Premiile Pulitzer 2017

Printre cîştigători, nici unul de la Publika TV din RM

David Fahrenthold, jurnalistul Washington Post care a ridicat semne de întrebare cu privire la actele caritabile ale lui Donald Trump chiar în timpul campaniei prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, a primit Luni premiul Pulitzer. De asemenea, Consorţiul internaţional de jurnalişti de investigaţie, McClatchy şi Miami Herald au cîştigat Premiul Pulitzer pentru Jurnalism analitic (Explanatory Reporting) pentru reportajele din ancheta Panama Papers privind paradisurile fiscale.

”Cel mai important eveniment din Statele Unite în anul 2016, tumultoasa campanie prezidenţială, a adus un premiu Pulitzer reporterului Washington Post care nu doar că a semnalat serioase îndoieli cu privire la actele caritabile ale lui Donald Trump, dar a şi dezvăluit o înregistrare în care candidatul făcea unele comentarii nepoliticoase despre femei”, potrivit Associated Press.

Ceremonia a avut loc Luni în New York, la la Universitatea Columbia din New York, iar administratorul Pulitzer PrizeMike Pride i-a anunţat cei 21 de cîştigători ai ceremoniei din acest an.

Printre cîştigătorii notabili din acest an s-au numărat Colson Whitehead care a primit Pulitzer pentru Ficţiune pentru „Underground Railroad”, David Fahrenthold de la The Washington Post s-a impus la categoria ”Jurnalism naţional”, Matthew Desmond a primit Premiul Pulitzer pentru Nonficţiune pentru Evicted şi  Lynn Nottage pentru teatru, pentru „Sweat” care a avut recent premiera pe Braodway.

Membrii juriului au prezentat şi citate din reportajele lui Fahrenthold despre Donald Trump, precum faptul că au fost ridicate semne de întrebare cu privire la fundaţia caritabilă şi la ”generozitatea” actualului preşedinte al Statelor Unite ale Americii. A fost amintit şi faptul că reportajul în care au fost prezentate comentariile făcute de Trump în timpul înregistrărilor pentru ”Access Hollywood” au atras scuze din partea candidatului la acel moment.

Printre alte dezvăluiri, Fahrenthold a făcut lumină în privinţa discrepanţelor ale Fundaţiei Donald J. Trump şi a fost primul  care a făcut publică caseta video Access Hollywood în care Trump, la acea dată gazda emisiunii The Apprentice s-a lăudat cu comiterea unei agresiuni sexuale. 

Consorţiul internaţional de jurnalişti de investigaţie, McClatchy şi Miami Herald au cîştigat Premiul Pulitzer pentru Jurnalism analitic (Explanatory Reporting) pentru reportajele din ancheta Panama Papers. Investigaţia s-a derulat de-a lungul a 5 ani pe terenul offshore-urilor ţinute în secret.

Membrii comitetului Pulitzer Prize Board au apreciat faptul că investigaţia a utilizat „colaborarea a peste 300 de reporteri de pe şase continente pentru a expune infrastructura secretă şi scara globală a paradisurilor fiscale tip off-shore”. Este vorba de eforturile comune ale International Consortium of Investigative Journalists, McClatchy, de la the Miami Herald, Süddeutsche Zeitung, din care a făcut parte şi RISE Project, şi alţi parteneri media.

Ancheta "Panama Papers", realizată de un grup de mass-media internaţionale şi care vizează modul de funcţionare a companiilor off-shore, a menţionat mai multe personalităţi din toată lumea, printre care Vladimir Putin, premierul Islandei, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, dar şi personalităţi din lumea sportului Lionel Messi şi Michael Platini sau cineastul spaniol Pedro Almodóvar şi actorul chinez Jackie Chan.

În cadrul galei a fost premiat tabloidul New York Daily News, dar şi platforma online de investigaţie ProPublica, la categoria ”Serviciu Public” (”Public Service”).

Ajunsă la cea de-a 101-a ediţie, prestigiosul Premiu Pulitzer este oferit în semn de recunoaştere scriitorilor, artiştilor şi muzicienilor din toate domeniile - de la ştiri la desene animate, de la ficţiune şi literatură, la teatru.

Lista completă a cîştigătorilor premiilor Pulitzer 2017

Servicii Publice (Public Service) - New York Daily News şi ProPublica

Breaking News - East Bay Times

Jurnalism de investigaţie (Investigative Reporting) - Eric Eyre de la Charleston Gazette-Mail

Jurnalism analitic (Explanatory Reporting) - Consorţiul internaţional de jurnalişti de investigaţie, McClatchy şi Miami Herald pentru Panama Papers

Jurnalism local (Local Reporting) - The Salt Lake Tribune

Jurnalism naţional (National Reporting) - David A. Fahrenthold de la The Washington Post

Jurnalism internaţional (International Reporting) - The New York Times

Cronică (Feature Writing) - C. J. Chivers de la The New York Times

Comentariu (Commentary) - Peggy Noonan de la The Wall Street Journal pentru modul în care a acoperit subiectele sezonului electoral

Critică (Criticism) - Hilton Als de la The New Yorker

Editorial (Editorial Writing) - Art Cullen de la The Storm Lake Times

Caricatură (Editorial Cartooning) - Jim Morin de la Miami Herald

Fotografie Breaking News (Breaking News Photography) - Daniel Berehulak

Fotoreportaj (Feature Photography) - E. Jason Wambsgans de la Chicago Tribune

Arte

Ficţiune (Fiction) - ”The Underground Railroad”, de Colson Whitehead   Teatru (Drama) - ”Sweat”, de Lynn Nottage

Teatru (Drama) - ”Sweat”, de Lynn Nottage

Istorie (History) - ”Blood in the Water: The Attica Prison Uprising of 1971 and Its Legacy”, de Heather Ann Thompson

Biografie sau autobiografie (Biography or Autobiography) - ”The Return: Fathers, Sons and the Land in Between”, de Hisham Matar

Poezie (Poetry) - ”Olio”, de Tyehimba Jess

Nonficţiune (General Nonfiction) - ”Evicted: Poverty and Profit in the American City”, de Matthew Desmond

Muzică (Music) - ”Angel's Bone”, de Du Yun.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31