, a avertizat ministrul de Externe chinez, Qin Gang, în replică la o declaraţie a şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a criticat neutralitatea revendicată de China în conflictul din Ucraina, potrivit France Presse, potrivit agerpres

”China şi companiile ruse au relaţie normală, una de cooperare. Acest tip de cooperare normală nu trebuie să fie afectat de eventualele sancţiuni europene”, a avertizat Qin Gang.

Comisia Europeană a supus atenţiei, Vinerea trecută, statelor membre ale UE al 11-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, destinat să împiedice eludarea sancţiunilor europene.

”Obiectivul este de a evita ca bunurile interzise exportului spre Rusia să găsească o cale pentru a aproviziona complexul militar rus”, a explicat Eric Mamer, purtător de cuvînt şef al Executivului european. Propunerea Comisiei vizează pentru prima oară opt companii chineze şi din Hong Kong acuzate că reexportă articole sensibile în Rusia, potrivit unui document consultat de AFP.

”China va da replica necesară pentru a-şi proteja cu fermitate interesele legitime ale companiilor chineze”, a avertizat Gang, exprimîndu-se ferm împotriva sancţiunilor.

Baerbock a cerut la rîndul său Chinei să adopte o poziţie clară în conflictul din Ucraina, apreciind că a susţine neutralitatea înseamnă să te plasezi de partea Rusiei.

China se prezintă drept un interlocutor neutru în conflictul din Ucraina, în pofida apropierii sale de Rusia, notează AFP.

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
05.11.24 - 00:02
04.11.24 - 16:28
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40