Cooperarea dintre UE și China este condiționată de poziția Beijingului faţă de ”războiul lui Putin” în Ucraina
Viitorul relaţiilor între Uniunea Europeană şi China va depinde, în mare parte, de atitudinea Beijingului faţă de „războiul lui Putin” în Ucraina, a avertizat Joi Ursula von der Leyen, relatează AFP, potrivit agerpres.
„Trebuie să fim sinceri: maniera în care China va continua să reacţioneze faţă de războiul lui Putin va fi un factor determinant al relaţiilor între UE şi China”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, care urmează să se deplaseze la Beijing săptămîna viitoare, împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron.
Preşedintele chinez Xi Jinping a efectuat săptămîna trecută o vizită în mare pompă la Moscova.
China, care nu a denunţat niciodată invazia rusă din Ucraina, a propus, în Februarie, un „plan de pace” pentru a pune capăt războiului, care durează de peste un an, dar SUA şi Europa rămîn sceptice în privinţa capacităţii Beijingului de a juca rolul de mediator.
Washingtonul a avertizat, de altfel, China împotriva tentaţiei de a livra arme Moscovei.
„Departe de a fi deranjat de invazia atroce şi ilegală a Ucrainei, preşedintele Xi menţine prietenia fără limite cu Rusia lui Putin”, a subliniat Ursula von der Leyen, în faţa reprezentanţilor unor centre de reflecţie la Bruxelles.
„China are datoria de a juca un rol constructiv în încurajarea unei păci juste. Dar această pace nu poate fi justă decît dacă ea este fondată pe respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a adăugat ea.
„Orice plan de pace care ar consacra anexările ruse pur şi simplu nu este viabil”, a spus ea.
Evocînd la modul mai amplu viitorul relaţiilor UE-China, Ursula von der Leyen a reafirmat că nu este „nici viabil, nici în interesul Europei” să „se distanţeze” de Beijing.
„Relaţiile noastre nu sunt nici negre, nici albe, şi nici răspunsul nostru nu poate fi. De aceea trebuie să ne concentrăm asupra reducerii riscurilor şi nu asupra distanţării”, a insistat ea.
Şeful Guvernului spaniol, Pedro Sanchez, se află în prezent la Beijing. El este al doilea lider al unui stat UE care se deplasează în China de la declanşarea pandemiei de COVID-19 în urmă cu peste trei ani, după cancelarul german Olaf Scholz în Noiembrie.
Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa şi el în China la mijlocul săptămînii viitoare. El va fi însoţit, pentru o parte a vizitei sale, de preşedinta Comisiei Europene.