MOLDOVENCE, PRINTRE CARE SI MINORE, EXPLOATATE SEXUAL IN GRECIA

Cel puțin 11 femei din Republica Moldova, dintre care trei minore, au fost racolate și exploatate sexual în Grecia. Victimelor, despre care recrutorii cunoșteau că sînt din familii vulnerabile, li se promitea că vor activa în calitate de vînzător într-un magazin de haine, cu un salariu de o mie de euro. Fiind impuse să se prostitueze în case de toleranță clandestine din Atena, tinerele erau supravegheate, inclusiv prin intermediul camerelor video. Informațiile au fost prezentate într-o conferință de presă, organizată joi, 24 octombrie.

Artur Degteariov, șeful interimar al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, a declarat că la Centrul „La Strada” a parvenit un apel de la o persoană care a spus că fiica s-a se află în pericol. Și anume că este ținută într-un local din orașul Atena, fiind exploatată în industria sexuală. În cadrul investigațiilor, s-a stabilit că este vorba despre un grup criminal constituit din recrutori din Republica Moldova și Albania. Aceștia le confecționau victimelor acte de identitate false românești, precum și realizau căsătorii fictive cu cetățeni greci. Capul rețelei este un albanez în vîrstă de 36 de ani, acesta acționînd de comun cu alte 14 persoane originare din Albania, Grecia, Ucraina, Germania, Bulgaria, inclusiv cu patru cetățeni din Republica Moldova. Este vorba despre un bărbat și trei femei, cu vîrstele cuprinse 28 și 31 de ani.

Victimele erau racolate din Republica Moldova, iar apoi transportate și exploatate sexual în zece case de toleranță din Atena, administrate de către membrii grupului criminal, de origine albaneză. „Fiecare dintre victime era impusă să deservească pe zi între 25 și 80 de clienți, serviciile sexuale fiind acordate timp de zece minute pentru fiecare persoană. Fiecare beneficiar achita suma de 20 de euro. Din venitul obținut, fiecărei tinere exploatate îi reveneau 15 euro pe schimb, iar restul surselor financiare erau distribuite între membrii grupului criminal”, a notat Artur Degteariov.

Nadejda Barbalat, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a declarat că au fost inițiate două cauze penale, care ulterior au fost conexate într-o singură procedură. La această etapă au fost audiate trei părți vătămate, dintre care una minoră. Moldoveanul care a recrutat-o are statut de învinuit și este reținut. Acesta face parte din gruparea criminală din 2015, fiind o persoană de legătură cu capul grupării. În cadrul perchezițiilor din Atena, la domiciliile traficanților, dar și în casele de toleranță clandestine, a fost depistată suma de 70 de mii de euro, automobile, substanțe narcotice etc. Au fost reținute 15 persoane, iar șase dintre ele au fost plasate în arest. Trei dintre cele 11 victime identificate la Atena, au fost reîntoarse în țară, iar în cazul celorlalte le este acordată asistență în Grecia. De asemenea, au fost efectuate percheziții la domiciliul suspectului din Moldova, unde au fost depistate două arme și muniții.

În cazul dat este vorba despre un cumul de infracțiuni, printre care crearea unui grup criminal, trafic de copii și trafic de ființe umane, iar făptașii riscă chiar și detenție pe viață.

Alina Calugher, avocat la Centrul „La Strada”, a îndemnat populația, în cazuri în care cunosc sau suspectează cazuri de exploatare, să apeleze la linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777. Oamenii sînt îndemnați să apeleze la acest număr înainte de a pleca să lucreze peste hotare pentru a se convinge că au luat toate măsurile de siguranță.

Sursa: IPN