CUM VOR FUNCTIONA GRADINITELE DE LA 1 SEPTEMBRIE

Pînă la redeschiderea grădiniței, Autoritatea Publică Locală sau fondatorul privat, împreună cu directorul, trebuie să asigure buna funcţionalitate a acesteia în condiţiile pandemiei de COVID-19. Mai exact, să efectueze curăţenie generală, deratizare şi dezinfecţia întregului teritoriu şi să asigure cantităţile necesare de săpun lichid, detergenţi și dezinfectanţi, precum şi echipament de protecţie şi termometre non-contact pentru efectuarea termometriei copiilor şi lucrătorilor. Sînt instrucţiuni elaborate de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică.

Potrivit documentului, deschiderea grupelor se va putea realiza gradual, cu cîte 7-8 copii de 2-4 ani şi cîte 10-12 copii de 4- 6(7) ani, în funcţie de suprafaţa din grupă. La etapa iniţială, grupele se vor completa cu copii de 4-6(7). Frecventarea de către copii a instituţiei poate fi pe ture, pe parcursul zilei, săptămînii sau 10-12 copii cîte două săptămîni consecutiv. La grupa de copii vor activa doi educatori şi un asistent de educator.

APL/fondatorul privat va decide politica de înmatriculare a copiilor şi completarea grupelor cu accent pe copiii lucrătorilor medicali, poliţiştilor, educatorilor şi copiilor din familiile dezavantajate. Părinţii vor semna o declaraţie pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului.

Pentru toată perioada cît persistă pericolul de infectare, APL/ fondatorul privat şi administraţia instituţiei de educaţie timpurie va stabili un program redus de activitate, nu mai mare de 7-9 ore, cu aflarea copiilor în instituţie nu mai mult de 5-7 ore. Părinţilor li se va recomanda, după posibilitate, să ia copilul acasă mai devreme.

APL/fondatorul privat şi administraţia instituţiei va asigura igienizarea şi dezinfectarea la fiecare 3 ore, cu produse de curăţat pe bază de clor sau alcool, a spaţiilor şi suprafeţelor utilizate din interiorul instituţiei şi a obiectelor frecvent atinse. Inventarul de pe terenul de joacă şi sport va fi dezinfectat înainte de fiecare ieşire a copiilor la plimbare.

Totodată, se interzice organizarea matineelor, zilelor de naştere, a excursiilor, marşurilor turistice, concursurilor cu participarea copiilor din alte grupe/ instituţii educaţionale sau a părinţilor/reprezentanţilor legali ai copilului etc.

Sursa: IPN