Razboiul din Ucraina. Conditiile imperialiste ale rusilor dupa cea de-a treia runda de ”negocieri”

„Vedem în fiecare zi mai multe şi mai multe şcoli distruse sau deteriorate. Astăzi pot spune că este vorba de 211 şcoli, dintre care unele sunt complet distruse, altele avariate“, a anunţat ministrul ucrainean al Educaţiei. În Irpin, o mamă şi cei doi copii ai săi au fost ucişi în timp ce fugeau de război. Armata ucraineană anunţă că a reuşit să mai reziste o noapte, dar ruşii se pregătesc de asalt la Kiev, scrie Adevărul.ro.
UPDATE 22:38 SUA ia în considerare examinarea unei posibile furnizări de sisteme aeriene aliaţilor NATO aflaţi în Estul Europei, conform unui oficial american, relatează CNN.
UPDATE 22.00 Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat, Luni, în faţa presei, că ţara sa nu are în vedere să trimită Ucrainei avioane de luptă, în ciuda solicitării SUA, potrivit EFE şi Reuters.
UDPATE 21.53 Preşedintele american Joe Biden a avut, Luni, un apel video securizat cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul britanic Boris Johnson, a anunţat Casa Albă. Liderii şi-au afirmat hotărîrea de a "continua creşterea costurilor pentru Rusia pentru invadarea neprovocată şi nejustificată a Ucrainei". Ei şi-au manifestat, de asemenea, angajamentul de a continua să ofere Ucrainei asistenţă de securitate, economică şi umanitară. În plus, cei patru au discutat despre convorbirile recente avute cu preşedinţii ucrainean şi rus. UPDATE 21.39 A treia rundă de discuţii dintre Ucraina şi Rusia care a avut loc, Luni, la Belarus, s-a încheiat. Un consilier ucrainean al Oficiului Preşedintelui Ucrainei a declarat că au existat unele „mici progrese pozitive” în ceea ce priveşte logistica culoarele umanitare, relatează BBC. „Au continuat consultările intensive cu privire la situaţia politică a reglementărilor, alături de încetarea focului şi garanţii de securitate”, a subliniat el.
Agenţia de presă Reuters a citat un negociator ucrainean care a afirmat că nu s-a ajuns la nici un acord care să îmbunătăţească semnificativ situaţia. De asemenea, un consilier de la Kremlin a spus că discuţiile din Belarus „nu au fost la înălţimea aşteptărilor”, potrivit declaraţiilor sale difuzate de televiziunea rusă. Ambele părţi au precizat că discuţiile vor continua zilele următoare.
UPDATE 20.14 „Rusia vrea să folosească coridoarele umanitare din Rusia şi Belarus pentru a-şi regrupa trupele şi reaproviziona. Ucraina înţelege acest lucru şi respinge posibile manipulări”, a declarat vicepremierul şi ministrul Reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Irina Vereşciuk. Ucraina va continua negocierile privind deschiderea coridoarelor umanitare. „Nu pot exista negocieri între armate. Dar coridoarele umanitare trebuie negociate. Încă nu pot fi deschise. Cu toate acestea, am implicat deja comunitatea mondială, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a devenit mai activ, misiunea ONU s-a alăturat „Vedem apeluri personale precum cele făcute de Preşedintele francez Macron către Putin”, a spus Vereşciuk.
Viceprim-ministrul a subliniat că evacuarea ucrainenilor poate avea loc doar în interiorul Ucrainei. Vereşciuk a spus că situaţia în zonele în care populaţia trebuie evacuată rămîne critică. Potrivit viceprim-ministrului, la Mariupol situaţia este foarte grea – oraşul este aproape izolat. Ruşii au tras într-un convoi de 8 camioane cu medicamente şi alimente şi 30 de autobuze care evacuau oamenii.
UPDATE 19.49 Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss spune că Occidentul „nu a acţionat suficient de devreme sau suficient de decisiv” ca răspuns la acumularea de trupe de către preşedintele rus Vladimir Putin la graniţa cu Ucraina.
„Realitatea este că preşedintele Putin nu a luat în serios ameninţările de descurajare”, a spus ea parlamentarilor. Odată cu invazia Ucrainei, Rusia „a spulberat arhitectura de securitate a Europei”, a spus Truss. „Ceea ce trebuie să facem acum este să întărim NATO, în special trebuie să întărim flancul estic”, a declarat ea Luni Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Comunelor. „Am desfăşurat deja mai multe trupe în Estonia, dar mai sunt multe de făcut. Trebuie să fim serioşi în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare”, mai spus şefa diplomaţiei britanice.
UPDATE 19:32 Militarii ruşi au tras în maşina unui jurnalist elveţian care redă operaţiunile militare din regiunea Mîkolaiv, a anunţat Ludmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme. Jurnalistul a fost rănit şi jefuit ulterior. După ce au oprit maşina, soldaţii ruşi i-au luat jurnalistului actele, banii, echipamentele foto şi video, un laptop şi alte obiecte de valoare. Rănit, jurnalistul a reuşit să ajungă la un punct de control al Poliţiei ucrainene, de unde a fost dus la o unitate medicală.
UPDATE 19:30 „Barbarii secolului XXI. Rusia a deteriorat/distrus 202 şcoli, 34 de spitale, peste 1.500 de clădiri rezidenţiale. Mai bine de 900 din aşezările noastre sunt complet lipsite de lumină, apă, căldură. Armata rusă nu se pricepe să lupte împotriva altor armate. În schimb, este bună la uciderea civililor”, a scris pe Twitter Mihailo Podoliak, un consilier al Preşedintelui Ucrainei şi şeful delegaţiei de negocieri cu Rusia.
UPDATE 19:20 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, afirmă că inscripţia „Z”, vizibilă în aceste zile pe tancurile şi vehiculele militare ruseşti, a fost folosită de nazişti în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Ocupanţii ruşi cu inscripţia nazistă Z (...) sunt destul de cunoscuţi. În 1943, staţia Z era situată lîngă lagărul de concentrare Sachsenhausen, unde aveau loc masacre. Avea un loc special pentru împuşcare şi o cameră de gazare. Iată ce înseamnă lumea rusă”, a scris Reznikov pe Twitter.
UPDATE 19:17 Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, se arată sceptic cu privire la posibilitatea realizării de coridoare sanitare umanitare în Ucraina, el arătînd că o „sinistră expertiză” arată că armata rusă obişnuieşte să atace succesiv, să discute despre coridoare umanitare, dar să ignore principiul accesului liber umanitar prevăzut în dreptul internaţional. Şeful diplomaţiei franceze afirmă că acelaşi mod de acţiune a fost aplicat de forţele armate ruseşti şi în oraşul sirian Alep, dar şi în Cecenia, în atacurile asupra oraşului Groznîi.
UPDATE 19:10 Forţele armate ale Ucrainei au capturat al treilea sistem rusesc de rachete autopropulsate şi artilerie antiaeriană, Panţîr-S1, a anunţat pe Telegram Vitalii Kim, şeful administraţiei militare regionale Mîkolaiv, relatează Ukrinform.
„La peste 10 zile de la începutul războiului, al treilea sistem Panţîr a fost neutralizat. Acum îl vom distruge”, a scris acesta. Potrivit Centrului pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională preţul de export al unui astfel de sistem poate ajunge la 20 de milioane de dolari.
UPDATE 19:00 Premierul britanic Boris Johnson a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul guvernului, că un boicot al importurilor de petrol şi gaz din Rusia este „foarte pe masă”, după ce secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că Washingtonul poartă „discuţii foarte active” cu ţările europene cu privire la o asemenea măsură.
„Nu cred că Tony Blinken a greşit în sensul că acum suntem cu toţii uniţi şi ne mişcăm foarte, foarte repede, şi vedem cum un lucru pe care, poate cu trei sau patru săptămîni în urmă nu l-am fi luat niciodată în considerare, este acum foarte mult pe masă. Trebuie să luăm în considerare cum ne putem îndepărta cu toţii cît mai repede posibil de dependenţa de hidrocarburile ruseşti, petrolul şi gazele ruseşti. Toată lumea face asta, toată lumea este angajată pe acelaşi drum. Unele ţări îl vor găsi mai rapid şi mai uşor decît altele, asta-i tot. Dar o vom face împreună şi vom lucra împreună pentru a ne asigura că avem toţi substituenţii şi stocurile de care avem nevoie”. UPDATE 18:38 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat Luni că i-a solicitat lui Vladimir Putin încetarea imediată a ostilităţilor şi asigurarea de coridoare umanitare pentru evacuarea în siguranţă a civililor din Ucraina.
„Am discutat cu preşedintele Vladimir Putin despre situaţia tragică din Ucraina. UE condamnă în cei mai categorici termeni cu putinţă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. I-am cerut preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să înceteze imediat ostilităţile, să permită coridoare umanitare sigure şi acces la asistenţă”, a declarat Charles Michel.
UPDATE 18:18 Biserica ortodoxă din satul Viazovka, din regiunea Jîtomîr, a fost distrusă în atacuri aeriene purtate Duminică seara de armata rusă, relatează publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli. Biserica, construită din lemn, este un monument naţional ce datează din anul 1862, precizează sursa citată.
UPDATE 17:48 Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, l-a atenţionat, Luni, pe secretarul american de stat Antony Blinken că un eşec în oprirea agresiunii declanşate de Vladimir Putin în Ucraina ar duce la un conflict global, relatează Reuters. UPDATE 17:45 Armata rusă acumulează resurse pentru a încercui oraşul Dnipro (centru) în încercarea de a priva Ucraina de accesul la Marea Neagră şi Marea Azov, a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, într-o postare pe Facebook, potrivit CNN.
„Comandamentul forţelor de ocupaţie ruse îşi mută atenţia către Sud, încercînd să priveze Ucraina de acces la Marea Neagră şi Marea Azov, ceea ce, în opinia lor, va crea condiţii pentru suprimarea economică a rezistenţei ucrainene”, se arată în postarea lui Danilov.
„Inamicul nu renunţă la speranţa de a pune mîna pe Kiev şi adună resurse pentru a încercui Dnipro”, a continuat el, adăugînd că planul Rusiei este de a „încercui marile oraşe, de a slăbi forţele armatei ucrainene şi de a crea o criză umanitară în rîndul civililor”.
UPDATE 17:05 Trimisul ucrainean în Israel şi-a exprimat frustrarea cu privire la refuzul acestei ţări de a oferi ceea ce ţara sa consideră ajutor defensiv împotriva Rusiei, punîndu-şi o cască la o conferinţă de presă şi întrebînd retoric cum ar putea fi considerat letal un astfel de echipament,relatează Reuters. Totodată, ambasadorul ucrainean Evghen Korniiciuk şi-a exprimat şi recunoştinţa pentru eforturile Israelului de a media pacea între Rusia şi Ucraina, admiţînd că acest efort este peste orice posibilă asistenţă militară din partea acesteia.
Korniiciuk a spus că Bennett s-a angajat să încerce să negocieze pacea „chiar dacă există doar 1% şanse de succes”. „Acest lucru este mult mai important decît, de exemplu, vînzările de arme sau muniţii etc., cu privire la care încă ne certăm cu Guvernul israelian”, a spus diplomatul, adăugînd că Kievul înţelege restricţiile lui Bennett în chestiunea asistenţei. Cu toate acestea, Korniiciuk a remarcat că Ucraina are şi o serie de solicitări nesatisfăcute pentru veste şi căşti de protecţie israeliene, ridicîndu-se de pe scaun pentru a-şi pune o astfel de cască pe cap. „Vă rog să-mi spuneţi, cum poţi ucide cu chestia asta? Pur şi simplu nu este posibil. Aşadar, nu ştiu de ce se tem aceşti oameni. Pentru a oferi securitate personală ucrainenilor..., acesta este cel mai simplu lucru pe care îl pot face”.
„Toată lumea trebuie să facă totul, totul ce îi stă în putinţă pentru a opri această tragedie umană teribilă, pe care nimeni nu credea că o vom vedea în cursul vieţii noastre”, a declarat Bennett, care a dezvăluit puţine detalii despre întîlnirea de trei ore de la Kremlin.
UPDATE 15:55 Ungaria autorizează desfăşurarea de trupe ale NATO în Vestul acestei ţări şi tranzitarea teritoriului său de transporturi de arme către alte state membre ale NATO, potrivit unui decret semnat de premierul ungar Viktor Orban şi publicat Luni în Monitorul Oficial, informează Reuters. Totodată, decretul precizează că Ungaria nu permite ca transporturi cu arme letale să traverseze teritoriul Ungariei spre Ucraina.
UPDATE 15:53 Rusia cere Ucrainei să înceteze acţiunile militare, să modifice Constituţia pentru a consacra neutralitatea, să recunoască Crimeea ca teritoriu rus şi să recunoască republicile separatiste Doneţk şi Lugansk ca teritorii independente, a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform Reuters. Aceasta fost cea mai explicită declaraţie a Rusiei de pînă acum în ceea ce priveşte condiţiile pe care vrea să le impună Ucrainei pentru a opri aşa-numita „operaţiune militară specială” în Ucraina. Peskov a mai precizat că Ucraina cunoaşte condiţiile „şi i s-a spus că toate acţiunile pot fi oprite într-o clipă”.
Noua declaraţie nu include condiţii formulate anterior, precum aşa-zisa „denazificare” a ţării prin schimbarea conducerii la Kiev.
Solicitările Rusiei au venit în contextul celei de-a treia runde de negocieri dintre delegaţiile ucraineano-ruse, stabilite să aibă loc Luni.
UPDATE 15:40 Istoricul Roy Medvedev spune că războiul declanşat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei face parte dintr-o tentativă a liderului de la Kremlin de a „rescrie istoria”. Putin vrea o Rusie în frontierele de pe timpul lui Petru cel Mare şi se bucură de sprijinul „majorităţii ruşilor”, afirmă fostul disident sovietic într-un interviu acordat pentru „Corriere della Sera”. Întrebat despre Putin, Medvedev apreciază că este „o persoană absolut ciudată”. ”Este obsedat să se lupte cu trecutul, vrea să fie ţinut minte, să se transforme în simbolul nostru. În acest sens, este motivat de ambiţii personale. Ucraina este mai presus de orice încercare a lui de a rescrie istoria, de a-i devia cursul”, afirmă istoricul rus.
„În ceea ce priveşte ameninţarea nucleară, nimeni nu se gîndeşte cu adevărat la ea. Sunt doar vorbe”, dă asigurări fostul disident.
UPDATE 15:34 Forţele ucrainene au recucerit aeroportul Mîkolaiv, a anunţat Luni guvernatorul regiunii, Vitali Kim, relatează AFP. „Drumurile sunt deschise. Noi controlăm podurile. Puteţi să plecaţi din Mîkolaiv şi din alte oraşe în deplină siguranţă”, a spus Vitali Kim.
UPDATE 14:45 Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov afirmă că „s-au făcut progrese semnificative” pentru înarmarea ţării sale, ceea ce va reprezenta „o surpriză pentru duşman”, adică pentru Rusia. „Nu voi comenta cu privire la livrările de arme şi muniţii, aceasta este o temă delicată. Haideţi să fie o surpriză pentru duşman. Dar să ştie doar atît: există progrese semnificative”, a scris Oleksii Reznikov pe Facebook, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.












