LA CHIŞINAU, A FOST LANSAT PLANUL DE ACTIUNI R. MOLDOVA – CONSILIUL EUROPEI PENTRU ANII 2017-2020

Secretarul General al Consiliului Europei (CE), Thorbjorn Jagland, se află într-o vizită oficială de două zile în R. Moldova. Astfel, la Chişinău, înaltul oficial european a participat la lansarea Planului de Acţiuni R. Moldova – CE pentru anii 2017-2020.

„Această vizită vine să reconfirme interesul CE pentru urmărirea evoluţiei evenimentelor din ţară. Expertiza oferită de CE este una utilă şi indispensabilă. În noul Plan de Acţiuni, autorităţile au convenit să desfăşoare, prin intermediul programului de cooperare, îmbunătăţirea procesului de guvernare în toate domeniile. În acest Plan se regăsesc aceleaşi domenii ca şi în Planul anterior”, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Andrei Galbur.

La rîndu-i, printre altele, Thorbjorn Jagland a făcut şi următoarele precizări: „Au fost realizate unele reforme şi anume reforma sistemului judiciar şi reforma Procuraturii. Totuşi, urmează ca în continuare să fie întreprinse mai multe acţiuni. Aici este vorba despre combaterea corupţiei şi a spălării banilor. Aceste lucruri nu pot să se producă atît timp cît nu sînt instituţii solide. Doar dacă consolidăm capacitatea acestor instituţii putem vorbi de acţiuni sistematice în combaterea acestor fenomene. Este necesară întreprinderea de acţiuni concrete pentru ca să ne asigurăm că avem cu adevărat o justiţie independentă, că avem o Procuratură separată de puterea executivă. Este important să avem surse mediatice care să fie cu adevărat independente, imparţiale. Să nu depindă de bani şi de politic. E nevoie de o mass-media care să servească interesului public, interesului întregii societăţi şi nu al unor partide politice separate. Vrem să avem un pluralism politic, ceea ce înseamnă mai multe partide politice, care să poată concura unele cu altele. Această concurenţă trebuie să aibă loc în baza unei legislaţii electorale juste, echitabile şi mai ales previzibilă. Acest lucru ar trebui să permită partidelor politice să coopereze în cazul în care acest lucru ar fi necesar. Această cooperare trebuie să aibă loc în beneficiul întregii societăţi. Există multe activităţi pe care CE le poate promova şi poate acorda asistenţă. Vom continua să facem acest lucru. CE rămîne în continuare angajat să acorde tot sprijinul autorităţilor R. Moldova. Vom conlucra, de asemenea, cu societatea civilă şi cu toţi actorii implicaţi pentru ca să putem asigura un stat de drept solid în această regiune”.

Thorbjorn Jagland a fost primul demnitar european de nivel înalt care, în 2015, a declarat că Republica Moldova este un stat capturat, aflat la marginea prăpastiei. Într-un articol publicat în The New York Times, el a vorbit atunci despre pericolele care planează asupra Republicii Moldova, afirmînd că statul capturat de oligarhi trebuie să fie redat cetăţenilor. Ieri, fiind întrebat dacă-şi menţine poziţia expusă atunci, oficialul european a spus:

„În acea perioadă s-a aflat că din Republica Moldova a dispărut practic un miliard de dolari, după care premierul a fost acuzat că a fost parte la acest furt, dar şi alte persoane. În mai multe ţări, oameni cu afaceri se implică în politică, însă trebuie să facem separare dintre bani şi politică. Nu putem deveni politicieni cu scopul de a ne îmbogăţi, ci pentru a servi cetăţenilor. Aceasta a fost logica mea în momentul în care am scris articolul şi continui să susţin această logică faţă de oricare alt stat din Europa, cu toate că acel scandal cu furtul miliardului, dacă s-ar fi produs în alt stat, ar fi fost ceva cu totul ieşit din comun şi, în acest caz, chiar putem vorbi de un stat capturat”.
Planul de Acţiuni R. Moldova – Consiliul Europei pentru anii 2017-2020a fost adoptat pe 1 Februarie, cu scopul de a susţine implementarea reformelor în domeniile prioritare, precum combaterea corupţiei şi spălării banilor, sporirea independenţei şi eficacităţii sistemului judiciar, consolidarea libertăţii presei şi a măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

În cadrul vizitei sale la Chişinău, Secretarul general al Consiliului Europei s-a şi se va întîlni cu reprezentanţi ai guvernării, precum şi cu membri ai societăţii civile şi ai partidelor extraparlamentare.

Virginia Filip 04.06.2017 - 19:41

Avem foarte mult de recuperat in toate domeniile. Ceea ce se face la noi acum, nu este sub nici o forma reforma. E un fel de bataie de joc, impusa de Dodon. Nu asa vom fi primiti in Europa, sau cel putin, nu cu Dodon.