DIN AGENDA PARLAMENTULUI-2 (18 decembrie 2019)

Parlamentul se convoacă în ultimele ședințe plenare din sesiunea de toamnă 2019

Parlamentul se convoacă în ultimele ședințe plenare din sesiunea de toamnă 2019. Ședințele vor avea loc joi, 19 decembrie și vineri, 20 decembrie, potrivit unei decizii a Biroului permanent al Parlamentului.

În cele două zile, deputații urmează să discute peste 30 de proiecte de acte legislative. Prioritare sînt bugetul de stat în lectura a doua, cel al asigurărilor sociale și al fondurile asigurării medicale pe anul viitor, politica bugetar-fiscală și vamală, mai multe proiecte sociale și de finanțare din partea partenerilor de dezvoltare.

Potrivit Regulamentului Legislativului, Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfîrşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfîrşitul lunii decembrie.

 

Proiectul bugetului de stat pentru 2020, lectura a doua, aprobat cu majoritatea voturilor membrilor Comisiei economie, buget și finanțe

Comisia economie, buget și finanțe a dezbătut, în ședința de astăzi, proiectul bugetului de stat pentru anul 2020.

Principalele masuri de politici pe care este construit proiectul bugetului pentru anul 2020 se referă la extinderea autonomiei financiare locale; majorarea salariilor pentru majoritatea angajaților bugetari; implementarea programelor de asistență socială a mai multor categorii de populație.

Proiectul bugetului de stat are la bază prognoza dezvoltării economiei în anii 2020-2022 și obiectivele politicii fiscale și vamale pentru anul 2020. Totodată, proiectul se bazează pe prioritățile care derivă din Programul de activitate a Guvernului, Acordul de Asociere cu UE, alte angajamente asumate față de partenerii de dezvoltare.

Parametrii bugetului de stat pentru anul 2020 se estimează la partea de venituri în sumă de 44 136,6 mil. lei, la partea de cheltuieli 51 551,9 mil. lei și soldul (deficitul) bugetar - 7 415,3 mil. lei.

Cea mai mare parte a veniturilor va fi constituită din impozite și taxe - 91,8%. Protecția socială, învățămîntul, ocrotirea sănătății sînt primele trei grupe cu cele mai mari volume de cheltuieli în structura cheltuielilor bugetului public naţional.

Finanțarea deficitului bugetului public național în anul 2020 se va efectua din surse interne și externe, în special prin valorificarea împrumuturilor pentru finanțarea proiectelor din surse externe și pentru susținerea bugetului, emisiunea valorilor mobiliare de stat, acțiuni în formă de participare în capital, alte creanțe interne ale bugetului, precum și din mijloacele bănești din solduri la conturile bugetelor componente ale bugetului public național.

Proiectul Bugetului public național, inclusiv Bugetul de stat, va fi dezbătut în plenul Parlamentului.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM