Patriarhul genocidului Kirill spune că rușii care nu-şi servesc ţara sunt duşmani interni
Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill, i-a calificat, Marţi, pe ruşii care nu-şi servesc ţara drept „duşmani interni” şi a declarat că patriotismul este „cea mai mare virtute”, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse RIA Novosti, citată de Reuters, potrivit agerpres.
Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al Preşedintelui Vladimir Putin, este un susţinător ferm al războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, în cursul căruia zeci de mii de persoane au fost ucise, iar alte milioane şi-au părăsit locuinţele, căutînd refugiu în străinătate sau în zonele mai sigure din interiorul ţării.
„Astăzi, rugăciunea noastră se îndreaptă către patria noastră, pentru ca Domnul să o protejeze de duşmani interni şi externi, de toţi cei care nu-şi asociază viaţa cu Rusia, care sunt gata să facă bani în Rusia, dar care nu au fost niciodată dispuşi să-şi servească patria”, a declarat Kirill într-o predică, potrivit RIA.
„Trebuie să le inculcăm oamenilor, inclusiv prin predica bisericii, dragostea de patrie, cea mai mare dintre virtuţi”, a spus el, în predica ţinută la Catedrala Sf. Arhanghel Mihail din incinta Kremlinului, în centrul Moscovei.
Kirill nu a detaliat, dar remarcile sale par să-i vizeze în parte pe ruşii care se eschivează de recrutare, preferînd uneori să plece în străinătate pentru a evita să fie chemaţi în Armată pentru a merge să lupte în ceea ce Putin numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina.
Putin s-a folosit deseori de Biserica Ortodoxă Rusă şi de tradiţiile sale bogate pentru a promova sentimentul de mîndrie naţională şi de patriotism în rîndul ruşilor. El a participat, săptămîna trecută, la o slujbă de Paşte şi şi-a făcut semnul crucii de mai multe ori.
Războiul, care se prelungeşte de 14 luni, a aprofundat diviziunile între creştinii ortodocşi din întreaga lume şi i-a determinat pe mulţi ucraineni să rupă cu Patriarhia Moscovei, condusă de Kirill, şi să treacă la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, aflată în comuniune cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, care i-a recunoscut autocefalia în 2019.