PRESEDINTELE IGOR DODON A INTREPRINS O VIZITA DE LUCRU IN RAIOANELE HINCESTI SI CIMISLIA

Președintele țării, Igor Dodon, a întreprins o vizită de lucru în raioanele Hîncești și Cimișlia în cadrul căreia a mers la familii numeroase și longevive, a vizitat o grădiniță de copii, s-a familiarizat cu activitatea fabricii de vinuri din localitatea Valea Perjei și a cooperativei agricole „Basan Agro”. De asemenea, șeful statului a inspectat lucrările de renovare a monumentului eroilor căzuți din satul Troițcoe.

În cadrul vizitei, Igor Dodon a mers inițial la familia Mancaș Nicolae și Elena din satul Drăgușenii Noi, raionul Hîncești, care au rămas pe drumuri după ce casa le-a fost mistuită recent de flăcări.

Familia respectivă crește cinci copii dintre care trei sînt elevi, iar doi sînt de vîrstă preșcolară. În prezent, ei locuiesc într-o anexă de vară în condiții greu de imaginat. Șeful statului a oferit familiei produse igienice, produse alimentare, jucării și alte obiecte de strictă necesitate.

De asemenea, Președintele țării împreună cu Prima Doamnă a țării, Galina Dodon, au decis să lanseze o campanie de colectare de fonduri pentru procurarea unei locuințe pentru familia Mancaș pînă în iarna.

Cei care doresc să vină cu un suport financiar pentru familia respectivă pot face donații la următorul cont bancar:

B.C. „Mobiasbancă –OTP Group”

Codul BIC: MOBBMD22

Numele Clientului: MANCAS NICOLAE

Cod personal IDNO:2008020004871

Cont IBAN (MDL): MD81MO2259ASV49726747100

***

Dat fiind faptul că anul 2019 a fost declarat An al Familiei în Republica Moldova, șeful statului a vizitat familia social-vulnerabilă Catană Ștefan și Nadejda din localitatea Ciuciuleni, raionul Hîncești care cu mari dificultăți educă 4 copii cu vîrsta cuprinsă între 3 și 13 ani.

Pentru a le ușura din povara vieții, Igor Dodon le-a oferit produse alimentare, jucării, cărți și rechizite școlare.

De asemenea, Președintele țării a vizitat cuplurile longevive Borș Petru și Anica, din localitatea Ciuciuleni care și-au întemeiat familia acum 53 de ani, Toderaș Chiril și Maria care au împlinit 65 de ani de căsătorie și Plăcintă Teodor și Teodora care în anul curent serbează Nunta de Aur, iar pe parcursul a 50 de ani au crescut 9 copii.

Igor Dodon le-a transmis tuturor sincere felicitări, sănătate și prosperitate, menționînd faptul că sînt un exemplu demn de urmat pentru multe familii.

Totodată, șeful statului a reiterat faptul că susținerea familiilor cu mulți copii, familiilor longevive și a celor social-vulnerabile rămîne a fi una dintre prioritățile Administrației Președintelui.

***

În cadrul vizitei de lucru din raionul Cimișlia, șeful statului a mers la cuplul longeviv Arnăut Alexei și Ludmila care în luna aprilie au împlinit 56 de ani de căsătorie și la familia Graur Vladimir și Maria care cresc în pace și înțelegere 4 copii, dintre care doi de vîrstă preșcolară.

Părinții Vladimir și Maria reușesc din greu să asigure cele necesare pentru copii, în special pentru cei doi elevi care frecventează școala, din care considerent Igor Dodon le-a oferit mai multe daruri.

În context, Președintele țării a menționat că va susține și în continuare familiile social-vulnerabile, familiile monoparentale, cele cu mulți copii și persoanele aflate în dificultate.

***

În continuarea vizitei în raionul Cimișlia, Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii agricole ”Basan-Agro”, care dispune de 80 ha de livadă de nuci și cais. De asemenea, pe o suprafață de peste o sută de hectare sînt cultivate circa zece soiuri de struguri, care dau o roadă de mai mult de o mie de tone pe an.

Totodată, întreprinderea dispune de un frigider cu o capacitate de 900 de tone, și sînt efectuate lucrări de construcție a unei uscătorii de fructe și legume.

Datorită acestor capacități tehnice compania ”Basan-Agro” exportă 70% din producție în Rusia, România, Polonia, Letonia și urmează să-și extindă prezența și pe alte piețe externe.

Șeful statului a constatat creșterea semnificativă a exportului anumitor categorii de mărfuri agroindustriale moldovenești pe piața rusă, datorită înțelegerilor la care dumnealui a ajuns cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Igor Dodon a reiterat că instituția prezidențială mereu va ține cont de interesele și necesitățile producătorilor autohtoni și le va acorda sprijinul necesar.

***

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat Fabrica de vinuri din s. Valea Perjei, raionul Cimișlia. Creată în anul 1962, la moment aici activează 16 angajați. Vinăria a fost reutilată cu echipament tehnic modern și are o capacitate de producere a circa 385 de mii de decalitri de vin care este ulterior exportat și realizat în rețelele de magazine din țară.

Preocuparea cea mare a vinificatorilor este extinderea piețelor de desfacere în Federația Rusă.

În cadrul discuțiilor, Igor Dodon a menționat că un obiectiv major pentru el este diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii autohtoni. "În acest sens negociez frecvent cu partenerii din Federația Rusă. Astfel, la solicitarea mea experții serviciului sanitar rus „Rospotrebnadzor” vor verifica toate întreprinderile vinicole din Moldova care doresc să-și exporte producția pe piața Rusiei", a subliniat șeful statului.

De asemenea, Igor Dodon a ținut să menționeze că în cadrul recentei vizite a inspectorilor ”Rosspotrebnadzor” în țara noastră au fost inspectate 11 întreprinderi vinicole, iar la începutul lunii octombrie este așteptată o nouă delegație a experților serviciului sanitar rus care va continua verificarea întreprinderilor moldovenești.

***

Președintele Igor Dodon a vizitat grădinița de copii „Krasnaia Șapocika” din localitatea Troițcoe, raionul Cimișlia, care este frecventată de 40 de micuți.

Această grădiniță a beneficiat anterior de suport din partea Fundației de Binefacere a Primei Doamne, ”Din Suflet”, în cadrul programului național de susținere a instituțiilor preșcolare din țară. Conform solicitărilor adresate anterior de administrație și părinți, grădiniței i-au fost oferite atunci mobilier, iar acum șeful statului le-a donat veselă și jucării de care aveau stringentă nevoie.

Ținînd cont de faptul că grădinița marchează în anul curent aniversarea a 50-a, Igor Dodon a transmis sincere felicitări colectivului, iar educatoarelor și părinților le-a mulțumit pentru dedicație și implicare în creșterea unei noi generații.

De asemenea, Președintele țării a dat asigurări că va depune și în continuare efortul necesar pentru a oferi copiilor din instituțiile preșcolare un mediu sigur și confortabil pentru creștere și instruire.

Totodată, Igor Dodon a felicitat cuplul longeviv Boiarinov Boris și Varvara din satul Troițcoe care recent au sărbătorit 59 ani de căsătorie. Șeful statului le-a urat sănătate și prosperitate menționînd faptul că apreciază respectul și devotamentul care l-au manifestat pe parcursul acestor ani.

***

În încheierea vizitei întreprinse în raionul Cimișlia, Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu modul în care decurg lucrările de restaurare a monumentului eroilor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei din satul Troițcoe.

Monumentul a fost construit în anul 1975, în memoria celor 100 de locuitori ai satului care au plecat la război și au căzut în lupte. În cei 44 de ani, monumentul a început să se ruineze și acum este în proces de restaurare, la inițiativa mea.

Șeful statului și-a exprimat convingerea că lucrările de renovare vor fi finalizate în cel mai scurt timp și a dat asigurări că va participa la inaugurarea monumentului renovat, care va avea loc în anul viitor. Totodată, Igor Dodon i-a felicitat pe locuitorii satului cu aniversarea a 75-a de la eliberarea Moldovei de ocupația fascistă.

"Consider că trebuie să depunem eforturi în vederea restaurării tuturor monumentelor din timpul războiului, pentru a păstra memoria despre evenimentele de atunci și pentru a nu admite repetarea lor în viitor", a remarcat Președintele țării.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova