HRANA NEAGRA INTARESTE ORGANISMUL

Toată lumea cunoaşte beneficiile pe care le au alimentele verzi asupra organismului, dar puţini ştiu că şi alimentele negre sînt la fel sau poate chiar mai sănătoase decît cele verzi, și asta datorită numărului mare de antioxidanți și capacității de a întări oasele, de a sprijini sănătatea rinichilor şi de a lupta împotriva virozelor şi a formării tumorilor.

 

Există 300 de tipuri de antocianine

Alimentele negre îşi iau pigmentul de la aceeaşi substanţă de la care şi-o iau şi alimentele roşii sau mov - antocianina. Antocianina este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi şi există aproape 300 de diferite tipuri de antocianine, culoarea alimentelor nefiind dată de numărul lor, ci de pH-ul plantei. În plus, antocianinele reduc inflamația şi sprijină sistemul imunitar și ar fi bine să le introduceți în dieta dumneavoastră zilnică.

 

Seminţe negre de susan

Seminţele negre de susan conţin 20% proteine şi o cantitate mare de magneziu, un nutrient esenţial în reducerea presiunii arteriale şi în relaxarea muşchilor după efort. Atît seminţele, cît şi uleiul de susan, conţin o substanţă antiinflamatorie numită sesamol, foarte bună pentru menţinerea sănătăţii pielii. Cu toate acestea, cea mai importantă calitate a seminţelor negre de susan este dată de cantitatea de calciu pe care o conţin. O mînă cu astfel de seminţe conţine mai mult calciu decît un pahar cu lapte, deci sînt recomandate mai ales celor care au intoleranţă la lactoză, asigurînd necesarul zilnic de calciu de care au nevoie.

 

Ceai negru

Ceaiul negru este savuros atît simplu, dar şi în diferite combinaţii, fiind cunoscut pentru calitatea de a reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. În plus, protejează oasele şi, prin conţinutul de polifenoli, sprijină memoria şi învăţarea, reducînd riscul apariţiei Parkinsonului.

 

Seminţe de chia negre

Toate seminţele de chia sînt foarte sănătoase datorită cantităţii mari de acizi graşi Omega 3. Acestea ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sînge, sprijină digestia şi oferă energie, prin intermediul proteinelor pe care le conţine.

 

Orez negru

Îl găsim mai ales în combinaţia „orez sălbatic” şi este probabil cel mai sănătos tip de orez. Este cel mai bogat din punct de vedere al cantităţii de fibre şi proteine şi are mai mulţi antioxidanţi şi antocianine decît murele. Are în compoziţia sa vitamina E, avînd proprietăţi antiinflamatorii şi capacitatea de a vindeca nenumărate boli.

 

Piper negru

Piperul negru este cel mai răspîndit dintre alimentele negre şi este cunoscut pentru proprietatea de a creşte capacitatea organismului de a absorbi nutrienţii cu circa… 2.000%. În plus, stimulează enzimele din interiorul tractului digestiv făcînd digestia mai uşoară, astfel că vă ajută să scăpați de senzaţia de balonare şi de gaze.

 

Linte neagră

Lintea neagră e o legumă foarte sănătoasă care eliberează puterea antocianinelor de a sprijini funcțiile cerebrale, îmbunătăţind memoria. O cană cu linte neagră conţine 18 g fibre, se găteşte uşor şi este printre puţinele de acest tip pe care nu trebuie să le ţineți la înmuiat înainte de preparare.

 

Mure negre

Murele sînt cunoscute pentru cantitatea mare de antioxidanţi, dar să nu o ignorăm şi pe cea de vitamina C. Este cel mai eficient aliment pentru păstrarea tenului tînăr şi frumos şi e, de asemenea, un ajutor de nădejde pentru memorie şi învăţare.

 

Quinoa neagră

Toate tipurile de quinoa descriu alimentul proteic perfect. Cea neagră însă este bogată în vitamina E, în mangan şi fosfor, acid folic, zinc şi în fibre dietetice. Este un aliment pe care ar trebui să-l consumați săptămînal.

 

Usturoi negru

Usturoiul negru este produs în urma unui proces de fermentaţie care foloseşte oţet balsamic şi lemn-dulce. Este un aliment la modă, dar are şi nenumărate beneficii pentru sănătate.

 

Fasolea neagră

Fasolea neagră este bogată în fibre şi are o digestie lentă, fapt ce permite formarea microorganismelor sănătoase în sistemul digestiv. Împreună cu orezul brun, fasolea neagră formează combinaţia perfectă de proteine, foarte necesară în dietele vegetarienilor. De asemenea, fasolea neagră conţine molibden, un mineral care ajută la defalcarea sulfaților pe care îi găsim în vin. Este bogată în vitamina B6 şi acid folic, prin urmare este alimentul perfect pentru femeile însărcinate, dar şi pentru cei care au probleme cu stresul.

După revista „Taifasuri”