NIMICURILE CU CARE NASTASE VREA SA AJUNGA PRIMARUL CHISINAULUI

Mai bine şef al Direcţiei juridice a Primăriei!

Recunoaştem cu toţii că lui Andrei Năstase i-a fost furat de către Plahotniuc postul de primar al Chişinăului, pe care l-a cîştigat legal. Abuzul lui Plahotniuc pare acum mai curînd un serviciu pe care oligarhul i l-a făcut. Blocîndu-i exercitarea funcţiei de primar, odiosul oligarh i-a dat şansa lui Năstase de a-i fraieri pe chişinăuieni cu iluzia că poate fi încă o tînără speranţă pentru Capitală, aşa cum nimeni n-a mai fost niciodată pînă la el. Este o diversiune de zile mari! Dacă i s-ar fi permis să-şi exercite funcţia de primar, ales legal, la ora actuală Andrei Năstase era de mult un Chirtoacă ori Ghimpu. Putoarea din Chişinău ar fi fost un parfum de cea mai mare calitate în comparaţie cu cea pe care n-ar fi putut-o stopa el ca primar.

Te miri pînă te strîmbi definitiv şi tot nu înţelegi prea bine de ce un ditamai ministru de Interne vrea să fie primar! Gîndind pragmatic, înţelegem prea bine că MAI nu are nici măcar 5% avere din cît are Primăria Chişinăului, care e mai bogată decît întreaga ţară. Nu, nu fac nici o aluzie de pe poziţiile asumate de Chirtoacă şi Ghimpu, ci doar constat!

Orice candidat la funcţia de primar al Capitalei trebuie să se legitimeze în faţa alegătorilor cu o serie de realizări personale notabile cu care să-i convingă pe oameni că poate fi un primar responsabil, priceput şi performant. Cu ce fel de realizări se prezintă Năstase în faţa alegătorilor? Cu o frîntură de mandat de ministru de Interne care n-a reformat nimic în Sistem, ci doar a forţat cîteva demisii şi a răcnit tot felul de declaraţii populiste? Demagogia lui Năstase deja supără rău de tot. Păi astea nu sînt realizări care-i pot demonstra capacităţi de edil! Mai poate veni Năstase în faţa alegătorilor cu „triumful” că, de nişte ani buni, a tot răcnit în stradă împotriva oligarhiei şi a lui Plahotniuc? Păi de răcnit lozinci oricine se pricepe! Acum Năstase e la Putere, dar ne-a demonstrat impotenţa administrării Puterii prin aceea că, de ani şi ani de zile, nu a fost capabil să administreze probe incontestabile cu ajutorul cărora de mult trebuia să se afle în cercetare penală şi arest preventiv inşi ca Vladimir Plahotniuc, Iurie Leancă, Dorin Drăguţanu, Andrian Candu, Pavel Filip, Valeriu Lazăr şi mulţi, mulţi alţii! Înseamnă că pînă acum Năstase a făcut jurnalistică!

Dacă e să îi recapitulăm biografia, ajungem la concluzia că singurele lui performanţe sînt cele legate de profesia lui de avocat al celor doi Ţopa refugiaţi în Germania. Pentru ei şi pentru sine, după cum cleveteşte presa cu probe, a smuls bani frumuşei inclusiv de la Stat, fără să intrăm în amănunte. Tocmai în acest context credibilitatea lui are o bubă puroioasă. Cei pe care îi apără, cei doi Ţopa, dintre care Victor Ţopa îi este naş de cununie, au fost, la urma urmei, complici în afaceri întortocheate cu Plahotniuc. După 2009, bandit mai puternic fiind, Plahotniuc le-a şparlit afacerile celor doi Ţopa, le-a obţinut nişte condamnări penale, fireşte că abuzive, şi i-a determinat să se refugieze în huzurul din Germania. Andrei Năstase, ca avocat al lor, şi-a făcut şi el un „bordei” acolo pentru familia sa.

De ani buni încărcaţi cu „luptă anitoligarhică”, Andrei Năstase vrea să ne convingă că trăieşte cu aer ori cu onorariile cîştigate pînă acum vreo zece ani. Măi, dar cît de mari au fost aceste onorarii, că, după socoteala mea, ar trebui să fie de mai bine de zece milioane de euro? Oricum ne-am răsuci în argumente, votantul simplu înţelege că Năstase îi oferă vorbe goale, multă demagogie, incompetenţă, suspiciunea că a vrut să-l înlăture pe oligarhul Plahotniuc spre a netezi calea reîntoarcerii altor oligarhi, Viorel Ţopa şi Victor Ţopa, iar toate aceste în condiţiile în care Năstase ne poate convinge că poate fi, cel mult, un competent şef al Direcţiei juridice din cadrul Primăriei Chişinău!

Mihai CONŢIU