Încă o lovitură pentru Donald Trump: A fost inculpat de Justiţia federală, iar totul nu se oprește aici
Donald Trump întîmpină un nou obstacol în calea ambiţiilor sale prezidenţiale, odată cu inculparea sa de către Justiţia federală, în condiţiile în care fostul Preşedinte republican american visează să recucerească Casa Albă în 2024, relatează Vineri AFP, potrivit agerpres.
Trump a anunţat Joi că a fost pus sub acuzare de Justiţia federală în legătură cu modul de gestionare a arhivelor Casei Albe.
„Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost inculpat, probabil în cazul fals al cutiilor”, a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social, referindu-se la cutiile cu documente luate cu el cînd a plecat de la Washington.
Donald Trump – acum primul fost Preşedinte din istoria SUA care a fost inculpat de Justiţia federală – este, de asemenea, urmărit penal pentru obstrucţionarea Justiţiei şi mărturie mincinoasă, după cum a adăugat chiar el.
Departamentul de Justiţie american nu a reacţionat imediat, în timp ce Casa Albă a spus că a aflat de inculpare din presă, iar un purtător de cuvînt al acesteia a refuzat să comenteze, afirmînd că Ministerul „îşi desfăşoară anchetele penale în mod independent”, a relatat CNN.
Miliardarul, a cărui reşedinţă din Florida a fost percheziţionată Vara trecută de agenţi FBI în căutarea documentelor, a mai anunţat că a fost convocat la Tribunalul federal din Miami Marţea viitoare – cu o zi înainte să împlinească 77 de ani.
Avocatul său, Jim Trusty, a declarat, pentru CNN, că clientul său va participa la audiere şi că este vizat de şapte capete de acuzare, inclusiv în temeiul unei legi cu privire la spionaj care interzice păstrarea documentelor clasificate în locuri neautorizate şi nesecurizate.
În Martie, Trump a fost deja pus sub acuzare de către Justiţia statului New York pentru mai multe fraude contabile, în legătură cu o plată făcută înainte de alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a cumpăra tăcerea unei actriţe de filme pornografice care susţine că i-a fost amantă.
Fostul magnat imobiliar, care în momentul de faţă este plasat cu mult înaintea celorlalţi candidaţi la nominalizarea republicană, a dezminţit permanent implicarea sa în nereguli şi se prezintă drept victima unei „persecuţii politice”.
„Sunt nevinovat, nu am greşit cu nimic”, a asigurat el, Joi seară, într-un videoclip postat pe Twitter, denunţînd „ingerinţe electorale la cel mai înalt nivel”.
Musk
Aleşii republicani au strîns imediat rîndurile în jurul lui.
„La fel ca toţi americanii care cred în statul de drept, sunt alături de Preşedintele Trump”, a reacţionat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. „Este o zi tristă pentru America”, a adăugat Jim Jordan, care prezidează Comisia pentru Justiţie a Camerei. Contul de Twitter al Comisiei a afişat un slogan familiar al lui Trump: „VÎNĂTOARE DE VRĂJITOARE”.
Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, rival la nominalizarea republicană, s-a făcut ecoul criticilor lui Trump la adresa Departamentului de Justiţie, asigurînd pe Twitter că va „elimina părtinirile politice”, dacă va fi ales.
Fără a fi la fel de categoric, miliardarul Elon Musk, din ce în ce mai prezent pe arena politică, a estimat că „pare să existe mai mult interes în a-l pune sub acuzare pe Trump decît pe alţi politicieni”.
Democraţii au salutat în ce-i priveşte vestea, avertizînd totodată împotriva discursului lui Donald Trump. Acesta „va încerca să folosească punerea sub acuzare pentru a obţine avantaje politice, întrucît cîştigarea Preşedinţiei ar putea fi singura sa modalitate de a evita închisoarea”, a afirmat reprezentantul Adam Schiff.
În Statele Unite, a fi acuzat şi chiar condamnat pentru un delict sau o infracţiune nu înseamnă că respectivul nu mai are voie să candideze, să fie ales sau să ocupe o funcţie oficială.
11.000 de documente
În Ianuarie 2021, cînd a plecat de la Casa Albă pentru a se stabili în reşedinţa sa luxoasă din Mar-a-Lago, Donald Trump a luat cutii întregi de dosare. O lege din 1978 îl obligă însă pe Preşedinte să transmită arhivelor naţionale toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru. Un an mai tîrziu, după mai multe notificări, a fost de acord să returneze 15 cutii cu peste 200 de documente clasificate. Într-o scrisoare, avocaţii săi au dat atunci asigurări că nu mai sunt altele.
Ulterior, Poliţia federală a estimat totuşi că nu a fost returnat tot şi că Trump a păstrat încă multe documente la clubul său din Palm Beach. Agenţii FBI s-au deplasat acolo pe 8 August şi au confiscat circa alte treizeci de cutii, conţinînd 11.000 de documente, dintre care unele foarte sensibile cu privire la Iran sau China.
Denunţînd cu fermitate o operaţiune mediatică, avocaţii săi au criticat vehement FBI-ul pentru că a publicat o fotografie prezentînd documente confiscate ştampilate „Top Secret”, împrăştiate pe o mochetă cu model floral.
Încurcături
Pentru a reduce la tăcere acuzaţiile de conspiraţie, ministrul Justiţiei, Merrick Garland, a desemnat, în Noiembrie, un procuror special, Jack Smith, responsabil cu supravegherea anchetei în mod independent, precum şi un altul în legătură cu rolul lui Donald Trump în asaltul de la Capitoliu.
Un alt procuror special investighează în paralel documente clasificate găsite la începutul acestui an într-un fost birou şi în casa Preşedintelui democrat Joe Biden de către avocaţii săi.
Aceste descoperiri jenante, precum şi altele la fostul vicepreşedinte Mike Pence, i-au permis lui Donald Trump să minimizeze gravitatea comportamentului său, chiar dacă Joe Biden a cooperat permanent cu Justiţia, returnînd voluntar documentele, care erau în număr mult mai mic.
Actualul dosar este mai serios, în fond, decît cel de la New York. Iar necazurile lui Donald Trump probabil nu se vor termina aici, notează AFP. Un procuror din Georgia urmează să anunţe, pînă în Septembrie, rezultatul altei anchete începute cu mai multe luni în urmă asupra presiunii pe care ar fi exercitat-o Trump pentru a încerca să schimbe rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020.