POPULARIZAREA CRIMINALA A LUI RENATO USATII

Interlopii politici – extazul televiziunilor, al SIS, MAI şi Procuraturii

De faptul că Renato Usatîi este întruchiparea absolută a ceea ce eu numesc lumea răufăcătorilor intraţi prin efracţie în politică sînt convinşi absolut toţi jurnaliştii lucizi şi observatorii independenţi. Dar nici unul nu vrea s-o recunoască! Toţi aceştia mai ştiu că Usatîi a fost lăsat să revină liniştit în ţară fără să fie „deranjat penal” de Guvernul Maia Sandu pentru a fractura din electoratul lui Igor Dodon, dar nici unul, ACUM, nu vrea s-o recunoască! Că Usatîi a penetrat de mult structuri informative din Procuratură, SIS, MAI etc. sînt convinşi cu toţii, dar nici unul, ACUM, nu vrea s-o recunoască! Absolut toţi sînt conştienţi că Usatîiu este un pericol real pentru democraţia acestei ţări, că este o ameninţare social-politică nocivă la adresa moldovenilor la fel ca şi Ilan Şor, dar nici unul, ACUM, nu vrea s-o recunoască! Nici unul nu are curajul să facă un PAS şi să spună: DA, aşa este!

Complicitatea aceasta criminală, în care un rol esenţial îl joacă posturile de televiziune, are drept scop „eroizarea” şi popularizarea lui Usatîi la dimensiuni cu mult mai umflate decît cele ale lui Şor. „Credibilizarea” lui suspectă în spaţiul public ne dă certitudinea că prin aceasta se mai doreşte şi atragerea unui con de umbră, o treptată uitare a gravelor crime antinaţionale comise de Ilan Şor.

După fuga lui Plahotniuc, Şor şi a celorlalţi criminali, spaţiul politic public s-a (re)îmbogăţit cu două personaje „reprezentative” cu roluri politice diversioniste. Deşi par antagonice pentru că nu sînt produsul aceluiaşi embrion, sînt asemănătoare în plan diversionist, destabilizator şi de abrutizare a electoratului. Este vorba, fireşte, despre Renato Usatîi şi Octavian Ţîcu. Aici însă ne vom opri doar la Usatîi!

Usatîi, trebuie s-o recunoaştem, are o anumită charismă cu priză sigură la acelaşi tip de electorat care-l zeifică pe Şor – semianalfabet, corupt şi coruptibil, amator de cîştiguri uşoare ori necinstite, sărac ori de-a dreptul naiv. Comentatorii politici care-l menajează ştiu asta şi, absolut revoltător, le convine o astfel de situaţie. Exact ca şi în cazurile lui Şor ori Plahotniuc, comentatorilor amintiţi puţin le pasă că golanii şi interlopii politici ca Usatîi îi transformă pe unii moldoveni în nişte vite vorbitoare, iar asta pentru că ei ştiu că acesta este preţul bunăstării lor efemere prin retribuiri generoase.

Aşa cum sugeram mai devreme, rolul cel mai nociv în „eroizarea”, transformarea lui Usatîi într-un adevărat guru al naţiunii, într-un atotştiutor absolut îl au televiziunile. Deşi se ştie limpede cine este, toate posturile îl vînează excitate. De ce? Să constatăm că e vorba doar de neprofesionalism, ceea ce este adevărat, ar fi simplu. Ar trebui astfel să ignorăm o realitate pe cît de vulgară, pe atît de nocivă dacă e să ţinem cont, iar asta neapărat, de impactul lor public, o nocivitate retribuibilă bine. Ca şi cam toţi comentatorii politici afiliaţi unui partid ori vreunui personaj politic anume, realizatorii din prim-planurile televiziunilor, în afara salariilor legale, trăiesc cu mult mai confortabil datorită „plicurilor generoase” primite cu discreţie, nemaivorbind despre „învîrtelile” cu proiecte finanţate din exterior.

Scriam, cîndva, că aici, în Republica Moldova, unde există „oameni de televiziune de succes”, care de dindărătul ecranelor plîng de mila sărăciei celor mulţi, se luptă cu corupţia şi îi chestionează dur pe politicienii susceptibili de îmbogăţiri ilicite, ar trebui, la rîndu-le, să li se verifice averile. Cunosc foarte bine că există astfel de lideri de opinie care trăiesc într-un lux asemănător celui în care se lăfăiesc cei pe care ei îi acuză că au averi nejustificat de mari.

Trebuie să ţinem cont şi de aceste aspecte atunci cînd vorbim doar de cazul strict al lui Renato Usatîi, iar asta dincolo de aflarea lui în peisaj spre a fractura din electoratul socialiştilor. Mulţi îşi mai amintesc probabil faza în care Usatîi l-a dat în gît pe Gheorghe Gonţa de la TV4! După asta Gonţa l-a invitat pe Usatîi la emisiune.

Cît timp Usatîi s-a autoexilat de frica lui Plahotniuc, posturile de televiziune care reuşeau să-l contacteze prin Skype prezentau aceste momente drept nişte evenimente epocale, super-senzaţionale. Goana după audienţă şi bani, îi face pe realizatorii de televiziune să calce în picioare toate principiile deontologice, să ignore brutal logica elementară, să ne prezinte vulgul absolut drept etalon estetic şi să-i transforme pe golanii politici ca Usatîi în campioni ai dreptăţii şi cunoaşterii. Totodată, aceleaşi televiziuni îl acreditează pe Usatîi ca fiind unica sursă de informaţii senzaţionale din ţară şi de peste hotare. Deja Usatîi conduce şi structuri din Uniunea Europeană.

Usatîi „interlopizează” politica moldovenească, asigurînd continuitate lui Plahotniuc şi Şor, dar în dimensiuni spectaculoase „de tip informativ”. În acest context, Usatîi ar trebui să fie mai curînd personajul principal al procurorilor şi serviciilor de informaţii.

„Usatîi prezintă extrase din Raportul Kroll 2”. Fiind vorba despre informaţii secrete, Usatîi trebuie cercetat pînă se ajunge la sursele lui penale de informaţii! „Usatîi ştie cu cîţi bani au fost sau vor fi cumpăraţi anumiţi deputaţi”. Pentru aceasta, Usatîi trebuie stors de informaţii pînă dă tot pe goarnă şi tot aşa. În mod normal, SIS, MAI şi Procuratura trebuia de mult să înainteze judecătorilor cîteva dosare penale în cazul lui Usatîi. Asta pentru că este vorba despre difuzarea de către acest golan politic a unor informaţii cu caracter secret la care nu au acces foarte mulţi! Asta pentru că unele informaţii difuzate de el ţin chiar de siguranţa naţională în plan informativ!

Cel mai amuzant şi revoltător a fost cazul în care Procuratura, după ce Usatîi a lansat în spaţiul public anumite dezvăluiri grave, a spus că „s-a autosesizat şi va verifica autenticitatea afirmaţiilor făcute”, fără nici o referire la o cercetare penală a modului în care acesta a căpătat aceste informaţii. Usatîi chiar îi crede pe toţi proşti şi crede că-şi poate bate joc de cine vrea el şi cum vrea atunci cînd spune că primeşte aceste informaţii în mod anonim, i le strecoară cineva în buzunar din mulţime etc. De parcă unul cu acces la informaţii cu caracter secret, mai cu seamă din zona liderilor politici, poate trece neobservat prin mulţime!

Faptul că Usatîi şi informatorii lui nu sînt inculpaţi penal poate demonstra că are complici la cel mai înalt nivel în SIS, Procuratură, MAI şi sistemul judecătoresc, în general. Aici se vede că avem de-a face cu un sistem complex dornic să-l răzbune pe Plahotniuc prin susţinerea lui Usatîi în războiul pe care i l-a declarat lui Igor Dodon. Este vorba despre un sistem din care televiziunile nu pot să lipsească!

Din miliardul de euro furat, din miliardele de lei pe care le fura aproape lunar din întreaga ţară, Plahotniuc (în unele cazuri prin Şor) împărţea plicuri cu bani murdari tuturor celor care-i executau ordinele şi îi lustruiau imaginea. Acum toţi au rămas fără plicuri şi au motive să fie furioşi că Dodon le-a alungat stăpînul! De aceea îl şi carotează la lumina zilei şi a reflectoarelor din studiourile de televiziune excitate de prezenţa lui Usatîi!

Mihai CONŢIU