”Maricica” Zaharova tînjește după o limbă moldovenească, nu românească, și cere ca Moldova să pună capăt ”retoricii anti-ruse”
Rusia a cerut Joi Republicii Moldova să pună capăt „retoricii conflictuale anti-ruse”, după adoptarea de către Parlamentul de la Chişinău a unei declaraţii care denunţă operaţiunea rusă din Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.
„Facem apel, încă o dată, la autorităţile moldovene să pună capăt retoricii conflictuale anti-ruse, complet nefundamentată”, a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, citată într-un comunicat.
Ea a denunţat, de asemenea, înmulţirea „informaţiilor false despre planuri inexistente ale Moscovei de a destabiliza situaţia” din Republica Moldova şi tentativele „de a spori tensiunile în mod artificial” în jurul situaţiei din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.
„În ceea ce ne priveşte, confirmăm dorinţa de a întări o cooperare constructivă pragmatică cu Chişinăul şi de a continua eforturile pentru a regla problema Transnistriei”, a adăugat Zaharova.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, Joi, o declaraţie care denunţă ofensiva rusă din Ucraina, în derulare de la 24 Februarie 2022, şi care exprimă sprijinul pentru suveranitatea şi independenţa acestei ţări, reaminteşte AFP.
Pe baza unor documente interceptate de serviciile secrete ucrainene, preşedinta Maia Sandu a acuzat Rusia, la mijlocul lunii Februarie, că instigă la o lovitură de stat pentru a răsturna puterea de la Chişinău, mai precizează AFP.
În acest context tensionat, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat la sfîrşitul lunii februarie un decret din 2012 care trebuia să servească drept cadru pentru a le permite celor două părţi să găsească o soluţie la chestiunea separatistă transnistreană, „pe baza respectării suveranităţii” Republicii Moldova, încheie agenţia franceză de presă.
Totodată, în toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele ”limba oficială”, ”limba de stat” și ”limba maternă”. Un proiect care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură, cu voturile a 56 de deputați.
Față de acest proiect, Zaharova, pe canalul ei de Telegram, a scris:”Sprijin real american pentru democrație. Sub Maia Sandu, Republica Moldova își abandonează limba maternă”. Fără alte comentarii!