CANDU NU-I PROST, DAR SE PREFACE DE DRAGUL MAFIEI CARE-L CONTROLEAZA

Moldova, nici cu UE, nici cu Rusia, ci doar cu Plahotniuc

Doar cei aflaţi în comă alcoolică şi ignoranţii irecuperabili nu pot fi capabili să constate cum Vladimir Plahotniuc izolează treptat Republica Moldova după „modelul cubanez”, în parametrii în care Cuba, acum, nu mai are de partea sa nici fosta URSS. Actualii guvernanţi şi deputaţii majoritari vor rămîne în istorie ca cele mai jalnice şi umile fiinţe umane care au existat vreodată pe aceste meleaguri. Vă daţi seama cît de bicisnici sînt în momentele în care, simultan, îl omagiază pe Ştefan cel Mare şi se întrec în slugărnicii faţă de Plahotniuc? Niciodată, nici măcar pe vremea deportărilor staliniste, această ţară nu a fost atît de înjosită aşa cum o fac slugoii politici ca Andrian Candu, Iurie Leancă, Mihai Ghimpu, Dumitru Diacov, Marian Lupu, Sergiu Sîrbu, Valeriu Ghileţchi şi restul haremului de tîrfe politice care îl pupă în fund pe Plahotniuc convinşi fiind că acesta este Izvorul Tămăduirii, nu un rect care elimină fecale.

Pe vremea deportărilor staliniste, exista scuza totalitarismului căruia nu puteai să i te opui decît acceptînd, eroic chiar, moartea, inclusiv în cazul colaboraţioniştilor. Acum, însă, nu mai există nici o scuză. Colaboraţioniştii de astăzi ai lui Plahotniuc, la început de secol XXI şi în condiţiile unei democraţii pe care nu ai decît s-o exerciţi doar, sînt expresia celei mai murdare imoralităţi. De dragul unui trai în huzur, pentru ei şi progeniturile lor, aceşti politicieni sînt călăii de astăzi şi de mîine ai acestei ţări. Afirm asta întrucît aceşti indivizi făţarnici, prin progeniturile lor, perpetuează o nouă generaţie la fel de imorală, dominantă şi dispreţuitoare faţă de poporul din care au luat fiinţă. Observăm doar cu toţii cum aceşti taţi şi mame îşi aduc fiii şi fiicele în posturi de comandă în Stat pentru a le continua „opera” de călăi ai naţiunii. Nici unul dintre ei nu se gîndeşte că, inevitabil, va deveni un hoit urît mirositor pe care oricine poate vomita, scuipa sau se pişa.

 

Republica Moldova, tribul lui Plahotniuc

Scriam într-un editorial precedent că actualii guvernanţi vor da cel mai dur examen al sincerităţii faţă de „onestitatea asumării lor proeuropene” după ultimele recomandări ale Comisiei de la Veneţia de la mijlocul lunii Martie a acestui an. Anticipările pesimiste de atunci mi-au fost confirmate din plin – pe Plahotniuc îl doare în fund de normale UE în care tot latră că vrea să integreze Republica Moldova! Lumea în care trăiesc Plahotniuc şi slugile lui politice ori mediatice nu are nimic de-a face cu civilizaţia europeană. Ei s-au obişnuit cu gîndul că trăiesc într-un trib al cărei căpetenie absolută este Plahotniuc, care le dă voie să fure cît au nevoie şi să violeze pe oricine din afara tribului.

Prin acţiuni concrete şi la nivel declarativ, tribul lui Plahotniuc s-a declarat a fi un adversar de moarte al Rusiei. Prin acţiuni concrete, dar nu şi la nivel de declaraţii publice, în zilele din urmă, tribul lui Plahotniuc a lăsat clar să se înţeleagă că UE are de învăţat de la el, nu invers. Paradoxul e clar: cum să te integrezi în UE fără să-i respecţi principiile democrate, dorind în schimb ca UE să se alinieze regulilor tale tribale, primitive? Observăm, aşadar, că Plahotniuc izolează Republica Moldova din toate părţile – şi de Rusia, şi de UE! Ca să păstreze „aparenţele proeuropene”, „a aprobat” declaraţiile de unire cu România a unor Primării neunite nici cu proprii cetăţeni, asta la înţelegere cu penalii care guvernează România, căci, în realitate, nu-i nimic serios în asta!

După cum era şi de aşteptat, Comisia de la Veneţia şi-a păstrat poziţia cu fermitate – adoptarea sistemului mixt de votare este contraproductiv pentru democraţia şubredă din Republica Moldova. Anticipez de pe acum că slugile actualei guvernări nu vor întîrzia prea mult să se justifice pervers (Sergiu Sîrbu a şi pornit lătratul), invocînd că sistemul mixte de votare a fost un proiect al socialiştilor, mizînd pe faptul că moldovenii nu-şi vor aminti că Plahotniuc dorea sistemul uninominal, pe care l-ar fi impus oricum. Dar a „cedat” strategic în favoarea mixtului prin şantajarea politică a socialiştilor, care au cel mai mult de pierdut. Şi prin această „cedare” Plahotniuc a crezut că demonstrează UE cît de democrat este, numai că prin atitudinile obraznice şi primitive ale slugoilor lui politici reuşeşte să demonstreze europenilor cît de tribal este.

Sînt sigur că Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, finul naşului Plahotniuc, nu-i deloc prost, ci doar se preface, făcînd-o totuşi pe inteligentul, dar se preface pentru că îi este frică de Mafia care-l controlează. Sînt sigur că el, pe zi ce trece, simte tot mai acut în ce rahat-capcană a intrat, dar îl acceptă pentru că îi şi place, că nu are încotro, chiar dacă inteligenţa lui suferă după ce, în mod sigur, a înţeles că a fost proiectat să-i devină fin lui Plahotniuc pentru a fi întrebuinţat aşa cum vedem astăzi. Are familie, are vizibilitate publică, dar nu are morală şi nici viitorul onest la care probabil că tînjea pe vremea în care era student la Cluj! Înmormîntările, oricît ar fi de fastuoase, au drept personaj tot un mort sortit putrefacţiei şi uitării!

 

„Fa, UE, o să vezi că tot eu am dreptate!!!"

Cam aşa pare să răcnească isteric Andrian Candu spre „neprofesioniştii” de la Comisia de la Veneţia, care sînt „incapabili” să priceapă la fel de bine ca şi Plahotniuc ce e bine pentru această ţară!” Ca să vă conving că, într-adevăr, Candu este un real monument al prostiei agresive sau al primitivismului politic european, este suficient să vă reproduc reacţia lui faţă de opoziţia Curţii de la Veneţia faţă de votul mixt. Potrivit lui Candu, „Beneficiile sistemului electoral mixt se vor vedea ulterior, în pofida faptului că Comisia de la Veneția a solicitat să nu fie implementat”. Un fel de „ba pe-a mă-ti!” sau „băi, proştilor, o să vedeţi că tot noi avem dreptate, chiar dacă voi nu sînteţi de acord cu naşul meu!”. Reţineţi că, în mod absolut paradoxal, Candu îşi permite o astfel de obrăznicie, o astfel de sfidare faţă de aceeaşi UEcare a tot finanţat şifinanţează Republica Moldova chiar şi în condiţiile în care unul ca el se află în fruntea Statului! Pe bani europeni şi americani, îi sfidează pe contribuabilii europeni şi americani!

Încă de cînd s-a adoptat votul mixt, Candu repetă aceleaşi „argumente” furnizate de către consilierii lui Plahotniuc. Este vorba despre acele argumente de tip naţionalist inspirate din „sugestiile fraţilor de la Bucureşti”, dar şi din abordările polonezilor, ungurilor sau cehilor în raport cu UE, uitînd că Republica Moldova, totuşi, e… Republica Moldova! Retorica infantilă a lui Candu confirmă cele pe care le afirm, căci iată ce inepţii debitează, dincolo de incoerenţa exprimării;

„Comisia de la Veneția a reiterat îngrijorat lor ce ține de lipsa consensului în societate și în Parlament. Este o decizie politică, care a fost luată, asumată de Parlamentul Republicii Moldova, care este unica autoritate care să reprezinte cetățenii Republicii Moldova la nivel central și la nivel legislativ. Am menționat atunci și am să o menționez și astăzi, 26 de ani de existență a statului Republica Moldova, nu a existat consens larg pe nici un subiect. Dacă noi am fi căutat consens în toate deciziile pentru dezvoltarea statului, atunci nu ar fi trebuit să facem absolut nimic”.

Păi dacă „Parlamentul este unica autoritate care să reprezinte cetățenii Republicii Moldova la nivel central și la nivel legislativ”, atunci de ce moldovenii sînt minţiţi că Guvernul şi Parlamentul vrea integrarea ţării în UE, respingînd principiile, valorile şi normele legislative europene fără de care nu se poate vorbi de integrare? Ei de mult nu mai reprezintă cetăţenii acestei ţări. Ei, guvernanţii, îl reprezintă în exclusivitate doar pe „cetăţeanul Plahotniuc”. Candu are mare dreptate că nu a existat un consens pe nici un subiect, iar aici mă refer la cel mai vital: consensul reprezentativităţii majoritare legale conferit de rezultatele alegerilor parlamentare! Este vorba despre partidul parlamentar majoritar şi ilegal PDM. În mod normal, ar trebui scos în afara legii. În sprijinul afirmaţiilor sale, Candu spune că nici semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE nu ar fi întrunit un consens majoritar. Aici iarăşi se ascunde în spatele Mafiei politice. În primul rînd, dacă i-ar fi informat corect pe moldoveni despre toate finanţările oferite de către europeni, americani etc. din 2010 şi pînă astăzi, dacă nu le-ar fi deturnat în construirea propriei lor imagini politice şi n-ar fi furat din ele, consensul poate că ar fi existat. În al doilea rînd, chiar dacă nu ar fi existat consens, guvernanţilor li s-ar fi iertat semnarea celor două Acorduri cu UE dacă le-ar fi citit înainte de a le semna şi dacă ar fi fost capabili să le negocieze elementar, punctual, în interesul naţional al Republicii Moldova.

Tot Candu mai spune că „modificarea sistemului electoral reprezintă o responsabilitate a Legislativului”. De acord, atunci de ce s-au mai adresat şi Comisiei de la Veneţia dacă ştiau din start că vor face tot cum doreşte Plahotniuc? Ei şi-au imaginat că magistraţii Comisiei vor da undă verde abuzurilor legislative deja votate în Parlament. Ele sînt abuzuri legislative în contextul criteriilor europene obligatorii pe care orice ţară trebuie să le respecte dacă aspiră la integrarea în UE.

În concluzie, după acest examen prin care guvernanţii se opun cu duritate recomandărilor europene, Plahotniuc a făcut un pas decisiv în direcţia izolării ţării faţă de întreg restul lumii. Aici mă refer la cele două mari forţe apropiate care sînt UE şi Rusia. Rusiei i-a declarat de mult adversitatea pe cam toate planurile, iar Uniunii Europene i-a declarat deja răspicat, prin gura lui Candu, că nu vrea să i se alinieze şi să se integreze din cauza unei legislaţii comunitare pe ne-placul oligarhului, inclusiv din pricina acelei legislaţii care ar deschide uşa puşcăriei pentru aproape toţi guvernanţii, în frunte cu Plahotniuc! Doar de asta nici nu se doreşte o reformă reală a Justiţiei! Cuba, Coreea de Nord şi Republica Moldova – un club select de toată isprava! Nici mafia de la guvernare din România nu va mai putea ajuta prea mult această Putere bolnavă cronic de la Chişinău! Unirea… o poveste tot de hiene politice inventată!

Mihai CONŢIU

Nistor Grigore 27.03.2018 - 13:51

Referitor la titlu, in ziarul asta faceti pe prostii? astazi se implineste un centenar de la un eveniment istoric pentru Moldova, iar voi taceti ''ca porcul in papusoi'', va deranjeaza evenimentul, rusofonilor statalisti/sovietici? Nu aveti acceptul rusului Dodon?