AGRICULTURA NATIONALA: TRECUT GLORIOS, PREZENT FRAGIL, VIITOR INCERT (IV)

Structura de astăzi a Guvernului nu poate genera dezvoltarea accelerată a economiei naționale. Reforma administrației centrale din 2018 a fost o greșeală. Mecanic nimic nu se poate copia din alte țări. Fiecare stat are specificul său al economiei naționale, tradițiile, istoria sa și potențialul său uman.

De preluat anumite elemente bune din țările civilizate este necesar, dar ele trebuie adaptate la condițiile R. Moldova.

Ministerul Economiei nu trebuie să se ocupe cu construcția drumurilor și a altor obiecte.

Pentru toate construcțiile în R. Moldova trebuie creat un minister al construcțiilor. În acest sector la ora actuală este un haos total.

O instituție în sat construiește apeductul de apă, alta canalizarea, alta drumurile, alta instalează sistemul de gazificare etc. Drumurile în sat sînt săpate de fiecare dată fără sfîrșit. Și în alte ramuri se atestă aceeași situație inacceptabilă.

Viitorul agriculturii în R. Moldova, care are resurse funciare reduse, sînt produsele naturale care sînt mai scumpe de 4-5 ori și îs foarte solicitate în lume.

Multă valoare adăugată am putea obține de la culturile medicinale, care dau încasări la hectar de 20-30 ori mai mult decît culturile tradiționale.

Ca exemplu poate fi luată Polonia, care cultivă aceste plante pe o suprafață de 30 000 ha, iar noi la ora actuală doar pe o suprafață foarte mică.

Cultivarea plantelor medicinale ar da încasări de sute și sute de milioane de lei. Un exemplu este India, care are o practică pozitivă în cultivarea acestor plante și produce anual circa 50% din toate medicamentele lumii.

Mult se vorbește că R. Moldova are o piață internă mică ceea ce este adevărat, dar avem 3 țări vecine mari, Ucraina, România și Rusia cu o populație de circa 200 ml de consumatori, sîntem vecini cu Uniunea Europeană cu 450 de milioane de consumatori și alte țări, de am avea produse alimentare competitive și de mare calitate!

Avînd mulți prieteni în Occident, R. Moldova, o țară mică și vulnerabilă, nu-și poate permite înrăutățirea relațiilor cu această super- putere politică și militară cum este Federația Rusă.

Nu trebuie uitat faptul că fără participarea Rusiei nu poate fi rezolvată problema Transnistriei. Poate să nu-ți placă, dar Rusia are o influență deosebită asupra securității R. Moldova acuma și pe viitor, acesta este interesul marilor puteri.

Cu ambii prieteni trebuie să avem discuții și relații bune politice și economice, nu este simplu, dar altă ieșire nu avem.

Conflictul teritorial dintre Armenia și Azerbaigean trebuie să fie o lecție bună pentru R. Moldova. Tot Federația Rusă a oprit războiul și a introdus trupele sale în Karabahul de Munte pe foarte mult timp. Nici o altă putere mondială nu a avut nimic de spus.

Vorbind despre piața de desfacere a produselor agricole trebuie să conștientizăm că este imposibil de înlocuit piața din Est cu cea din Vest.

Cu ambii parteneri trebuie să avem discuții și relații bune politice și economice. Rentabilitatea produselor noastre este joasă, dar nu de aceea că oamenii nu vor să lucreze. Problema este în salariul mic.

Dacă administrația centrală a R. Moldova și APL nu se vor ocupa timp de 3-4 ani cu această problemă care ar include toate localitățile sătești din Moldova, procesul de depopulare a satelor va deveni ireversibil și vom avea o situație analogică ca în unele state în curs de dezvoltare.

Problema poate fi rezolvată prin elaborarea și implementarea unui proiect național pe ani de către Guvern, APL și AȘM.

În ultimii 12 ani , R. Moldova a degradat economic și moral foarte mult, corupția înflorește la toate nivelurile, din miliardul de euro furat nu s-a întors nimic, migrația, sărăcia și atacul asupra persoanelor crește.

În țară domină haosul, lipsa de dreptate și incertitudinea.

Neprofesionalismul este îmbrăcat în haine frumoase în funcții publice.

Latinii din Imperiul Roman au spus: ”Non prograti e regredi”. Dacă nu mergi înainte atunci mergi înapoi.

R. Moldova nu mai are mult timp, țările din regiune progresează economic și social mult mai rapid ca R. Moldova.

Ca să ieșim din criza de astăzi este nevoie de măsuri politice și economice raționale și bine gîndite.

Toți cetățenii R. Moldova trebuie să înțeleagă măcar după 30 ani că de tot ce se întîmplă în țară numai noi sîntem responsabili și nu avem de ce da vina pe alții.

Ordinea în țară trebuie s-o facă nu numai Guvernul, Parlamentul, APL, dar și fiecare dintre noi.

Să începem de la ordinea de la noi de la poartă și în ogradă, să solicităm bonul de casă obligatoriu, astfel și acumulările la buget vor fi mai mari, vor crește mai repede și salariile bugetarilor, pensiile și alocațiile sociale.

Orice încălcare de lege observată trebuie adusă la cunoștința organelor de drept ca în Estonia, Elveția, SUA, Polonia, Slovenia și alte multe țări care au un nivel de trai ridicat, dar pentru aceasta muncesc toți la locul lor.

Evenimentele de 30 de ani au pregătit pe deplin baza pentru un nou val de dezvoltare a economiei naționale, pentru aceasta este nevoie de profesionalism și calcule concrete care tot trebuie făcut fără greșeli. Noi nu putem schimba trecutul, dar trebuie să fim în stare să preîntîmpinăm multe greșeli care au fost făcute mai ales după 2009.

Evenimentele trecutului constituie așa-zisa ”lecție a vieții” ca material pentru concluzii practice.

Modernizarea economiei naționale, inclusiv a sectorului agroalimentar înseamnă a palica și a construi noi tehnologii, dar și ocuparea de noi piețe. Pentru aceasta este nevoie de planuri coerente și soluții raționale.

Iată de ce modernizarea agriculturii R. Moldova este decisivă nu numai pentru securitatea alimentară, dar și pentru obținerea miliardelor de valută forte din export, pentru aceasta numaidecît trebuie să participe savanții de la AȘM și alte instituții științifice împreună cu societatea civilă.

Pentru accelerarea dezvoltării social economice există numai o cale: să trecem la mărirea considerabilă a investițiilor în capitalul de bază și capitalul uman măcar cu 30-35% anual.

Numai știința, învățămîntul și producția de mărfuri este în stare să asigure dezvoltarea social-economică accelerată a R. Moldova.

Specialiștii (inginerii, agronomii, profesorii, doctorii etc.) sînt fondul de aur al țării. Statul trebuie să finanțeze tinerii capabili, ei sînt viitorul țării.

Învățămîntul este cel mai important element pentru o societate de succes. Producere de valori constituie motorul progresului.

R. Moldova trebuie să devină o țară competitivă, dinamică cu o structură economică și comercială balansată, o societate eficientă în folosirea resurselor umane și naturale care la ziua de astăzi sînt folosite foarte nerațional.

Vorbind de dezvoltarea industrială ea trebuie să fie rațională și o specializare eficientă.

Mărfurile de multe ori sînt mai convingătoare decît declarațiile.

Pentru o dezvoltare accelerată și consecventă a economiei naționale a țării prin lege AȘM trebuie să i se acorde:

-         dreptul de coordonare și elaborare a unei politici științifice în țară, care ar ridica eficiența,ar asigura implementarea rezultatelor științifice în sfera producției.

-         dreptul obligatoriu de expertiză la proiectele naționale.

-         o finanțare nu mai puțin de 3-4 % din PIB. Astăzi numai 0,25% se alocă științei ceea ce este foarte puțin.

În același timp, în țară s-a creat o situație politică de cineva bine dirijată cînd despre succesele Moldovei practic nu se vorbește, se scoate la suprafață tot ce este rău, această destabilizează situația și ne pune la un nivel internațional negativ. Avem și realizări frumoase și oameni de succes, dar cine știe de ei?! Toată ziua se vorbește numai de corupție și bandiți.

Analizele companiilor internaționale privind clasamentul inovațiilor în R. Moldova în 2018 a stabilit:

-         ocupăm locul 48 din 126 state monitorizate,

-         serviciile de export TiC – locul 17,

-         serviciile de import TiC – locul 22,

-         accesul la infrastructura TicC- locul 37,

-         numărul de aplicații mobile create intr-o țară – locul 9

-         intrăm în top de 15 economii inovaționale.

Totodată, țara noastră a înregistrat progrese și la alți indicatori, plasîndu-se pe locul 20.

În ceea ce privește inițierea unei afaceri pe locul 13 la capitolul culturii pentru învățămînt.

Este evident că avem succese frumoase și în alte domenii, dar dorința noastră este ca să realizăm și mai mari succese și există o serie de probleme pe care noi trebuie să le rezolvăm repede.

O problemă serioasă pentru viitorul țării este că nu avem condiții ca tinerii cu studii să se ocupe cu știința, să implementeze invențiile lor, dar și să cîștige bani, vînzînd proprietatea lor intelectuală.

Nivelul de dezvoltare a unei țări este direct proporțional și depinde de succesul științei. Agricultura trebuie prefăcută într-o adevărată industrie modernă.

Avem multe talente, dar, din păcate, aceestea nu au condiții să se manifeste.

Publicăm articole științifice în cele mai prestigioase reviste internaționale. Anual în lume se publică pe tema tehnologiilor informaționale 80.000 de lucrări științifice din care R. Moldova publică 350-400. Un număr impunător în comparație cu populația țării noastre!

În același timp sîntem o țară slab dezvoltată . Este ceva anormal în politica economică a țării. Iar acest lucru în timp ce R. Moldova dispune de un capital intelectual (iQ – coeficientul inteligenței) de 95, deci cu mult mai mare decît în alte țări dezvoltate în același timp.

PIB pe cap de locuitor în 2019 era de circa 4500 $ , pentru comparație acest indicator în 1990 era de circa 28-29000 $, (recalculat la cursul dolarului și prețurile de atunci), ocupînd locul 33 în lume. În țară există o mare problemă, economia subterană, care constituie circa 35%.

Concluzia este că avem posibilități și creativitate mare pe care cu regret nici pe departe nu le valorificăm.

Viitorul nostru depinde în primul rînd de creșterea economică. Dacă va fi așa, atunci și stabilitate internă vom avea, vor crește salariile, pensiile și investițiile.

Academia de Științe a Moldovei trebuie să aibă un parc tehnologic modern unde s-ar putea pentru început experimenta toate invențiile, raționalizările și tehnologiile din R. Moldova și alte țări ca pe urmă să fie propuse producătorilor.

Este nevoie ca reprezentanții academiei și ai altor instituții științifice să fie atrași la gestionarea economiei naționale.

Rolul Academiei împreună cu ministerele este prognozarea direcțiilor de dezvoltare economică, științifică, tehnologică a țării.

Aceasta ar da o traiectorie de dezvoltare corectă a economiei, ceea ce ar genera o creștere rapidă a țării.

Știința este o forță puternică pentru dezvoltarea economică națională . Ea ridică productivitatea muncii și reduce prețul de cost care conduce la creșterea salariilor și produce un efect economic important.

Încă odată menționez că dezvoltarea științei este posibilitatea și procesul de a preface cunoștințele în marfă și bani. Trebuie să învățăm oamenii, mai ales tineri, să creadă în știință.

Să începem să producem tot ce este rațional, pe loc pornind de la simplu la compus așa a începu RPC, Polonia, Slovenia și alte țări care astăzi au un nivel de viață înalt.

Ca exemplu negativ noi astăzi importăm țevi, coturi și alte elemente simple pentru canalizare care liber pot fi produse în țara noastră.

Factorul principal care împiedică dezvoltarea țărilor în curs de dezvoltare îl reprezintă datoria externă. Unele țări care au contractat aceste datorii nu pot să le ramburseze și nu le vor putea plăti niciodată. În realitate ele au fost plătite, dar așa cum datoriile cresc și dobînda bancară continuă să se acumuleze.

FMI și alte instituții internaționale cer permanent privatizarea întreprinderilor publice.

Această situație trebuie să fie o lecție bună pentru toate conducerile R. Moldova.

Noi trebuie să ne învățăm să nu dăruim cuiva profitul și forța de munca calificată fiindcă în sistemul acesta capitalist nu este țară sau om care să nu se gîndească la sine, deși nimeni nu va spune aceasta, dar noi trebuie să avem în vedere aceasta .

Statul poate să se dezvolte bine, rapid atunci cînd există o competiție sănătoasă, dar atunci cînd și salarii decente o să primească nu numai IT, bancherii, oligarhii, asiguratorii, bandiții, dar și muncitorii, medicii, învățătorii, oamenii de știință și agricultorii.

Trebuie să conștientizăm faptul că numai activitatea economică stimulează veniturile la buget, dar pentru aceasta trebuie oprită isteria politică fără sfîrșit din ultimii 13 ani. Foarte mult se vorbește în ultimii ani despre combaterea corupției , dar în același timp atît timp cît nu vom schimba și unele elemente din administrația de stat puțin ce o să reușim.

Orice decizie luată de Parlament, Guvern, Președinție trebuie să se bazeze pe calcule, dar nu pe emoții, populism, numai atunci poți spera la rezultate.

Nu pot să nu scriu și despre creditele luate care în majoritatea cazurilor se folosesc pentru consum, dar nu pentru dezvoltarea economiei. Datoriile se scriu la carte și ele vor trebui plătite de către generațiile viitoare de aceea ele trebuie cheltuite rațional. Vocea competenței ca și în multe alte cazuri întotdeauna trebuie ascultată.

Sectorul agroalimentar are nevoie de a fi rezolvate și cîteva probleme stringente.

După anumite calcule preliminare producătorilor agricoli le revine numai 20-25% din profitul producției crescute, restul le revine procesatorilor, intermediarilor și mai ales comercianților. Una din cele mai mari probleme este comercializarea sau vinderea produselor. Piața în R. Moldova nu este pentru producători, dar pentru speculanți, care dictează condițiile și prețurile.

Producătorii medii și mici depind total de ei. Speculanții angro cumpără producția agricolă cu un preț minim, iar producătorii agricoli sînt nevoiți să vîndă, fiindcă nu au alți cumpărători. O cumpără cu un preț, dar o vînd de 2-3 ori mai scump.

O soluție ar fi ca producătorii mici să se coopereze și să aibă frigiderele lor, ceea ce ar permite păstrarea și comercializarea la prețuri mai mari, dar ei nu au resurse financiare necesare, iar creditele sînt scumpe.

Această problemă poate fi rezolvată pe 2 căi:

-         Prima este ca Ministerul Agriculturii să organizeze o structură, o agenție, de fapt, la nivel național, cu filiale în raioane, care ar colecta informații privind cantitatea de producție pentru a găsi cumpărători.

-         Altă soluție ar fi ca în fiecare raion sau sat mare să avem frigidere construite de stat și date în arendă micilor producători. Evident, și lini de procesare ca în alte țări europene.

Pentru ca Moldova să fie atractivă și să-și poată mări considerabil exportul are nevoie urgent de un grup de specialiști ca să lucreze pentru creșterea imaginii pozitive a țării și atunci și multe probleme o să se rezolve de la sine.

Contează foarte mult nu numai situația de astăzi, dar mai importante sînt tendințele.

Anii care au trecut a adus nemulțumiri, dar și multă experiență și înțelepciune care trebuie valorificată.

Acolo unde este voință există și un drum bun.

Mihail CIORICI, inginer-tehnolog, economist-finanțist, conducător al asociațiilor agroindustriale raionale Nisporeni și Rezina, cu o experiență în economie de peste 50 de ani