Înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, partidul pro-kurd HDP îşi confirmă sprijinul pentru Kilicdaroglu în faţa lui Erdogan

Partidul de stînga pro-kurd HDP şi-a confirmat Joi sprijinul pentru rivalul Preşedintelui Recep Rayyip Erdogan, opozantul Kemal Kilicdaroglu, înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia, care va avea loc Duminică, potrivit AFP, potrivit agerpres 

Erdogan, plasat pe locul întîi în primul tur de scrutin, de la 14 Mai, şi-a atacat permanent rivalul ca „terorist” din cauza sprijinului HDP pro-kurd, forţîndu-l pe Kilicdaroglu la un contraatac pe partea dreaptă a spectrului politic.

„Nu renunţăm la transformarea către democraţie, justiţie, bunăstare şi libertate”, a declarat presei Mithat Sancar, unul dintre copreşedinţii HDP.

„Erdogan nu a fost niciodată o opţiune pentru noi”, a adăugat un altul, Pervin Buldan, care le-a cerut susţinătorilor HDP să meargă la urne pentru a pune capăt „regimului un singur om”.

Guvernul depune eforturi pentru a lega HDP de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare armată descrisă drept „teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

Recep Tayyip Erdogan, care a obţinut 49,52% din voturi în primul tur, faţă de 44,9% pentru rivalul său Kemal Kilicdaroglu, denunţă această presupusă complicitate între cele două mişcări pentru a-l discredita pe Kilicdaroglu.

HDP l-a susţinut pe Kilicdaroglu în primul tur şi a renunţat să prezinte un candidat la Preşedinţie, în ciuda prezenţei Partidului Bun, naţionalist, printre cele şase partide ale coaliţiei de opoziţie.

Kemal Kilicdaroglu a anunţat, de asemenea, Miercuri, un acord cu un mic partid xenofob şi anti-kurd pentru turul al doilea, criticat de HDP.

Partidul pro-kurd a propus candidaţi la alegerile generale din 14 Mai sub stindardul Partidului Stîngii Verzi, care a cîştigat 61 de locuri, adică a treia cea mai mare forţă politică din ţară.

În paralel, votul în străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia de Duminică s-a încheiat Miercuri seară, cu o prezenţă record la urne la Consulatele din întreaga lume, potrivit EFE.

În primul tur de scrutin, votul în străinătate a durat douăsprezece zile şi au fost înregistraţi 1,691 milioane de participanţi, în timp ce în acest al doilea tur, care a durat doar cinci zile, au fost exprimate peste 1,856 milioane de voturi.